Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιανός : Σαρώνει Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Ιανός : Σαρώνει Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ο οποίος στροβιλιζόταν κοντά στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας σήμερα το απόγευμα, κινείται πλέον αργά προς τα νότια, κεντρικά και ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ήδη καταγράφονται πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις.

Μετά από ένα πρώτο πέρασμα από τη δυτική Ελλάδα, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» σαρώνει τώρα τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στο πέρασμά του.

Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, το «μάτι» του κυκλώνα βρίσκεται πάνω από την Κεφαλλονιά και τη δυτική Πελοπόννησο. Ωστόσο, οι συνέπειές του έχουν γίνει αισθητές και στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα όπου παρατηρούνται δυνατοί άνεμοι και μεγάλοι όγκοι βροχής.

Πριν από λίγο Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας κύρηξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο και  σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα

Προς την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα κινείται ο «Ιανός»

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ο οποίος στροβιλιζόταν κοντά στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας σήμερα το απόγευμα, κινείται πλέον αργά προς τα νότια, κεντρικά και ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ήδη καταγράφονται πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις.

Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένονται πολύ ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις και σε νοτιότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Ανατολικής Πελοποννήσου. Και στην Αττική από τις βραδινές ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, αναμένονται κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού.

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις που λαμβάνει και επεξεργάζεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, δείχνουν ότι σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας σημειώνονται ραγδαιότητες βροχόπτωσης άνω των 50 χιλιοστών ανά ώρα.

Επιπρόσθετα, το δίκτυο των 360 επίγειων μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου κατέγραφε ημερήσια ύψη βροχής άνω των 140 χιλιοστών μέχρι τις 17:20 το απόγευμα της Παρασκευής.

Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία – Κήρυξη Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας μας (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός), με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και την Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 17-09-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 17 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 στις παραπάνω περιοχές και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα.

Κόπηκε στα δύο η εθνική οδός Λαμίας – Καρπενησίου

Μετά το πλημμυρισμένο οδόστρωμα, ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου με την υποχώρηση της γέφυρας στο ύψος του Παλιουρίου Καστρίου

Από το μεγάλο όγκο νερού υποχώρησε μεγάλο κομμάτι που ουσιαστικά έκοψε την εθνική οδό στα δύο.

Εξάλλου, από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία στο ύψος της διασταύρωσης Λουτρών Υπάτης.

Απεγκλωβισμός 4 ατόμων από εργοτάξιο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της 7ης ΕΜΑΚ για 4 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί τις πρώτες απογευματινές ώρες σε σήραγγα εργοταξίου του Ε65 (μετά από κατολίσθηση που υπήρξε λόγω της έντονης βροχόπτωσης) πάνω από την Στύρφακα.

Σύμφωνα με το lamianow, άρμα της 7ης ΕΜΑΚ έσπευσε στο σημείο και αφού τους παρέλαβε τους κατέβασε σε ασφαλές σημείο προκειμένου να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Το θετικό είναι πως δεν είχαν εγκλωβιστεί στο κομμάτι της σήραγγας που είχε το νερό και επίσης δεν είχαν τραυματιστεί.

Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη Φθιώτιδα

Γενικά πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο ύψος του Τυροκομείου «Ρούμελη».

Επίσης το Γραμμενόρεμα έχει καταστρέψει το δρόμο στο Τρίλοφο το οποίο δε δύναται να προσεγγιστεί ούτε με JCB! Στο Τρίλοφο μάλιστα τα ορμητικά νερά πέρασαν μέσα από τη «Μαγδάρα» το χώρο που προοριζόταν πριν μερικά χρόνια για ΧΥΤΥ με ολοκληρωμένη μελέτη καταλληλότητας! Γενικά η κακοκαιρία φαίνεται ότι έπληξε όλη την κορυφογραμμή από το Τρίλοφο μέχρι τη Στύρφακα με τα δύο ενεργά ρέματα να κάνουν για μία ακόμη φορά τη μεγάλη ζημιά.

Στη Γραμμένη, σύμφωνα με το LamiaReport, καταστράφηκε γεώτρηση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τρία καταστρεμμένα μαντριά. Παρακάτω βλέπετε τον ορμητικό χείμαρρο στη Γραμμένη να έχει παρασύρει μελίσσια.

«Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί στα μάτια μας…» λένε οι κάτοικοι του Ζηλευτού που είδαν το χωριό τους να πνίγεται στο νερό. Η μανία της κακοκαιρίας είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί μέχρι και η άσφαλτος από το δρόμο, η πλατεία, η παιδική χαρά, μάντρες, αυτοκίνητα και γεωργικά μηχανήματα παρασύρθηκαν από το ρέμα ενώ οι καλλιέργειες βούλιαξαν κυριολεκτικά στη λάσπη…

Σαρωτικό το πέρασμα του κυκλώνα από το Λιανοκλάδι όπου το ύψος του νερού σε αρκετά σημεία του δρόμου φτάνει στο ένα μέτρο.

Δεκάδες εγκλωβισμένοι σε οχήματα αλλά και στα σπίτια τους πολλοί κάτοικοι της περιοχής με την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία να δίνουν μάχη με το νερό και το χρόνο, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Να σημειωθεί ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος του Σταυρού προς το Λιανοκλάδι, αφού οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Διεκόπη η κυκλοφορία στο ύψος του Αγίου Στεφάνου

Ούτε η Βόρεια Φθιώτιδα έχει μείνει εκτός κακοκαιρίας. Ο δρόμος από Ξυνιάδα για Ε65 είναι κλειστός από την τροχαία λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έχει πέσει στο οδόστρωμα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το lamianow με τον δήμαρχο Δομοκού Μπάμπη Λιόλιο μας ενημέρωσε πως η κατάσταση είναι δύσκολη στον Άγιο Στέφανο όπου ενεργούν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δομοκού και παραμένουν στις επάλξεις για το εξελισσόμενο κύμα κακοκαιρίας.

“Ι.Χ δεν μπορούν να περάσουν. Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία γιατί έχει αρκετό νερό στο σημείο αλλά και μέσα στον Άγιο Στέφανο. H ένταση της βροχής είναι πολύ μεγάλη αυτή την στιγμή. Παραμένουμε στις επάλξεις αφού η ενημέρωση που έχουμε είναι πως τις επόμενες ώρες το κύμα κακοκαιρίας θα είναι επίσης έντονο.” σημείωσε ο κ. Λιόλιος.

Έπεσε γέφυρα στον Αλμυρό – Σταμάτησε η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο

Κόπηκε στα δύο η παλαιά Εθνική Οδός στον Αλμυρό, καθώς τα ορμητικά νερά παρέσυραν γέφυρα.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στο οδικό δίκτυο του Βόλου ο «Ιανός» αφού κόπηκε στα δύο η παλαιά Εθνική Οδός. Η έντονη βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού τις τελευταίες ώρες είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλος όγκος νερού να παρασύρει την παλιά γέφυρα αμέσως μετά το Αϊδίνι προς τον Αλμυρό.

Σφοδρή επέλαση και στην Καρδίτσα – Κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι

Καταστροφική αποδείχθηκε η επέλαση του κυκλώνα Ιανού και στην Καρδίτσα. Εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι.

Ο Ιανός «χτύπησε» την Καρδίτσα λίγα λεπτά μετά τις 17:00, το απόγευμα της Παρασκευής, οδηγώντας στην κατάρρευση τη γέφυρας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα KarditsaLive.Net.

Κόβεται έτσι η πρόσβαση προς την κοινότητα Πευκοφύτου του Δήμου Μουζακίου από τον δήμο Μουζακίου και όλη την Ανατολική Αργιθέα από την πρόσβαση προς την πόλη του Μουζακίου.

Προβλήματα εντοπίζονται στο κέντρο της τοπικής κοινότητας του δήμου Μουζακίου και στους οικισμούς Μεσσοράχης Δάφνης και Παλαιοχωρίου.

Όπως ενημέρωσε το KarditsaLive.Net ο δήμαρχος Φάνης Στάθης, σε κάποια σπίτια μπήκε νερό και η προσπάθεια επικεντρώνεται να αποφευχθεί να μπει και σε άλλα.

Επίσης σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στο δρόμο μεταξύ Κρυοπηγής και Ανθοχωρίου.

Όλα τα μηχανήματα του Δήμου συνέχισε ο κ. Στάθης, αλλά και των ιδιωτών βρίσκονται έξω και προσπαθούν να προλάβουν ζημιές ή να τις αποκαταστήσουν, ομαλοποιώντας την κατάσταση.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024