Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας απαιτεί αρνητικό τεστ κοροναϊού τις τελευταίες 72 ώρες για τα παιδιά που θα πάνε σχολείο.

Για όλους τους μαθητές; Όχι βέβαια, μόνο για τις… ευάλωτες ομάδες που αιτούνται άσυλο. Δηλαδή όσα προσφυγόπουλα θελήσουν τη Δευτέρα να πάνε σχολείο θα πρέπει να κάνουν τεστ κοροναϊού.

Διότι προφανώς η αρρώστια κολλάει μόνο τα παιδιά των ξένων, όχι τα Ελληνόπουλα. Ενδεχομένως, για τους εμπνευστές αυτής της οδηγίας το ελληνικό DNA να είναι πολύ ισχυρό και να μην μπορεί να… περάσει ο ιός.

Αν αυτός δεν είναι συγκαλυμμένος ρατσισμός τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι διάκριση μεταξύ των παιδιών που θα πάνε σχολείο τότε τι είναι;

Και γιατί να μην κάνουν δηλαδή μαζικά τεστ όλα τα παιδιά που θα πάνε σχολείο; Ή τι νόημα έχει ένα τεστ που το κάνεις, είσαι αρνητικός αλλά σε 2 ή 3 ημέρες νοσείς;

Πραγματικά ακατανόητα και αδιανόητα πράγματα…

Όμως, ο συγκαλυμμένος ρατσισμός δεν σταματάει εδώ. Χθες κάποιοι, πιθανότατα από τον ΕΟΔΥ ή όπου αλλού, δεν έχει καμιά σημασία, έδωσαν στοιχεία σε μέσα ενημέρωσης τα οποία προκάλεσαν αίσθηση.

Συγκεκριμένα, διαβάσαμε ότι γίνεται χαμός στον Ευαγγελισμό γιατί, λέει, το 50% των κρουσμάτων που νοσηλεύονται εκεί αφορά σε αλλοδαπούς.

Μπα; Από πού κι ως που δίνονται στοιχεία αρρώστων με βάση την εθνικότητά τους; Από πότε δηλαδή δίπλα στα στοιχεία για την ηλικία και το φύλο του ασθενή θα έχουμε και ότι κατάγεται από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν;

Να δίνουμε, μήπως ότι όσοι κολλάνε κοροναϊό είναι κοντοί, ψηλοί, χοντροί, από την Πάτρα, την Ηλεία ή την Κοζάνη;

Να λέμε ότι είναι μαύρος, κίτρινος, σχιστομάτης;

Από πού κι ως που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η καταγωγή ενός ασθενή;

Είναι ή όχι άκρως ρατσιστική συμπεριφορά; Είναι ή όχι ένα… ελληνόμετρο που βγάζουν κάποιοι από το παρελθόν για να κάνουν άθλιους διαχωρισμούς;

Απ’ όσο γνωρίζουμε, από τα 12 χιλιάδες περίπου κρούσματα στην Ελλάδα, ελάχιστα αφορούν σε πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, ευτυχώς που ο κοροναϊός δεν χτύπησε δομές φιλοξενίας ή ακόμη και γειτονιές στις οποίες διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο είναι σίγουρο ότι οι «Ελληναράδες» θα είχαν βγει μπροστά για να θυμηθούν το χρυσαυγίτικο παρελθόν τους και να αρχίσουν να δέρνουν κόσμο.

Αν ο κοροναϊός είχε χτυπήσει ξένους είναι σίγουρο ότι θα ξεχείλιζε στους δρόμους ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

Καμιά αρρώστια δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους. Είναι σίγουρο ότι σε ομάδες πληθυσμού που έχουν κακές συνθήκες διαβίωσης, οι ασθένειες αυξάνονται. Το ίδιο και ο κοροναϊός.

Όμως, αντί να κοιτάξουμε πώς να βελτιώσουμε τη ζωή των ευάλωτων ομάδων, είτε είναι φτωχοί, είτε είναι πρόσφυγες και μετανάστες εμείς τους στοχοποιούμε;

Τους βάζουμε μπροστά στα μάτια ρατσιστών που ξέρουν να σπέρνουν καλά το δηλητήριο του μίσους;

Αυτός ο κρυπτορατσισμός, επίσημος και ανεπίσημος, δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στα χρόνια της ακμής της εγκληματικής οργάνωσης.

Τότε που στις λαϊκές κλωτσάγανε τους πάγκους των ξένων, όχι των Ελλήνων.

Τότε που μοίραζαν συσσίτια, αλλά μόνο σε Ελληνες.

Τότε που έδερναν και μαχαίρωναν κόσμο για το χρώμα του, την καταγωγή του, τη γλώσσα ή τη θρησκεία του.

Αυτούς τους ρατσιστές, ξενοφοβικούς υπανθρώπους θα τους βάλουμε στη φυλακή ή στην απαξίωση.

Αυτούς όμως, που είναι δίπλα μας και φοράνε την προβιά του «καλοσυνάτου» πρέπει να προσέξουμε.

Τα Ελληνόμετρα και τα εθνικόμετρα δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά. Ποτέ και πουθενά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο