«Η ισχνή τωρινή οικονομική ενίσχυση των πληγέντων της κρίσης του κορονοιού θα πληρωθεί αδρά πάλι από τους ίδιους τους πολίτες με μνημονιακή υπερφορολόγηση τονίζει το ΜέΡΑ25», σχολιάζοντας δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη

Την έλευση νέου μνημονίου και νέας υπερφορολόγησης διαβάζει το ΜέΡΑ25 σε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

«Ο κ. Σκυλακάκης παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του Υπουργού Οικονομικών μίλησε ξεκάθαρα για ένα νέο μνημόνιο» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης και προσθέτει πως από τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε για πρωτογενή πλεονάσματα από του χρόνου και αφού ολόκληρο το μνημονιακό τόξο δεν μπορεί καν να φανταστεί τη ρήξη με την τρόικα, το 5ο μνημόνιο του κ. Μητσοτάκη είναι δεδομένο.

Παράλληλα, σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, «ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε και ότι η ισχνή τωρινή οικονομική ενίσχυση των πληγέντων της κρίσης του κορονοιού θα πληρωθεί αδρά πάλι από τους ίδιους τους πολίτες με μνημονιακή υπερφορολόγηση. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ξαφνιάζει δυστυχώς το ΜέΡΑ25 που καιρό τώρα έχει προβλέψει τα όσα σκιαγραφεί τώρα ο αναπληρωτής υπουργός, για τον λόγο αυτό καλούμε τους πολίτες σε παλλαϊκή συστράτευση ώστε με ενότητα και αγώνα να αντικρούσουμε αυτή τη νέα σχεδιαζόμενη λαίλαπα».

Οι δηλώσεις Σκυλακάκη: Ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 9,89 ο κ. Σκυλακάκης προειδοποίησε, ότι, σε περίπτωση που οι δαπάνες του κράτους για την οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων από τον κορονοϊό κινηθούν πέραν των δυνατοτήτων που υπάρχουν, οι αγορές θα εκτιμήσουν ότι δεν υπάρχει «υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση» και θα αντιδράσουν έντονα με συνέπεια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα να τεθεί σε πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι, όσα ξοδεύει τώρα το ελληνικό κράτος για να τονώσει την οικονομία της χώρας, θα αναγκαστεί να τα πάρει πίσω από τους πολίτες με τη μορφή φόρων.

Ειδικότερα ο κ. Σκυλακάκης ρωτήθηκε για την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ότι, ενώ το ελληνικό κράτος έχει λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξοδέψει «όσα έχει» για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εξαντλεί όλα τα περιθώρια και διαθέτει πολύ λιγότερους πόρους.

Απαντώντας ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε τα ακόλουθα: «Η Ευρώπη λέει ένα πολύ απλό πράγμα: “ξοδέψτε με βάση τις δυνατότητές σας, όχι όσα έχετε”. Αυτή τη στιγμή ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι», είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι «από τη στιγμή που το χρέος σου είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από τα ταμειακά διαθέσιμα (δηλαδή – για να είμαστε ακριβείς – τα ταμειακά διαθέσιμα δεν καλύπτουν ούτε το 7% -8% του χρέους), στην πράξη, αυτή τη στιγμή, ό,τι ξοδέψουμε θα υποχρεωθούμε -στην πορεία του χρόνου – να το βάλουμε σε φόρους ως κράτος, ασχέτως ποια κυβέρνηση θα το κάνει, και να το πάρει πίσω».

«Συνεπώς, πρόσθεσε, χρειάζεται μια προσοχή στο πώς ξοδεύουμε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά την οικονομία, χωρίς να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περιπέτεια. Διότι εξακολουθούμε να έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη – παρά το γεγονός ότι έχει πολύ καλή δομή –και το γεγονός ότι μπορούμε και δαπανούμε χρήματα δεν οφείλεται στα ταμειακά διαθέσιμα – διότι αν οφείλονταν στα ταμειακά διαθέσιμα θα είχαν προ πολλού εξαντληθεί – οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ικανότητά μας να δανειζόμαστε σε πολύ χαμηλά επιτόκια».

Επίσης ανέφερε ότι «σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και των αγορών και των θεσμών για να μπορέσουμε να βγάλουμε πέρα αυτή την περιπέτεια με τρόπο ουσιαστικά θετικό για την οικονομία και την κοινωνία».

Στο ερώτημα που του έγινε, «δηλαδή, εάν ξεφύγουμε τώρα δεν αποκλείεται – σε βάθος χρόνου βεβαίως – κι ένα νέο Μνημόνιο …. δηλαδή δημοσιονομικές προσαρμογές νέες…»;.

Για να απαντήσει ο κ. Σκυλακάκης: «και δεν θα είναι σε μεγάλο βάθος χρόνου διότι οι αγορές αντιδρούν έντονα όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχει υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr