Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα προωθεί τις «πράσινες» αστικές συγκοινωνίες

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα προωθεί τις «πράσινες» αστικές συγκοινωνίες

Συγκεκριμένα, εστιάζει σε δράσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την πράσινη ανάπτυξη και τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας με θέμα την πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα εγκαινιάζει μια νέα πρωτοβουλία για την προώθηση του #EUGreenDeal στο μετρό Αθηνών.

Αναλυτικότερα, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας, εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, όπως η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ειδικότερα, η δημόσια συγκοινωνία, και πιο συγκεκριμένα το μετρό στην πρωτεύουσα, πέρα από μέσο μαζικής μεταφοράς μετατρέπεται και σε μέσο για την μετάδοση του μηνύματος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Από τις 21 Σεπτεμβρίου και για το επόμενο διάστημα, οι συρμοί στην γραμμή ΙΙ του μετρό αναμορφώνονται με εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε γωνία της Ευρώπης μας. Από τα κρυστάλλινα νερά της Μεσογείου μέχρι τις παγωμένες Άλπεις, η χλωρίδα και η πανίδα της Ευρώπης καλεί τους επιβάτες να ζήσουν «πράσινα», διατηρώντας τις ισορροπίες του φυσικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο της αποκατάστασης της βιοποικιλότητας και της μείωσης της ρύπανσης.

Πέρα από την δράση στο μετρό η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, θέλοντας να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες της στην μετάδοση της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας δημιούργησε ένα σύντομο βίντεο που συνοψίζει τις προτεραιότητες αυτής της πολιτικής με ένα αρκετά δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο.

Οι αφίσες που ντύνουν το εσωτερικό του μετρό διαθέτουν πάνω τους ειδικά QR codes που λειτουργούν ως σύνδεσμοι μεταφέροντας όσους τα σκανάρουν με το κινητό τους στο σχετικό σύντομο βίντεο. Κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας είναι ο γνωστός παρουσιαστής Φώτης Σεργουλόπουλος, ο οποίος ξεναγεί τους επιβάτες στους βασικούς «σταθμούς» του #EUGreenDeal.

Σκοπός της πρωτότυπης αυτής δράσης είναι η προώθηση των βιώσιμων τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων για την μετακίνησή τους. Αναλυτικότερα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, επιδιώκει να προωθήσει την επιτακτική ανάγκη για οικολογικές και πράσινες μετακινήσεις και ταυτόχρονα να μεταδώσει το νόημα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στους πολίτες.

Θεμέλιο λίθο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ή με διαφορετική διατύπωση του #EUGreenDeal, αποτελεί η ενίσχυση της πιο αποδοτικής χρήσης των πόρων που θα οδηγήσει στη μετάβαση σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία. Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία περιλαμβάνει τις απαιτούμενες επενδύσεις και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και εξασφαλίζει μια μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο, με τρόπο δίκαιο για όλους.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εστιάζει σε δράσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την πράσινη ανάπτυξη και τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, γεγονός που θα δώσει στους επενδυτές σιγουριά «βιωσιμότητας» και θα βοηθήσει τις οικονομίες μας να αναπτυχθούν με τρόπο που να επιστρέφει στους ανθρώπους, στον πλανήτη και στην κοινωνία περισσότερα απ’ όσα τους αφαιρεί.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Πράσινη Συμφωνία είναι μια χρυσή ευκαιρία. Συγκεκριμένα, το ελληνικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, όπως αυτό ήδη εκπονείται, θα συμπεριλαμβάνει δράσεις, επενδύσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις για την προώθησή της πράσινης μετάβασης.

Με όχημα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Ευρώπη κατευθύνεται προς την κλιματική ουδετερότητα, ένα φιλόδοξο και εμπνευσμένο στόχο, που μέλλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας.

Βασικός στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, ένας ρεαλιστικός στόχος αν η προσπάθεια μας είναι κοινή και στοχευμένη.
Πολλά είναι τα πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε στην καθημερινότητά μας για να πετύχουμε το πολυπόθητο μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα και αυτό θα είναι προς όφελος μας. Ένα πρώτο και απλό βήμα για όλους είναι η χρήση των ΜΜΜ, ώστε να μειωθεί δραστικά η εκπομπή καυσαερίων στην ατμόσφαιρα. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε το περιβάλλον ενώ μετακινούμαστε με ασφάλεια, αποφεύγοντας την κίνηση. Ας ανάψουμε και εμείς πράσινο στην Ευρώπη που αλλάζει. Εμείς δεν θα αλλάξουμε;

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024