Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταλήψεις : Οι μαθητές διεκδικούν το αυτονόητο - Εισπράττουν απειλές και συκοφαντίες

Καταλήψεις : Οι μαθητές διεκδικούν το αυτονόητο – Εισπράττουν απειλές και συκοφαντίες

Στους δρόμους ξαναβγαίνουν την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου οι μαθητές ζητώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνει το κύμα των καταλήψεων καθώς πάνω από 700 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε περισσότερες από 35 πόλεις σε όλη τη χώρα. Η πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων και η τακτική της κυβέρνησης

Στους δρόμους ξαναβγαίνουν την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου οι μαθητές ζητώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνει το κύμα των καταλήψεων καθώς πάνω από 700 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε περισσότερες από 35 πόλεις σε όλη τη χώρα.

Απειλές και συκοφαντίες

Το θέμα προκαλεί σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις καθώς η κυβέρνηση βάλλεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο για το γεγονός ότι δεν ικανοποιεί τα κύρια αιτήματα των μαθητών που είναι η εξεύρεση αιθουσών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στους 15 και ταυτόχρονα να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό πρωτίστως σε εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους στην καθαριότητα.

Η κυβέρνηση αρχικά είχε επιλέξει την τακτική της συκοφάντησης των μαθητών που κινητοποιούνται εμφανίζοντάς τους ως δήθεν αρνητές της μάσκας. Μάλιστα το κυβερνητικό θράσος ξεπέρασε τα όρια καθώς είναι η ίδια η κυβέρνηση που ακόμα δεν έχει καταφέρει να μοιράσει μάσκες στα σχολεία στα σωστά μεγέθη για τα πρόσωπα των παιδιών και το φιάσκο με τις μάσκες δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Μπούμερανγκ

Τελικά η προβολή των αιτημάτων των αιτημάτων των μαθητών γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση η οποία επέλεξε την τακτική της τρομοκράτησης με την επέμβαση των εισαγγελικών αρχών αλλά και το ελευθέρας στις αστυνομικές αρχές να τρομοκρατούν, τους μαθητές με συλλήψεις και κρατητήρια για να αποτραπούν καταλήψεις.

Παράλληλα φαίνεται ότι σε εξέλιξη είναι όλο αυτό το διάστημα και μια σειρά από άλλους μηχανισμούς οι οποίοι με το φερετζέ των «αγανακτισμένων γονιών» επιχειρούν να σπάσουν καταλήψεις προχωρώντας ακόμα και σε αυτοδικίες. Στην περίπτωση δε, του Αλίμου οι δήθεν αγανακτισμένοι γονείς καταγγέλλεται ότι έβγαλαν σουγιάδες και μαχαίρια!

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με αποσπασματικά βίντεο επιχειρείται να εμφανιστούν οι μαθητές ως τραμπούκοι και βάνδαλοι που χτυπούν τους γονιούς τους.

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τέτοια φαινόμενα, σιγοντάροντας ουσιαστικά τη λογική της καταστολής στο όνομα της αποτροπής αυτοδικιών αλλά και της ανάγκης των ανοιχτών σχολείων.

Βέβαια την ίδια στιγμή δεν λαμβάνουν τη δημοσιότητα που αξίζουν οι καταγγελίες και μάλιστα με βίντεο για ξυλοδαρμό μαθητών και προσαγωγές τους στα αστυνομικά τμήμα και μάλιστα χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των κηδεμόνων τους.

Προσδοκούν εκτόνωση

Πάντως προς ώρας το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Παιδείας προσδοκούν την εκτόνωση των κινητοποιήσεων, απειλώντας παράλληλα με την τηλεκπαίδευση και την εκ περιτροπής διδασκαλία για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφεύγει να αποδοκιμάσει ακραίες φωνές στο εσωτερικό της και ιδίως βουλευτές της ΝΔ που επιτίθενται με σκαιό τρόπο κατά των μαθητών που κινητοποιούνται με κεντρικό σύνθημα «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις καταλήψεις στα σχολεία και απάντησε ότι «εμείς ζητούμε από τους λίγους να μην θέτουν προσκόμματα στο δικαίωμα των πολλών στη μάθηση. Είχαμε στο προηγούμενο διάστημα αύξηση των καταλήψεων. Προσδοκούμε ότι από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να φθίνει αυτός ο αριθμός».

