Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Εκλογές : Ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας κατά της Κάμαλα Χάρις υποστήριξε ο Τραμπ

ΗΠΑ – Εκλογές : Ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας κατά της Κάμαλα Χάρις υποστήριξε ο Τραμπ

Για άλλη μια φορά ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε την Πέμπτη μια ρατσιστική θεωρία συνωμοσίας, την οποία ενστερνίζονται πολλοί από τους οπαδούς του

Για άλλη μια φορά ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε την Πέμπτη μια ρατσιστική θεωρία συνωμοσίας, την οποία ενστερνίζονται πολλοί από τους οπαδούς του. Η θεωρία υποστηρίζει ότι η Γερουσιαστής Κάμαλα Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία από την Καλιφόρνια, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τα υψηλότερα αξιώματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επειδή οι γονείς της είναι μετανάστες.

Οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Η Χάρις έχει δικαίωμα να υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος.

Ο Τραμπ, μιλώντας την Πέμπτη σε δημοσιογράφους, δεν δίστασε παρ’ όλα αυτά να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της. Το περιστατικό έφερε στη μνήμη των Αμερικανών τα ψεύδη που επαναλάμβανε επί σειρά ετών, ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε γεννηθεί στην Κένυα.

«Άκουσα σήμερα ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις», δήλωσε ο Τραμπ για την Χάρις.

«Δεν έχω ιδέα αν ισχύει», πρόσθεσε. «Θα θεωρούσα, θα υπέθετα, ότι οι Δημοκρατικοί θα το έχουν ελέγξει αυτό πριν την επιλέξουν για υποψήφια αντιπρόεδρο».

Πώς ξεκίνησαν οι φήμες

Ο Τραμπ φαίνεται ότι αναφερόταν σε ένα άρθρο που έγραψε για την Newsweek ο Τζον Σ. Ίστμαν, ένας συντηρητικός δικηγόρος που υποστηρίζει από καιρό ότι το σύνταγμα των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει την πολιτογράφηση λόγω της γέννησης στη χώρα. Το άρθρο έχει καταρριφθεί επανειλημμένως. Η Χάρις, που οι γονείς της είναι μετανάστες από τη Τζαμάικα και την Ινδία, γεννήθηκε το 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, αρκετά χρόνια μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Όμως ο Τραμπ έχει επιστρέψει σε μια παλιά τακτική: Συνεχίζει τη ρατσιστική εκστρατεία του κατά των μεταναστών, την οποία ξεκίνησε σχεδόν μια δεκαετία πριν, όταν άρχισε να αμφισβητεί την καταγωγή του Ομπάμα, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Χαβάη.

Αυτή τη φορά, ο Τραμπ έχει λεγεώνες υποστηρικτών που διαδίδουν ανάλογες θεωρίες για την Χάρις. Στις ώρες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, αμέτρητες καινούργιες αναρτήσεις θεωριών συνωμοσίας άρχισαν να γεμίζουν το διαδίκτυο. Σε αυτές, οι υποστηρικτές του Τραμπ αναφέρονται στη Χάρις με υποτιμητικούς όρους, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι παιδί μεταναστών.

Τι υποστηρίζει ο Ίστμαν

Η στήλη του Ίστμαν επιχειρεί να εγείρει ερωτήματα για την υπηκοότητα των γονιών της Χάρις κατά τη γέννησή της, υποστηρίζοντας ότι ίσως «να είναι πιστή σε κάποια ξένη δύναμη ή δυνάμεις» αν οι γονείς της ήταν «προσωρινοί επισκέπτες» κι όχι πολίτες των ΗΠΑ. Οι γονείς της Χάρις έχουν αποκτήσει τα διδακτορικά τους στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια το 1963 και εργάζονταν ως ακαδημαϊκοί όταν γεννήθηκε η Χάρις, το 1964.

Όμως οι συνταγματολόγοι τονίζουν ότι το καθεστώς διαμονής των γονιών της Χάρις κατά τη γέννησή της δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα, καθώς υπό το σύνταγμα των ΗΠΑ, κάθε άνθρωπος που γεννιέται στη χώρα αποκτά αυτομάτως υπηκοότητα.

Η 14η τροποποίηση είναι ξεκάθαρη: «Όλα τα άτομα που γεννήθηκαν ή πολιτογραφήθηκαν στις ΗΠΑ, και υπόκεινται στη δικαιοδοσία της χώρας, είναι πολίτες των ΗΠΑ και της πολιτείας στην οποία κατοικούν».

«Μια εντελώς ηλίθια θεωρία»

Ωστόσο, αυτό δεν σταμάτησε το άρθρο του Ίστμαν από το να μετατραπεί σε… επιτυχία στα κοινωνικά δίκτυα των ΗΠΑ την Πέμπτη. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, είχε διαβαστεί από 14,3 εκατ. άτομα στο Facebook, το Reddit και το Twitter, πριν το αναπαράγει και ο ίδιος ο πρόεδρος, σύμφωνα με στοιχεία που εξέτασαν οι New York Times.

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη, ο Λόρενς Χ. Τράιμπ, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, σύγκρινε τις ιδέες του Ίστμαν με «τη θεωρία της επίπεδης γης» και την αποκάλεσε «μπούρδα».

«Δεν ήθελα να σχολιάσω το ζήτημα, γιατί είναι μια εντελώς ηλίθια θεωρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τράιμπ. «Δεν υπάρχει κάτι να σχολιάσω».

Ο Τράιμπ υπογράμμισε ότι η θεωρία κατάφερε παρ’ όλα αυτά να φτάσει ταχύτατα μέχρι τον πρόεδρο, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές το βήμα του για να διαδώσει μεγάλο αριθμό θεωριών συνωμοσίας εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, και ειδικά εκείνων που δεν είναι λευκοί και δεν έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή.

Τι είχε συμβεί με την υπηκοότητα του Ομπάμα

Για παράδειγμα, το 2011 άρχισε να εμφανίζεται στην τηλεόραση και να αναρωτιέται αν ο Ομπάμα είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ – διασπείροντας ένα ψέμα για το οποίο δεν απολογήθηκε ποτέ.

«Ίσως ασχοληθώ με τις επιστροφές φόρου, όταν ο Ομπάμα μας δείξει το πιστοποιητικό γεννήσεώς του», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ABC τον Απρίλιο του 2011.

Ο Ομπάμα τελικά δημοσίευσε το πιστοποιητικό, όμως ο Τραμπ δεν έκανε το ίδιο με τους φόρους του.

Σε δείπνο με τους δημοσιογράφου του Λευκού Οίκου το 2011, ο Ομπάμα απευθύνθηκε στον Τραμπ που καθόταν στο κοινό:

«Μπορεί επιτέλους να επιστρέψει στα πραγματικά ερωτήματα, για παράδειγμα, μήπως η προσελήνωση ήταν απάτη;», δήλωσε ενώ ο Τραμπ τον κοιτούσε παγωμένος.

Μόλις το 2016 ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι ο Ομπάμα είναι Αμερικανός πολίτης.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα γεννήθηκε στις ΗΠΑ, τελεία», είπε τότε ο Τραμπ. «Τώρα, το μόνο που θέλουμε είναι να ξανακάνουμε την Αμερική δυνατή και σπουδαία».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την αντίπαλό του στην τότε εκλογική αναμέτρηση, Χίλαρι Κλίντον, ότι εκείνη ξεκίνησε τη φήμη.

Πηγή: www.nytimes.com

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024