Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Μητσοτάκης «άφησε» το θέμα του κορoναϊού;

Γιατί ο Μητσοτάκης «άφησε» το θέμα του κορoναϊού;

Γιατί πολλές αποφάσεις λαμβάνονται με τη σκέψη στο πολιτικό κόστος;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη φάση της πανδημίας είχε πάρει πάνω του όχι μόνο τις αποφάσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών αλλά και το επικοινωνιακό παιχνίδι και παρά τις επιμέρους ενστάσεις που μπορούν να διατυπωθούν κατάφερε τον βασικό στόχο.
Οι πολίτες πειθάρχησαν ή «άκουσαν» τις παραινέσεις του πολιτικού ταγού και τον εμπιστεύτηκαν. Υπέμειναν περιορισμούς στην ελευθερία και οικονομικές απώλειες. Έδειξαν ωριμότητα που ξάφνιασε θετικά την υφήλιο.

Έτσι, κερδήθηκε και το μικρό τμήμα τουρισμού, μια μικρή ένεση στην οικονομία της χώρας.
Σε αυτό το δεύτερο κύμα που είναι εδώ από τα τέλη Ιουλίου και απειλεί κυρίως την Αττική φαίνεται ότι λαμβάνονται αποφάσεις με γνώμονα και το πολιτικό κόστος.

Τουλάχιστον, εδώ και δεκαπέντε μέρες οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί πιο αυστηρά μέτρα που δεν επηρέαζαν την οικονομία αλλά ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει πράσινο φως να προχωρήσουν, όπως γνωρίζουμε από ασφαλείς πηγές, εντούτοις , δεν υπήρχαν ανάλογες αποφάσεις.

Η γενικευμένη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ήταν στο τραπέζι από τα τέλη Αυγούστου- παρά τις δηλώσεις του κ. Πέτσα. Κι όμως, αν δεχθούμε –και πρέπει να το δεχθούμε- ότι η μάσκα προστατεύει, ανακοινώθηκε το μέτρο, ως ημίμετρο. Στους εξωτερικούς χώρους, είναι επιβεβλημένη μόνο σε σημεία συνωστισμού.

Το γιατί δεν μετατράπηκε η εισήγηση σε απόφαση δεν το γνωρίζει κανείς και αποδίδεται σε πολιτική επιλογή και αντιστάσεις υπουργών.
Σίγουρα, οικονομικό κόστος δεν υπήρχε από την απόφαση. Οικονομικό κόστος θα έχει τυχόν lockdown και η αύξηση νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων, όπως και η τυχόν αύξηση στις απώλειες ανθρώπων.

Ούτε η εφαρμογή ενός μέτρου που θα μετέφερε τις ώρες ανοίγματος των καταστημάτων για να αποσυμφορηθούν τα μέσα μεταφοράς θα είχε δραματικό κόστος. Και αυτή η εισήγηση ήταν στο τραπέζι μαζί με τη γενικευμένη χρήση της μάσκας.
Η ουσία είναι πως χάθηκε χρόνος, αυξήθηκαν σημαντικά οι ασθενείς και η διασπορά της νόσου και τώρα θα απαιτηθούν άμεσα πιο πολλά μέτρα.
Απόψεις ότι η Τουρκία ήταν η προτεραιότητα, μάλλον στερούνται σοβαρότητας αφού ο πρωθυπουργός είναι multitasker.

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα θα πρέπει να πάρει ο κ. Μητσοτάκης και πάλι πάνω του το παιχνίδι. Πολιτικά και επικοινωνιακά. Να βγει, να ανακοινώσει και να εξηγήσει. Ίσως γιατί μόνο έτσι θα ξανανοίξουν τα αυτιά τους οι πολίτες , οι αρμόδιοι, οι ειδικοί και οι υπουργοί του.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024