Φαρέτρα

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πέτσας αν και σε προσεκτικούς τόνους δεν παρέλειψε να προσθέσει με απειλητικές διατυπώσεις πως η κυβέρνηση έχει όπλα στη φαρέτρα της για να ανοίξει τα σχολεία, σπάζοντας τις καταλήψεις.

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση αυτοδικίες όπως είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα είτε στον Άλιμο, είτε σε κάποιο άλλο σχολείο, σήμερα. Το Κράτος είναι εδώ για να εφαρμόσει τους κανόνες. Ζητά πρώτα -στο πλαίσιο του διαλόγου- από όλους να σεβαστούν το δικαίωμα των πολλών. Και έχουμε στη φαρέτρα μας πράγματα, που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό. Παραπέμπω και στις σχετικές δηλώσεις, που έχει κάνει σήμερα το πρωί η κυρία Κεραμέως» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

«Οι καταλήψεις δεν έχουν καμία θέση, χρειάζεται διάλογος αλλά με ανοικτά σχολεία», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπάρξει δια ζώσης εκπαίδευση».

Υποκινούμενες…

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, αφού δεν πέρασε η προβοκατόρικη μεθόδευση να παρουσιάσει το μαθητικό κίνημα ως δήθεν αρνητές της μάσκας, αλλά και η τρομοκρατία των εισαγγελικών και αστυνομικών παρεμβάσεων δεν οδήγησε την εκτόνωση και το σπάσιμο των καταλήψεων επιλέγει και μια άλλης μορφής συκοφαντία για το μαθητικό κίνημα.

Συκοφαντεί τις κινητοποιήσεις ως υποκινούμενες και τα αιτήματα των μαθητών ως άσχετα με τη σχολική ζωή ως δήθεν άσχετα με την εκπαίδευση, επειδή η κυβέρνηση εγκαλείται από το μαθητικό κίνημα ότι δεν δίνει τα αναγκαία κονδύλια για την εκπαίδευση προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας την ώρα που δεσμεύει δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικές δαπάνες και εξοπλισμούς.

«Ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία, δεν μπορεί κανείς να στερεί από τον άλλο την εκπαίδευση. Ακούμε αιτήματα άσχετα με την εκπαιδευτική διαδικασία» ισχυρίστηκε η Νίκη Κεραμέως.

Κονδύλια για εκπαιδευτικούς

Την ίδια ώρα ωστόσο η κυβέρνηση -κάτω από την πίεση των μαθητικών αγώνων- προχωράει σε κινήσεις εκτόνωσης της κατάστασης όπως την αύξηση κονδυλίων για επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας και η Νίκη Κεραμώς.

«Έχουν δοθεί πάνω από 300 εκατ. ευρώ για επιπλέον προσλήψεις για να καλύψουμε επιπρόσθετες ανάγκες» ανέφερε η υπουργός Παιδείας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των μαθητών η σχολική χρονιά ξεκίνησε με 20000 επιπλέον κενά εκπαιδευτικών σε σχέση με πέρσι, ενώ από πλευράς κυβέρνησης δεν ξεκαθαρίζεται για πόσες προσλήψεις γίνεται λόγος και σε ποιο βαθμό θα καλυφθούν και πότε τα κενά.

Διεκδικούν το αυτονόητο

«Χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα καθημερινά συκοφαντούνται γιατί διεκδικούν το αυτονόητο: Λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και περισσότερους εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δημόσια υγεία» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Στοιβαγμένοι σε αίθουσες κλουβιά

Επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της βουλής για τη στάση της κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζοντας και αυτός με τη σειρά του ότι οι μαθητές διεκδικούν το αυτονόητο.

Μάλιστα επέκρινε την κυβέρνηση ότι αρνείται στους μαθητές να έχουν άποψη για τη ζωή τους, την ώρα που η πολιτεία δίνει δικαίωμα ψήφου στα 17 ενώ η κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα για την υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε:

«Ναι, δείξατε μεγάλη «ετοιμότητα» στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Στα σχολεία 25 και πάνω μαθητές, στοιβαγμένοι σε αίθουσες-κλουβιά. Καθαρίστριες λείπουν, εκπαιδευτικοί επίσης. Τα Πανεπιστήμια δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Δική σας είναι η ευθύνη! Πάρτε την ευθύνη σας και ανοίξτε τώρα τα Πανεπιστήμια!

Εκατό χιλιάδες παιδιά πέρασαν φέτος, τους δώσατε συγχαρητήρια και είναι ακόμα «επί ξύλου κρεμάμενοι». Πολλές οικογένειες ήδη πληρώνουν ενοίκια για να μείνουν τα παιδιά τους, τα οποία όμως σπίτια ακόμα είναι ακατοίκητα, αφού είναι κλειστές οι σχολές! Ντροπή σας!

Ούτε μια μάσκα της προκοπής

Ούτε μια μάσκα της προκοπής δεν μπορέσατε να δώσετε στα σχολεία. Βέβαια απ’ ό,τι φαίνεται το μέγεθος της μάσκας δεν ήταν λάθος, αυτό το μέγεθος παραγγείλατε, γιατί αυτό που θέλατε ήταν οι μαθητές να έχουν καλυμμένα όχι μόνο το στόμα, αλλά και τα μάτια για να μη βλέπουν τη δική σας ανευθυνότητα.

Σας αποστόμωσαν και εσάς και τα διάφορα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια σας οι χιλιάδες μαθητές στο κέντρο της Αθήνας και στις άλλες πόλεις, που φορώντας όλοι μάσκες απαίτησαν τα αυτονόητα:

– Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.

– Έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην καθαριότητα.

– Μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας.

Αμφισβητείται το δικαίωμα της άποψης

Κι όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες σας λένε για τις ευθύνες σας, σας λένε αγωνιστικά -μαζί με τους δασκάλους τους και τους γονείς τους- τις προτάσεις τους, τις σκέψεις τους, για το τι πρέπει να γίνει στα σχολεία τους, ακόμα και από πού μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα του προϋπολογισμού, τους θεωρείτε υποκινούμενους.

Αμφισβητείτε ακόμα και το δικαίωμα της άποψης, της ενημέρωσης ή της γνώσης για το πόσο στοιχίζουν τα πολεμικά αεροπλάνα που αγοράζετε από τη Γαλλία και πόσο κοστίζουν στον ελληνικό λαό οι στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, μιας και σήμερα μας επισκέπτεται το γεράκι του Πενταγώνου, ο Πομπέο, σε Θεσσαλονίκη και Σούδα και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης βρίσκονται στους δρόμους.

Και μη μας πείτε πάλι ότι έρχεται για να βοηθήσει τον ελληνικό λαό και να βάλει στη θέση της την επιθετική Τουρκία, γιατί ξέρετε πολύ καλά αυτό που ξέρει και ο ελληνικός λαός, ότι αυτά τα γεράκια είναι που υποδαυλίζουν τους ανταγωνισμούς, τις επεμβάσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις.

Αντί για καθηγητές στέλνετε εισαγγελείς

Είναι όλοι αυτοί κι εσείς μαζί που θα στείλετε τα παιδιά μας σαν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών και μάλιστα αμέσως μόλις τελειώνουν το σχολείο, από τα 18 τους χρόνια με τη μείωση του ορίου ηλικίας που προωθείτε για την υποχρεωτική κατάταξη στο Στρατό! Μόλις τελειώνουν δηλαδή το Λύκειο!

Είστε όλοι εσείς που θέλετε τους μαθητές των 17 και 18 χρόνων να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, αλλά δεν τους αναγνωρίζετε το δικαίωμα να έχουν πολιτική άποψη, να έχουν γνώμη για όσα βιώνουν, να αποφασίζουν μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες για τις μορφές πάλης και να διεκδικούν τα αυτονόητα.

Αντίθετα τους στέλνετε τους εισαγγελείς, τις δυνάμεις καταστολής, την άδικη τιμωρία μέσα στο σχολείο. Αυτή είναι η δημοκρατία σας, οι όρκοι πίστης στις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα».».

Αυταρχισμός

Μάλιστα χτες και η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για αυταρχισμό στα σχολεία και ζήτησε προσλήψεις και ανοιχτά σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα.

Φίδι

Ενδεικτικά του όλου κλίματος τρομοκράτησης και κατασυκοφάντησης των μαθητών από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά της πηγής από την οποία εκπορεύονται όλες οι συκοφαντίες είναι η στάση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Ο κυβερνητικός βουλευτής, αφού χτες χρέωσε στις καταλήψεις και τους μαθητικούς αγώνες την οικονομική χρεοκοπία της χώρας και τα μνημόνια, τη Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό, χρησιμοποιώντας ειδικά για το τελευταίο ζήτημα άκρως ρατσιστικό λεξιλόγιο όπως «καταναγκαστικό εποικισμό» προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας ουσιαστικά την επέμβαση των αρχών για το σπάσιμο των καταλήψεων τις οποίες χαρακτήρισε παράνομες.

