Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα βάλετε

Πώς θα βάλετε «φρένο» στο νυχτερινό τσιμπολόγημα

Το νυχτερινό τσιμπολόγημα είναι μια πρόκληση για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος

Τηρείτε το πρόγραμμα διατροφής σας όλη την ημέρα και τρώτε υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα. Έπειτα, έρχεται το βράδυ και καταλήγετε να πηγαινοέρχεστε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι για να βρείτε φαγητό που δεν χρειάζεστε πραγματικά. Εάν αυτό σας ακούγεται οικείο, δεν είστε μόνοι. Το νυχτερινό τσιμπολόγημα είναι μια πρόκληση για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Γιατί τρώω τη νύχτα;

Πολλές φορές καταλήγετε να τρώτε υπερβολικά το βράδυ επειδή όλη την ημέρα είστε απασχολήμενοι και δεν απολαμβάνετε το φαγητό. Αντιθέτως, το βράδυ που επιστρέφετε από τη δουλειά έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε στον καναπέ βλέποντας την αγαπημένη σας σειρά και να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με νόστιμο φαγητό. Κάπως έτσι έχετε καθιερώσει μια συνήθεια που πλέον είναι δύσκολο να αλλάξετε.

Όμως, αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι που σας «σπρώχνουν» στο νυχτερινό τσιμπολόγημα, αφού υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η τάση σας να λαχταράτε  πατατάκια όταν πέσει ο ήλιος είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κιρκάδιος ρυθμός σας (σκεφτείτε τον σαν το εσωτερικό σας ρολόι) είναι αυτός που σας ζητά να φάτε γλυκά, αμυλούχα και αλμυρά τρόφιμα τα βράδια. Αυτή η ενσωματωμένη ανάγκη για φαγητό μπορεί να βοήθησε τους προγόνους μας να αποθηκεύουν λίπος ώστε να επιβιώσουν όταν δυσκολεύονταν να βρουν τροφή, αλλά στέκεται εμπόδιο στην προσπάθειά σας να αδυνατίσετε.

Πώς θα σταματήσετε να τρώτε μετά το δείπνο

*Πιείτε νερό

Δεν είναι λίγες οι φορές που νομίζετε ότι πεινάτε ενώ στην πραγματικότητα πρέπει απλώς να πιείτε νερό.  Και ενώ η κατανάλωση νερού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να «καλύψει» την πείνα, είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι είστε ενυδατωμένοι προτού αναζητήσετε φαγητό, αφού ο οργανισμός μας τείνει να μπερδεύει τη δίψα με την πείνα.

*Ξεφορτωθείτε τα ανθυγιεινά σνακ

Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να δυσκολεύετε τη ζωή σας (και την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος) κρατώντας στην κουζίνα σας τροφές… πειρασμούς που γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να τους αντισταθείτε. Επομένως, σταματήστε να αγοράζετε παχυντικά σνακ και γεμίστε την κουζίνα σας με υγιεινά τρόφιμα που ενισχύουν την απώλεια βάρους. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (π.χ. τυρί κότατζ, φέτες ψητής γαλοπούλας, γιαούρτι) και σε φυτικές ίνες (π.χ. φρούτα, λαχανικά, κράκερ ολικής άλεσης) είναι ιδανικά για να καλύψετε την πείνα σας, αν θέλετε να φάτε κάτι ελαφρύ πριν τον ύπνο.

*Ξεχαστείτε

Αν είχατε ένα ισορροπημένο δείπνο και παρ΄όλα αυτά έχετε λιγούρες, δοκιμάστε να ξεχαστείτε, κάνοντας ένα χαλαρωτικό ντους ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Προτού το καταλάβετε θα έχετε ξεχάσει τη λιγούρα σας και θα είστε έτοιμοι για ύπνο.

*Βουρτσίστε τα δόντια σας

Αντί να βουρτσίζετε τα δόντια σας προτού πέσετε για ύπνο, κάντε το ακριβώς μετά το δείπνο σας. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει τη διαφορά, αφού όταν μετατρέπετε μια συνήθεια σε αγγαρεία (να ξαναπλύνετε τα δόντια σας), τότε είναι λιγότερο πιθανό να τη συνεχίσετε.

*Μασήστε τσίχλα

Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσετε απασχολημένο το στόμα σας και θα αποφύγετε το νευρικό τσιμπολόγημα.

Να θυμάστε ότι…

Το τσιμπολόγημα δεν είναι απαραίτητα κακό για εσάς. Μάλιστα, όταν καταναλώνετε υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενισχύετε τα επίπεδα ενέργειά σας και χαρίζετε στον οργανισμό σας θρεπτικά συστατικά. Μάθετε να τρώτε ένα υγιεινό δείπνο με άπαχες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και στη συνέχεια δημιουργήστε συνήθειες που σας βοηθούν να αποφεύγετε την υπερφαγία.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024