Η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 μετά την αναβολή τους λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, δήλωσε χθες στο μήνυμά του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα.

Η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 μετά την αναβολή τους λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, δήλωσε χθες στο μήνυμά του προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα.

«Θα είναι ασφαλείς»

Τον περασμένο Μάρτιο, μεσούσης της πρώτης κορύφωσης της πανδημίας, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020» και η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την αναβολή των Αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020, και τη μεταφορά τους για το επόμενο έτος. Οι Αγώνες θα διατηρήσουν το όνομα τους «Τόκιο 2020».

«Το καλοκαίρι του επόμενου έτους, η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σε μια απόδειξη ότι η ανθρωπότητα νίκησε την πανδημία», δήλωσε ο Σούγκα στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι επίμονα ώστε να σας καλωσορίσω σε Αγώνες που θα είναι ασφαλείς», δήλωσε στην πρώτη ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη ως νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Ο Σούγκα ορκίστηκε πρωθυπουργός αυτόν τον μήνα μετά την παραίτηση του Σίνζο Αμπε λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.

Σειρά μέτρων

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο πρότειναν χθες σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης μικρότερης περιόδου ανοίγματος για χώρους προπόνησης και μείωσης του προσωπικού για τη λειτουργία προπονητικών κέντρων καθώς και της λαμπαδηδρομίας.

Διοργανωτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους για τη μείωση του κόστους, την απλούστευση των Αγώνων και την προστασία των αθλητών και των θεατών από τον ιό.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, «Τόκιο 2020» Γιοσίρο Μόρι, τόνισε χθες ότι ο Σούγκα τον έχει διαβεβαιώσει πως η διεξαγωγή επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων είναι βασική του προτεραιότητα.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, παράλληλα, δήλωσε στην ομιλία του ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χωρίς προϋποθέσεις, με σκοπό την επίλυση του μακροχρόνιου ζητήματος των ιαπώνων υπηκόοων που απήχθησαν πριν δεκαετίες, συνεχίζοντας τη στάση του προκατόχου του.

Σχέση με Βόρεια Κορέα

«Η εγκαθίδρυση εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ της Ιαπωνίας και της Βόρειας Κορέας όχι μόνο θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, αλλά και θα συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», είπε.

Συμπλήρωσε πως η Ιαπωνία θα εργαστεί για να εξασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση στη θεραπεία του κοροναϊού και στα εμβόλια για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ως μέρος των κινήσεών της για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες που επλήγησαν από την πανδημία, το Τόκιο θα προσφέρει έως και 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια έκτακτης ανάγκης, κατέληξε ο ιάπωνας πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr