Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επτά βήματα για να κατανοήσει το παιδί σας την χρήση της μάσκας

Επτά βήματα για να κατανοήσει το παιδί σας την χρήση της μάσκας

Επτά βήματα για να γίνεται σωστά και δίχως γκρίνιες η χρήση της μάσκας

1. Εξηγήστε στο παιδί σας γιατί οι μάσκες προσώπου είναι σημαντικές

Ξεκινήστε εκπαιδεύοντας το παιδί σας στο γιατί η χρήση μάσκας προσώπου είναι σημαντική για να αποτρέψετε την εξάπλωση της COVID-19. Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη γλώσσα για την ηλικία του παιδιού και μιλήστε του σχετικά με τον κορονοϊό.

Για τα μικρότερα παιδιά, ακολουθήστε απλή, συγκεκριμένη γλώσσα. Μπορείτε να πείτε πράγματα όπως, «η μάσκα βοηθάει μας κρατάει ασφαλείς και βοηθάει και τους άλλους γύρω μας να είναι ασφαλείς»,  ή «η μάσκα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία όλων μας από τα μικρόβια». Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς στο πώς το εξηγείτε και να το επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά.

Για μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να μοιραστείτε περισσότερες πληροφορίες και να ανατρέξετε σε αξιόπιστες πηγές, όπως ο ΕΟΔΥ, για εικόνες που δείχνουν το πώς οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

2. Κάντε τις μάσκες προσώπου κάτι οικείο μέσω του παιχνιδιού

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού. Δώστε στο παιδί σας μια μάσκα για το αγαπημένο τους παιχνίδι ζωάκι, ράψτε μια αντίστοιχη μάσκα για μια κούκλα ή ζωγραφίστε μάσκες πάνω σε χαρακτήρες σε βιβλία και κόμικς. Αφήστε την μάσκα πάνω σε ένα παιχνίδι τους και ζητήστε από το παιδί να την βάλει σε αυτό. Ακούστε τι λέει το παιδί σας καθώς παίζει. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουν οι γονείς πώς το παιδί τους κατανοεί ή αισθάνεται για μια κατάσταση.

3. Δώστε του επιλογές με διασκεδαστικές και πολύχρωμες μάσκες

Καθώς οι μάσκες προσώπου γίνονται πιο κοινές, γίνεται ευκολότερο να βρείτε κάποιες με σχέδια που αρέσουν στο παιδί. Αναζητήστε μάσκες υφασμάτων με το αγαπημένο του χρώμα ή τον χαρακτήρα από κάποια παιδική σειρά που του αρέσει. Μπορείτε ακόμη και να βοηθήσετε το παιδί σας να επιλέξει το ίδιο ένα σχέδιο, ώστε να νιώσει μέρος της διαδικασίας.

Εάν είναι δυνατόν, καλό είναι να έχετε μερικές διαφορετικές επιλογές μάσκας για το παιδί σας, ώστε να μπορεί να αποφασίσει ποια θέλει να φορέσει εκείνη την ημέρα. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια μάσκα που μπορεί να πλυθεί εύκολα και να έχει το σωστό μέγεθος για την ηλικία του παιδιού.

4. Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα ταιριάζει σωστά και άνετα στο πρόσωπο του παιδιού

Το να βεβαιωθείτε ότι η μάσκα του παιδιού σας ταιριάζει σωστά και άνετα, θα βοηθήσει ώστε να μην την πειράζει με τα χέρια του. Ένα ύφασμα που καλύπτει το πρόσωπο πρέπει να χωράει πάνω από τη μύτη και το στόμα του παιδιού σας και να φτάνει κάτω από το πηγούνι του. Αποφύγετε τυχόν κενά στις πλευρές ρυθμίζοντας την εφαρμογή της μάσκας, ώστε να είναι άνετη. Να ελέγχετε πάντα ότι το παιδί σας μπορεί να αναπνέει εύκολα όταν την φοράει. Όταν φοράτε τη μάσκα του παιδιού σας ή όταν διδάσκετε στο παιδί σας πώς να φοράει τη δική του μάσκα, βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και το παιδί έχετε πλύνει τα χέρια σας πρώτα.

5. Ζητήστε τη βοήθεια του παιδιού σας!

Δίνοντας στα παιδιά μια δουλειά ή ευθύνη μπορεί να τα βοηθήσει να έχουν αυτοπεποίθηση και ότι ελέγχουν μια κατάσταση. Πείτε του για παράδειγμα ότι από σήμερα θα είναι ο «ελεγκτής μάσκας» της οικογένειας. Όταν φεύγετε από το σπίτι, θα πρέπει να ελέγχει ότι ο καθένας έχει την μάσκα του διαθέσιμη. Μπορείτε να ζητήσετε από τα μεγαλύτερα αδέλφια να βοηθήσουν τα μικρότερα υπενθυμίζοντάς τους να την φορούν.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει να κρατήσετε τα χέρια του παιδιού σας απασχολημένα όταν φοράτε μάσκα. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε σε μανάβικο, ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει να μεταφέρετε ένα είδος. Αυτό θα τα κάνει εμμέσως να μην αγγίζουν την μάσκα τους.

6. Σταδιακή εξοικείωση

Κάθε φορά που εισάγετε κάτι καινούργιο στο περιβάλλον του παιδιού, είναι καλό το κάνετε σταδιακά. Πριν βγείτε έξω με το παιδί σας με μάσκες, εξασκηθείτε να τις φοράτε για μικρά χρονικά διαστήματα μέσα στο σπίτι σας.

7. Να φοράτε πάντα κι εσείς μάσκα!

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να φορά μάσκα προσώπου είναι να σας βλέπει ότι την φοράτε κι εσείς. Τα παιδιά παρακολουθούν και ακούνε πάντα. Θα παρατηρήσουν το πώς μιλάτε για τις μάσκες προσώπου και πώς αντιδράτε όταν φοράτε μία και θα ακολουθήσουν το δικό σας παράδειγμα.

Πηγή: https://www.childrens.com

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024