Μάλιστα ο εν ο λόγω βουλευτής της ΝΔ -τα λεγόμενα του οποίου δεν έχουν αποδοκιμαστεί επισήμως από το μέγαρο Μαξίμου- χαρακτήρισε τους μαθητές που κινητοποιούνται ως «φίδι» που «ανεχόμαστε στον κόρφο των σχολείων μας».

Ακροδεξιό απολειφάδι

Οι απαράδεκτες αυτές αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη ο οποίος επιτέθηκε στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και τον χαρακτήρισε «ακροδεξιό απολειφάδι».

Η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έγινε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», όπου καλεσμένος ήταν επίσης ο βουλευτής Επικρατείας ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης σχετικά με τις καταλήψεις.

Ο κ. Γιαννούλης άσκησε κριτική στον κ. Μπογδάνο τον οποίο χαρακτήρισε «ακροδεξιό απολειφάδι» κατηγορώντας τον ότι έκανε αναφορές σε γονείς που μεγαλώνουν φίδια και πίθηκους.

«Λυπάμαι πολύ, δεν θα μπω σε συνομιλία με τον κ. Μπογδάνο αν δεν ζητήσει συγγνώμη. Δεν αναγνωρίζω σαν συνομιλητή μια ακροδεξιά χυδαιότητα αν δεν ζητήσει συγγνώμη από όλους τους γονείς τους οποίους κατηγόρησε ότι μεγαλώνουν φίδια και πιθήκους. Οι ανοησίες Μπογδάνου προσβάλλουν την ελληνική κοινωνία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννούλης.

Ο κ. Μπογδάνος απάντησε ότι δέχεται ανοίκεια επίθεση από τον κ. Γιαννούλη και πως δεν δέχεται κριτική περί ακροδεξιάς «από συνεργάτες της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων» και σημείωσε πως η αναφορά «τι φίδι ανεχόμαστε στον κόρφο των σχολείων μας» που συνόδευε σκίτσο σε ανάρτησή του δεν είχε να κάνει με τους γονείς αλλά με τις καταλήψεις και τους καταληψίες.

Οι καταλήψεις… καταστρέφουν

«Οι καταλήψεις καταστρέφουν τις υποδομές και εμπεδώνουν κουλτούρα τραμπουκισμού και ανομίας και μάλιστα η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να τις «σπάσει» με έννομα μέσα» είπε.

Και συμπλήρωσε: «Οι καταλήψεις έβγαλαν τις γενιές του Τσίπρα, είναι παράνομες και δεν έχουν θέση στα ελληνικά σχολεία». Ξεκαθάρισε δε πως φίδια δεν εννοούσε τα παιδιά αλλά τους «ινστρούχτορες» τους.

Ο κ. Καμίνης από την πλευρά του σημείωσε πως δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στο σημείο να έχουμε καταλήψεις αν η κυβέρνηση είχε μεριμνήσει νωρίτερα για εξεύρεση αιθουσών σε συνεργασία με τους δήμους ή για διπλές βάρδιες στα σχολεία.

«Θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά» είπε. Μάλιστα σχολίασε ότι τα σχολεία που έκλεισαν λόγω κατάληψης είναι τα σχολεία των φτωχών κι όχι τα ιδιωτικά.

Συμπλήρωσε πως δεν είναι λύση να μπουν εισαγγελείς στα σχολεία. «Δεν μπορούμε να έχουμε την αυταπάτη ότι σε 200 σχολεία που τελούν υπό κατάληψη θα μπουν αστυνομικοί».

Ποινικοποίηση

Ακολούθησε δεύτερη κόντρα ανάμεσα στον κ. Μπογδάνο και τον κ. Γιαννούλη σχετικά με το αν οι καταλήψεις είναι υποκινούμενες, με τους δύο βουλευτές να εξαπολύουν σφοδρές εκατέρωθεν κατηγορίες.
Ο κ. Μπογδάνος είπε πως προτίθεται να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το αν υπάγεται το φαινόμενο των καταλήψεων στο άρθρο 334 του ποινικού κώδικα.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024