Πολύ μεγάλο λάθος να φιλήσει χωρίς μάσκα το χέρι και το ράσο του παπά. Πώς θα δώσει το παράδειγμα στον κόσμο; Πώς θα κυνηγάνε τους πιτσιρικάδες στις πλατείες;

Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα από το λοκντάουν και την καταστροφή της οικονομίας.

Ο κοροναϊός σαρώνει, η Αττική βρίσκεται στο κόκκινο, οι θάνατοι αυξάνονται και το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται.

Δεν είναι η ώρα του απολογισμού και του καταλογισμού των ευθυνών. Αν έγιναν λάθη, αν η κυβέρνηση έκανε καλά τη δουλειά της, αν πρέπει να γίνουν πολλά προκειμένου να είναι θωρακισμένη η ελληνική κοινωνία.

Στην ώρα της λοιπόν η κριτική για τις παραλείψεις που μπορεί να ευθύνονται για τη νέα δοκιμασία που περνάμε.

Όμως, η εικόνα του Νίκου Χαρδαλιά να φιλάει το ράσο (ή το χέρι) ενός ιερωμένου και μάλιστα χωρίς μάσκα, έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση.

Πρόκειται για σοβαρό επικοινωνιακό φάουλ από τον υφυπουργό, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης όλους αυτούς τους μήνες.

Του έχουμε πει μπράβο για την αποτελεσματικότητά του. Ακόμη και για το «ψαρωτικό» ύφος του, που χρειάζεται ορισμένες φορές για να μαζεύονται οι «αφασίες» που δεν καταλαβαίνουν σε τι κατάσταση βρισκόμαστε.

Επειδή είναι στην πρώτη γραμμή, επειδή σε κάθε ενημέρωση μας λέει να μείνουμε ασφαλείς και να τηρούμε τους κανόνες, αυτό που έκανε είναι ντροπή.

Και μάλιστα λίγες ημέρες μετά τα «καρφιά» που ο ίδιος έριξε κατά του Γιώργου Κουμουτσάκου που πήγε να κοινωνήσει στην Εκκλησία κρατώντας στο χέρι τη μάσκα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ένα πολύ σοβαρό λάθος και οφείλει να απολογηθεί και να ζητήσει συγγνώμη στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Όχι σε εμάς συγγνώμη, αλλά σε όλους εκείνους που κρέμονται από τα χείλη του για να ακούσουν τα δύσκολα μέτρα που κάθε φορά ανακοινώνει.

Απέναντι σε εκείνους που τον βλέπουν να κουνάει το δάκτυλο και να επικρίνει όλους τους αρνητές της μάσκας ή όλους εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών και της κυβέρνησης.

Δεν μπορεί ο «στρατηγός» να μην τηρεί τους κανόνες την ώρα της μάχης. Διότι το παράδειγμα που δίνει είναι κακό.

Και δεν μπορεί να περιμένει μετά τους πιτσιρικάδες στην πλατεία να σταματήσουν να κάνουν παρέα.

Δεν μπορεί να αποτρέψει τους πιστούς από το να πηγαίνουν στην Εκκλησία και χωρίς κανόνες να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Δεν μπορεί να πείσει τους ηλικιωμένους να μην καθίσουν στο  παγκάκι με το φίλο τους.

Δεν μπορεί ο κ. Χαρδαλιάς να δίνει μια εικόνα που διαλύει όλο το οικοδόμημα του «μένουμε ασφαλείς» γιατί προσέχουμε.

Επειδή η εικόνα είναι δυνατή, κι επειδή μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις, η περίπτωση του κ. Χαρδαλιά να φιλάει χωρίς μάσκα το χέρι και το ράσο του παπά, είναι παντελώς άστοχη. Για να μη χρησιμοποιήσουμε καμιά χειρότερη έκφραση.

Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια.

Και ο δάσκαλος που διδάσκει οφείλει να κρατάει το νόμο.

Αν δεν μπορεί να πάει σπίτι του. Αν δεν καταλαβαίνει το λάθος του, ακόμη χειρότερα.

Αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα με τον κοροναϊό, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε μεγάλη ζημιά και ακυρώνει όλη την καλή προσπάθεια που έχει γίνει.

Τόσο ο κ. Χαρδαλιάς όσο και όλοι οι πρωταγωνιστές της πανδημίας κρίνονται και από τη δουλειά τους, αλλά και από το παράδειγμα που δίνουν,

Δυστυχώς, φαίνεται ότι και στην κυβέρνηση κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και λειτουργούν σπασμωδικά.

Κάποιοι οφείλουν να καταλάβουν ότι αν το σύστημα χαλαρώνει έτσι τότε… σε παίρνει η κατηφόρα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr