Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις Βρυξέλλες ενόψει της παρουσίασης του νέου συμφώνου για το μεταναστευτικό

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις Βρυξέλλες ενόψει της παρουσίασης του νέου συμφώνου για το μεταναστευτικό.

Οι διαπραγματεύσεις για το νέο σύμφωνο θα πάρουν καιρό διότι  η ανατολική Ευρώπη επιμένει να μην δέχεται να πάρει πρόσφυγες που φθάνουν στις χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα.

Έχει δημιουργηθεί μια «συμμαχία» χωρών πρώτης γραμμής οι οποίες προωθούν κοινές θέσεις στο μεταναστευτικό με βασική αρχή την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν μιλά για «υποχρεωτική αλληλεγγύη» και διπλωματικά αυτό έχει τη σημασία του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητιούνται εναλλακτικά σενάρια για όσους δεν δέχονται πρόσφυγες, πχ να αναλάβουν τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

Πρακτικά: ένας Αφγανός είναι Ελλάδα και πρέπει να επιστρέψει στο Αφγανιστάν. Τον στέλνουμε Πολωνία που δεν δέχεται πρόσφυγες και αναλαμβάνει η ίδια να τον στείλει Αφγανιστάν. Μια άλλη ιδέα είναι όσες χώρες δεν δέχονται μετανάστες να δίνουν χρήματα για κατασκευή νοσοκομείων ή σχολείων πχ.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Κουμουτσάκος είχε μια σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξει να συναντηθεί με τις χώρες του Βίζεγραντ οι οποίες και αρνούνται τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr