Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση: Κατέρρευσε μέρος του κτιρίου - Μεγάλες δυσκολίες στο έργο της κατάσβεσης

Πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση: Κατέρρευσε μέρος του κτιρίου – Μεγάλες δυσκολίες στο έργο της κατάσβεσης

Για πάνω από 24 ώρες καίγεται το εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες από το πρωί του Σαββάτου

Για πάνω από 24 ώρες καίγεται το εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες από το πρωί του Σαββάτου.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι οριοθετημένη και η κατάσταση συνεχώς βελτιώνεται, ωστόσο υπάρχουν ακόμα προβλήματα καθώς η επιφάνεια που καίγεται είναι ακόμα πολύ μεγάλη.

Από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σύννεφα καπνού, τα οποία χθες έπνιξαν όλο το λεκανοπέδιο και ακόμα και μέχρι το πρωί της Κυριακής σε πολλές περιοχές της Αθήνας υπήρχε έντονη δυσοσμία.

Η πυρκαγιά είναι σε ύφεση

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Άρη Ραβανό και Νικήτα Κορωνάκη, μίλησε ο κ. Χρήστος Λάμπρης, συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται από εχθές σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση.

«Η κατάσταση είναι σε ύφεση τώρα. Η πυρκαγιά έχει πέσει σε σχέση με εχτές. Πάμε σε μια συνεχή βελτίωση. Το συμβάν ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη, έστω και σε ύφεση, και υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Μιλάμε για δύσκολο συμβάν και πυροσβεστικά και περιβαλλοντολογικά. Πυροσβεστικά, έχουμε μεγάλη επιφάνεια, η στεγασμένη επιφάνεια του κτιρίου πρέπει να είναι περίπου 10 χιλιάδες τετραγωνικά. Από αυτά τα μισά καίγονται. Καίγονται κυρίως πλαστικά και υφάσματα. Το κτίριο είναι ασταθές, ένα μεγάλο μέρος του έχει πέσει, και υπάρχει πρόβλημα να το προσεγγίσουμε. Προσπαθούμε να μην παραμένουμε πολύ χρόνο μέσα», ανέφερε ο κ. Λάμπρης.

Άγνωστη η αιτία της πυρκαγιάς

«Είναι αρκετά δύσκολα. Οι καπνοί είναι αρκετά τοξικοί γιατί πρόκειται για πλαστικά. Μια μέριμνα δική μας, να περιορίσουμε το συμβάν και την έκλυση των καπνών όσο το δυνατόν μπορούμε πιο γρήγορα. Δεν μπορώ να πω ούτε να κάνω υποθέσεις σχετικά με το λόγο που ξεκίνησε η πυρκαγιά. Από ό,τι ξέρω ήταν κλειστό το εργοστάσιο. Μιλάμε για ένα πρώην εργοστάσιο που τώρα λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος», πρόσθεσε ο κ. Λάμπρης.

«Τέτοιο συμβάν, στην Αττική, τόσο επιβαρυμένο περιβαλλοντολογικά, δεν έχω ξαναζήσει», κατέληξε ο κ. Λάμπρης.

Συναγερμός για τις τοξικές ουσίες

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA το Σάββατο ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός φυσικής της ατμόσφαιρας, ανέφερε ότι οι ουσίες που εκλύονται από την καύση πλαστικών είναι ιδιαίτερα τοξικές.

«Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες».

Ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων των γύρω περιοχών για την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς οι ουσίες που εκλύθηκαν κατά την καύση είναι ιδιαίτερα τοξικές και θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για να προστατεύσουν την υγεία τους.

«Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και ξέρουν ότι πρέπει να έχουν κλειστά παράθυρα. Οπωσδήποτε στις πόρτες να βάλουν βρεγμένες πετσέτες για να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να μπουν στον χώρο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το τοξικό νέφος δεν θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι που θα το απομακρύνουν, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι όσοι κυκλοφορούν στον δρόμο σε περιοχές όπου υπάρχει το νέφος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Οι συστάσεις είναι σε αυτούς που περπατούν στον δρόμο να μην πηγαίνουν προς τα εκεί που φυσάει ο αέρας, να πηγαίνουν κάθετα προς τον αέρα. Το νέφος αραιώνει πλευρικά πολύ γρήγορα. Από εκεί που φυσάει ο αέρας πάμε κάθετα, είτε δεξιά, είτε αριστερά από τον καπνό».

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024