Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η «νεοφιλελεύθερη» Επιτροπή Πισσαρίδη απορρίπτει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα!

Η «νεοφιλελεύθερη» Επιτροπή Πισσαρίδη απορρίπτει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα!

Η επιτροπή προτείνει τη συνέχιση της εφαρμογής του σημερινού πρώτου και σχεδόν μοναδικού διανεμητικού πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, σε πείσμα των εφιαλτικών διαπιστώσεων

Του Δημήτρη Στεργίου

Ηχηρή απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη βρίθει νεοφιλελεύθερων εμμονών» δίνει η διαπίστωση ότι και η ομώνυμη Επιτροπή ξορκίζει το «νεοφιλελεύθερο» κεφαλαιοποιητικό σύστημα ως πρώτο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας!

Η Επιτροπή προτείνει ενίσχυση της αναλογικότητας και διαφάνειας του δημόσιου διανεμητικού πρώτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης και ταυτόχρονα ανάπτυξη ενός δεύτερου και τρίτου πυλώνα με κίνητρα για ιδιωτικές αποταμιευτικές αποφάσεις, μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν.

Δηλαδή, προτείνει τη συνέχιση της εφαρμογής του σημερινού πρώτου και σχεδόν μοναδικού διανεμητικού πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, σε πείσμα των εφιαλτικών διαπιστώσεων ότι:

  • Το δημογραφικό πρόβλημα εξελίσσεται σε εθνικό και οικονομικό εφιάλτη και οδηγεί σε κατάρρευση το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, με τη γήρανση του πληθυσμού να αυξάνει το προσδόκιμο όριο ζωής!
  • Η ανεργία καλπάζει και στερεί την κοινωνική ασφάλιση με ποσό πάνω από τέσσερα δισ. ευρώ ετησίως!
  • Το δημόσιο χρέος συνεχώς εκτοξεύεται σε ιλιγγιώδη επίπεδα εξαιτίας και του ασφαλιστικού συστήματος που επιχορηγείται κάθε χρόνο με ποσό πάνω από 14 δισ. ευρώ!
  • Το σημερινό διανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα έχει εξελιχθεί σε εκτροφείο συνταξιούχων που δεν έχουν εισφέρει ούτε ένα ευρώ ή ένα ευαγές ίδρυμα δια πάσαν νόσον και βόλεμα άσχετων (συνταξιούχοι μαϊμού, ένταξη σε αυτό αλλότριων ομάδων και άλλοι) που απομυζούν και τους τελευταίους πόρους που συγκεντρώνονται από τους πράγματι εργαζόμενους και από τις παχυλές επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Ο υποχρεωτικός δημόσιος διανεμητικός πυλώνας στην Ελλάδα απορροφά περίπου το 95% των συνολικών εισφορών που καταβάλλονται για σύνταξη κάθε έτος.
  • Αντίθετα, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα συνδέεται άμεσα με την αποταμίευση, οι συνταξιοδοτικές εισφορές κάθε ασφαλισμένου συγκεντρώνονται σε ατομικούς λογαριασμούς σε κάποιο Ταμείο κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου και επενδύονται και, όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης, οι παροχές χρηματοδοτούνται από αυτόν τον αποταμιευτικό λογαριασμό και προέρχονται από το αρχικό κεφάλαιο, μαζί με την απόδοση του κεφαλαίου από τους τίτλους στους οποίους αυτό έχει επενδυθεί. Επομένως, οι αποταμιεύσεις κάθε εργαζομένου ως εισφορές σήμερα πληρώνουν τις παροχές στις συντάξεις του όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης.

Σημειώνω ότι στις περισσότερες οικονομίες του δυτικού κόσμου, όπου και το ασφαλιστικό σύστημα δεν προσφέρεται για ρουσφέτια και κομματικό όφελος, όπως στη χώρα μας, τα σύγχρονα συνταξιοδοτικά συστήματα αναπτύσσουν τους κεφαλαιοποιητικούς πυλώνες, οι οποίοι διαφοροποιούν τον κίνδυνο, ενισχύουν τα κίνητρα για εργασία και την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων και απελευθερώνουν πόρους για παραγωγικές επενδύσεις, που σήμερα, πάνω από 14 δισ. ευρώ, διατίθενται μόνο στον ΕΦΚΑ!

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024