Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φονική πόλωση στις ΗΠΑ : «Μεγάλοι πατριώτες» κατά τον Τραμπ οι οπαδοί του που συμμετείχαν σε αντισυγκεντρώσεις

Φονική πόλωση στις ΗΠΑ : «Μεγάλοι πατριώτες» κατά τον Τραμπ οι οπαδοί του που συμμετείχαν σε αντισυγκεντρώσεις

Κλιμακώνεται η πόλωση στις ΗΠΑ, με τον Τραμπ να δείχνει παραπάνω από πρόθυμος να εκμεταλλευτεί τον διχασμό για την επανεκλογή του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενέτεινε περαιτέρω τις εκκλήσεις του για ενισχύσεις των ομοσπονδιακών δυνάμεων στην καταστολή των διαδηλώσεων σε αμερικανικές πόλεις, αποδοκιμάζοντας Δημοκρατικούς κυβερνήτες και πυροδοτώντας τις διακομματικές εντάσεις, μόλις μια μέρα μετά την φονική συμπλοκή μεταξύ υποστηρικτών του και διαδηλωτών υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Οι εξελίξεις εγείρουν ανησυχίες για την αύξηση της βίας με πολιτικά κίνητρα, όπως γράφει η Washington Post.

Φονική βία

Οι εικόνες υποστηρικτών του Τραμπ να ανοίγουν πυρ με αεροβόλα όπλα εις βάρος διαδηλωτών, στο πλαίσιο «κινητής προεκλογικής συγκέντρωσης του Τραμπ» στο κέντρο του Πόρτλαντ, μιας φιλελεύθερης πόλης που εδώ και εβδομάδες έχει γίνει το επίκεντρο διαδηλώσεων, αυξάνει τους φόβους ότι το γεμάτο αναταραχές καλοκαίρι των ΗΠΑ έχει μπει σε μια νέα φάση. Τώρα, οι υποστηρικτές του προέδρου φαίνεται πως κατεβαίνουν στους δρόμους για να «υπερασπιστούν επιχειρήσεις» και να καταπολεμήσουν τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του Black Lives Matter και άλλων ομάδων που ο πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «αναρχικούς» και «τρομοκράτες».

Ένας άνδρας, ο οποίος φέρεται να ανήκε σε ομάδα υπέρ του Τραμπ, έπεσε νεκρός από σφαίρες το βράδυ του Σαββάτου, στη διάρκεια των ταραχών.

Αναρτώντας στο Twitter βίντεο από το καραβάνι εν κινήσει, ο Τραμπ αποκάλεσε τους συμμετέχοντες «Μεγάλους πατριώτες!». Η αντίδρασή του έρχεται σε μεγάλη αντίθεση προς τη σιγή ιχθύος που τήρησε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης και ειρηνικής διαδήλωσης υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον. Εκεί, ορισμένοι ομιλητές αποδοκίμασαν την προεδρία του.

«Δεν πρέπει να ανοίγουμε πόλεμο με τον εαυτό μας»

Σε δήλωσή του το απόγευμα της Κυριακής, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν «καταδίκασε απερίφραστα», τους πυροβολισμούς στο Πόρτλαντ και κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «υποδαυλίζει το μίσος και διαιρεί την κοινωνία μας, χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές πολιτικές για να δημιουργήσει υποστηρικτές».

«Δεν πρέπει να γίνουμε μια χώρα σε πόλεμο με τον εαυτό της. Μια χώρα που αποδέχεται θανάτους συμπολιτών μας με διαφορετικές απόψεις από εμάς. Μια χώρα που ο ένας ορκίζεται εκδίκηση απέναντι στον άλλο», δήλωσε ο Μπάιντεν.΄«Όμως αυτή είναι η Αμερική που θέλει να δημιουργήσει ο πρόεδρος Τραμπ, η Αμερική που πιστεύει ότι είμαστε».

Προσπάθειες Τραμπ να συνδέσει τον Μπάιντεν με τους διαδηλωτές

Η βία έχει κλιμακωθεί καθώς ο Τραμπ χρησιμοποιεί τις διαδηλώσεις ως πολιτικό επιχείρημα, προσπαθώντας να συνδέσει τον Μπάιντεν με «ριζοσπαστικά στοιχεία» της αριστεράς. Πρόθυμος να μετατοπίσει τη συζήτηση από την αύξηση των νεκρών και την οικονομική καταστροφή, ο Τραμπ έχει επιτεθεί ανηλεώς σε δημάρχους των Δημοκρατικών και σε κυβερνήτες που αδυνατούν να περιορίσουν τις διαδηλώσεις, ενώ έχει αποστείλει ομοσπονδιακούς πράκτορες μέσα σε πόλεις με σκοπό τις συλλήψεις διαδηλωτών.

Επίσκεψη Τραμπ στην Κενόσα

Την Τρίτη, ο Τραμπ πρόκειται να μεταβεί στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, όπου ο πυροβολισμός του Τζέικομπ Μπλέικ, ενός μαύρου πολίτη που φαίνεται ότι θα μείνει παράλυτος, από την αστυνομία, προκάλεσε διαδηλώσεις που κατέληξαν στο θάνατο δύο ακόμη ατόμων, από τις σφαίρες του 17χρονου ακροδεξιού Κάιλ Ρίτενχαουζ.

Εργαζόμενοι του Λευκού Οίκου αναφέρουν στην Washington Post ότι ο Τραμπ πρόκειται να ελέγξει τις καταστροφές περιουσιακών στοιχείων και να συναντηθεί με τους αξιωματικούς της αστυνομίας. Ωστόσο, δεν ανέφεραν αν ο πρόεδρος σκοπεύει να συναντήσει την οικογένεια του Μπλέικ.

Η στρατηγική Μπάιντεν

Την ίδια στιγμή, υπάλληλοι της καμπάνιας του Μπάιντεν αναφέρουν ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών πρόκειται να μιλήσει για τη στρατηγική του Τραμπ για τον κοροναϊό αλλά και για την αντίδρασή του στις διαδηλώσεις, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Πενσιλβάνια.

Συνεργάτες του Τραμπ, μεταξύ των οποίων και η έμπειρη σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ, εκτιμούν ότι η βία και το χάος θα βοηθήσουν στην επανεκλογή του.

«Οι μόνοι που ευθύνονται για τη βία και τις εξεγέρσεις στους δρόμους είναι οι φιλελεύθεροι πολιτικοί και οι ανεπαρκείς πολιτικές τους που απέτυχαν να πάρουν τον έλεγχο αυτών των καταστροφικών καταστάσεων», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Τζαντ Ντίρι. «Αυτός ο πρόεδρος έχει καταδικάσει τη βία σε κάθε μορφή της. Οι Αμερικανοί θέλουν ειρήνη στους δρόμους και τα παιδιά τους να μεγαλώνουν σε ασφαλείς γειτονιές. Μόνο ο πρόεδρος Τραμπ έχει δείξει το σθένος και τις ηγετικές ικανότητες που απαιτούνται για την επίτευξη του νόμου και της τάξης, καθώς και για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα».

«Αγιογραφίες» του δολοφόνου

Οι συντηρητικοί υποστηρικτές του Τραμπ – μεταξύ τους και το κανάλι Fox – έχουν παρουσιάσει τον Ρίτενχαουζ ως φιγούρα που χρήζει συμπόνιας, υποστηρίζοντας ότι έδρασε σε νόμιμη άμυνα. Την Κυριακή, ο πρόεδρος φάνηκε να προσφέρει την υποστήριξή του, κάνοντας like σε ένα tweet ενός χρήστη που αυτοπαρουσιαζόταν ως πρώην φιλελεύθερος ακτιβιστής, και ο οποίος παρουσιάζει τον Ρίτενχαουζ ως αιτία για να ψηφίσει κανείς τον Τραμπ.

Ο άνδρας που σκοτώθηκε στο Πόρτλαντ φορούσε καπέλο με τη φράση «Πατριωτική Προσευχή», το όνομα μιας ακροδεξιάς οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 2016, με σκοπό τη διοργάνωση συγκεντρώσεων υπέρ του Τραμπ σε παραδοσιακά φιλελεύθερες περιοχές.

Σε tweet, ο Τραμπ αναφέρθηκε στον Μπάιντεν ως «μαριονέτα τρελαμένων ηγετών» της αριστεράς, που οραματίζονται το χάος του Πόρτλαντ ως έμβλημα «της Αμερικής του Τζο Μπάιντεν».

Τους τελευταίους μήνες, ο Τραμπ χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τις επίσημες εκδηλώσεις του Λευκού Οίκου προκειμένου να δαιμονοποιήσει τους διαδηλωτές ως βίαιους, αλλά και να πυροδοτήσει ρατσιστικούς φόβους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την αποδοχή του δεύτερου χρίσματος που του έδωσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, ο Τραμπ επιτέθηκε στον Μπάιντεν με την κατηγορία ότι δεν καταδίκασε «ταραξίες και εγκληματίες που σπέρνουν το χάος σε πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών». Ο πρώην αντιπρόεδρος είχε ήδη μιλήσει κατά της βίας και του πλιάτσικου, λέγοντας την προηγούμενη μέρα ότι «βία που θέτει σε κίνδυνο ζωές, βία που καταστρέφει επιχειρήσεις που υπηρετούν την κοινότητα… είναι λάθος».

«Ο Τραμπ πυροδοτεί τη βία εδώ και χρόνια, και τα αποτελέσματα είναι φονικά», δήλωσε η συγγραφέας Ρουθ Μπεν-Γκιατ που μελετά τα αυταρχικά καθεστώτα, μιλώντας στην Washington Post. Αναφέρθηκε στη μαζική δολοφονία στο Ελ Πάσο πέρσι το καλοκαίρι. Τότε, ο μακελάρης είχε εκδώσει μανιφέστο με απόψεις κατά των μεταναστών που απηχούσαν εκείνες του Τραμπ.

Τα περιστατικά ρατσιστικής βίας, η οποία συχνά καταλήγει δολοφονική, από οπαδούς του Τραμπ, αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια.

«Τώρα θέτει στο στόχαστρο τους διαδηλωτές του Black Lives Matter και τους αντιφασίστες», τονίζει η Μπεν-Γκιατ. «Επομένως αυτό που συμβαίνει τώρα με την κλιμάκωση της βίας ευνοεί τον Τραμπ. Οι αυταρχικοί ηγέτες προκαλούν κρίσεις για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους ως τη λύση που θα επαναφέρει τον νόμο και την τάξη».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος επιχειρεί να κρατήσει τη συζήτηση στο ζήτημα των θανάτων της πανδημίας, αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να μιλήσει με μεγαλύτερη ένταση για θέματα φυλετικής ισότητας. Αν και δεν έχει δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στο πώς θα αντιμετώπιζε ως πρόεδρος διαδηλώσεις με βία και πλιάτσικο, ο Μπάιντεν, ο οποίος κρίνεται ως υπερβολικά συντηρητικός από μεγάλη μερίδα των νεότερων υποστηρικτών των Δημοκρατικών, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι τοπικές αρχές θα έπρεπε να συλλαμβάνουν όσους δράστες παραβαίνουν το Νόμο.

Οι ειδικοί σε ζητήματα αστυνόμευσης θεωρούν ότι το εκρηκτικό μείγμα των τρομερά πολωμένων δραστών, οι οποίοι κινούνται βάσει ιδεολογικών κριτηρίων, και των εξουθενωμένων αστυνομικών – πολλοί εκ των οποίων δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι – είναι συνταγή για δυνητική βία.

Πηγή: www.washingtonpost.com

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024