Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ: Ο κοροναϊός απειλεί τον τομέα της ιατρικής φροντίδας

ΠΟΥ: Ο κοροναϊός απειλεί τον τομέα της ιατρικής φροντίδας

«Η επίδραση της πανδημίας της COVID-19 στις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας» αναφέρεται στην έκθεση για την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. «Μεγάλες ιατρικές πρόοδοι που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες μπορεί να εξαλειφθούν μέσα σε σύντομη χρονική περίοδο...»

Στο 90% και πλέον των χωρών η συνηθισμένη ροή των υπηρεσιών υγείας διαταράχθηκε εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, με τις μεγάλες προόδους που πραγματοποιήθηκαν στην ιατρική φροντίδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες να κινδυνεύουν να εξαλειφθούν μέσα σε σύντομο διάστημα, δείχνει έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο εδρεύων στη Γενεύη οργανισμός προειδοποιεί συχνά για τον κίνδυνο άλλα προγράμματα για τη διάσωση της ζωής να επηρεαστούν από την πανδημία και έχει στείλει στις χώρες κάποιες συστάσεις, όμως η έρευνα παρουσιάζει τα πρώτα μέχρι τώρα δεδομένα του ΠΟΥ για την κλίμακα αυτών των διαταράξεων.

«Η επίδραση της πανδημίας της COVID-19 στις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας» αναφέρεται στην έκθεση για την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. «Μεγάλες ιατρικές πρόοδοι που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες μπορεί να εξαλειφθούν μέσα σε σύντομη χρονική περίοδο…».

Ποιοι επηρεάστηκαν περισσότερο

Η έρευνα περιλαμβάνει την απόκριση περισσότερων από 100 χωρών για την περίοδο από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι καθιερωμένοι εμβολιασμοί (70%), ο οικογενειακός προγραμματισμός (68%) και η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου (55%), ενώ οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών επηρεάστηκαν σχεδόν κατά το ένα τέταρτο στις χώρες που απάντησαν στα ερωτήματα του ΠΟΥ.

Η Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ, στην οποία ο διεθνής οργανισμός περιλαμβάνει το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Υεμένη, επηρεάστηκε πιο πολύ και ακολουθούν η Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία, όπως φαίνεται από την έρευνα. Η αμερικανική ήπειρος δεν ήταν μέρος της έρευνας.

Μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 τον Δεκέμβριο πέρυσι, ο ιός φέρεται να έχει σκοτώσει σχεδόν 850.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Reuters.

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης πως οι θάνατοι που δεν οφείλονταν στην COVID-19 έχουν αυξηθεί σε ορισμένες περιοχές εν μέρει λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε στις υπηρεσίες υγείας, αν και αυτοί μπορεί να είναι πιο δύσκολο να υπολογιστούν.

Η έρευνα του ΠΟΥ ανέφερε πως «είναι λογικό να αναμένουμε ότι ακόμη και μια μέτρια αναστάτωση στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από άλλες αιτίες εκτός της COVID-19 βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Θα πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα.

Προειδοποίησε επίσης πως οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές όταν η πανδημία τελειώσει. «Οι επιπτώσεις μπορεί να γίνουν αισθητές πέρα από την άμεση επιδημία καθώς, προσπαθώντας να αναπληρώσουν τις υπηρεσίες, οι χώρες μπορεί να ανακαλύψουν ότι οι πόροι είναι υπερφορτωμένοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024