Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : Με «καρφιά» και αντιδράσεις ξεκίνησε στη βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που παραβιάζει το Brexit

Βρετανία : Με «καρφιά» και αντιδράσεις ξεκίνησε στη βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που παραβιάζει το Brexit

Με κατηγορίες κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε σήμερα στη Βρετανία η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που παραβιάζει το Brexit, με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον να εξαπολύει «καρφιά» κατά της ΕΕ κατηγορώντας τη ότι απειλεί να επιβάλει «τελωνειακούς φραγμούς» στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου

Με κατηγορίες κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε σήμερα στη Βρετανία η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που παραβιάζει το Brexit, με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον να εξαπολύει «καρφιά» κατά της ΕΕ κατηγορώντας τη ότι απειλεί να επιβάλει «τελωνειακούς φραγμούς» στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με αυτόν τον τρόπο ο βρετανός πρωθυπουργός επιχείρησε να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνησή του θα αποκτήσει το δικαίωμα να αναθεωρήσει μονομερώς ορισμένους από τους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας, με την ΕΕ, την αντιπολίτευση, τους πέντε εν ζωή πρώην πρωθυπουργούς της χώρας, αλλά και περίπου 20 νυν Συντηρητικούς βουλευτές να έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, δηλαδή τη συμφωνία του Brexit.

Διαβάστε επίσης: Σαφές μήνυμα Μισέλ στη Βρετανία για το επίμαχο νομοσχέδιο – «Διακυβεύεται η διεθνής αξιοπιστία σας»

Μπόρις Τζόνσον: Δεν είναι παρά ένα «δίχτυ ασφαλείας»

«Απειλούν να δημιουργήσουν ένα σύνορο στην ίδια μας τη χώρα» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας, υποστήριξε ο Τζόνσον στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι παρά ένα «δίχτυ ασφαλείας», μια «ασφαλιστική δικλείδα» την οποία ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός, θέλοντας να καταλαγιάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, προέτρεψε τους βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς, μολονότι η κυβέρνησή του παραδέχεται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να ανεχτούμε μια κατάσταση στην οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πιστεύουν στα σοβαρά ότι έχουν τη δύναμη να διαλύσουν τη χώρα μας» συνέχισε.

Ο Τζόνσον επέμεινε ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να μπολοκάρουν τις βρετανικές εξαγωγές στη Βόρεια Ιρλανδία και ότι με τη στάση τους αυτή παρακωλύουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Σατζίντ Τζαβίντ, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει αυτό το νομοσχέδιο, παρά μόνο αν γίνουν τροποποιήσεις στο περιεχόμενό του. «Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι ένα βήμα που δεν θα πρέπει να το κάνουμε ελαφρά τη καρδία. Αφού μελέτησα προσεκτικά το Νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς, δεν καταλαβαίνω γιατί είναι αναγκαίο να το κάνουμε αυτό» εξήγησε.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας

Από την άλλη πλευρά, συντηρητικοί βουλευτές, όπως ο επί 37 χρόνια εκπρόσωπος περιφέρειας της ΝΑ Αγγλίας σερ Ρότζερ Γκέιλ, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν ένα νομοσχέδιο που παραβιάζει το λόγο που έχει δώσει διεθνώς η Βρετανία με την υπογραφή της σε μια διεθνή συνθήκη.

Ο επί 14 χρόνια βουλευτής σερ Μπόμπ Νιλ, που έχει καταθέτει πρόταση τροπολογίας επί του νομοσχεδίου η οποία δίνει τον τελικό λόγο στο κοινοβούλιο, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αφήσει τη διευθέτηση τέτοιων λεπτομερειών στην κοινή επιτροπή που δημιούργησε η Συμφωνία Αποχώρησης.

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει στην εισαγωγή του πρωθυπουργού εκ μέρους του ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ που βρίσκεται σε απομόνωση λόγω κοροναϊού, ο πρώην ηγέτης του κόμματος Εντ Μίλιμπαντ σχολίασε: «Δεν περίμενα ποτέ ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θα γινόταν ποτέ ζήτημα διαφωνίας».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024