Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εσωκομματικές φουρτούνες στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν τα ελληνοτουρκικά

Εσωκομματικές φουρτούνες στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν τα ελληνοτουρκικά

Εσωκομματική τρικυμία προκαλεί στο ΣΥΡΙΖΑ η ελληνοτουρκική κρίση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναδεικνύεται ως έτερος πόλος της επίσημης γραμμής που εκφράζεται αυτή τη στιγμή από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο γραμμές για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η σκληρή γραμμή και ο μαξιμαλισμός. Το μοντέλο των Πρεσπών στα Ελληνοτουρκικά

Εσωκομματική τρικυμία προκαλεί στο ΣΥΡΙΖΑ η ελληνοτουρκική κρίση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναδεικνύεται ως έτερος πόλος της επίσημης γραμμής που εκφράζεται αυτή τη στιγμή από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα λέει στο Μητσοτάκη να τ’ ακούει ο Τσακαλώτος

Η παρουσία του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντείνει τη «διπλωματική» κρίση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε κάνει την εμφάνισή της με αφορμή την συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα με τα όσα δήλωσε μετά τη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμμέσως πλην σαφώς έστελνε και εσωκομματικά μηνύματα σε όσους αμφισβητούν την σκληρή γραμμή στα ελληνοτουρκικά.

Για παράδειγμα ο κ. Τσίπρας ζητώντας εκ νέου τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και εγκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη εθνικής στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος, επανέφερε εμμέσως πλην σαφώς την κριτική που ασκεί επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ για μια άρον-άρον συμφωνία με την Αίγυπτο επικρίνοντας σημεία της όπως η μειωμένη επήρεια της Κρήτης και άλλων νησιών καθώς και η εξαίρεση του Καστελόριζου.

Άρον-άρον vs θετική εξέλιξη υπό προϋποθέσεις

Μάλιστα αυτό το σημείο ήταν η πέτρα του σκανδάλου, καθώς η ιστοσελίδα commonality που απηχεί τις απόψεις των «53+» και του άτυπου επικεφαλής τους, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με άρθρο που ανάρτησε υποστήριξε πως «η συμφωνία (σ.σ. για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο), υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει διαδρομή για εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση».

Ουσιαστικά οι 53+ προκρίνουν ένα μοντέλο συμφωνίας των Πρεσπών για τα ελληνοτουρκικά και θεωρούν ότι η αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράζεται αυτή τη στιγμή από τον Αλέξη Τσίπρα ενισχύει εθνικιστικές φωνές και δεν προωθεί το διάλογο και την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων με την Τουρκία.

«Με ανησυχία βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευτυχώς όχι πολλούς αλλά αρκετούς, αγαπητούς φίλους και φίλες να δανείζονται στο όνομα της αριστερής αντιπολίτευσης, χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες που περίσσεψαν από την περίοδο των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό» είναι μια ακόμη σαφής αιχμή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς κύκλους γύρω από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο για τα εθνικά θέματα.

Δεσμευτήκαμε να μη γίνουμε σαν τη ΝΔ στο μακεδονικό…

Σε αυτό το πλαίσιο, προειδοποιούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μην ακολουθήσει την αντιπολιτευτική γραμμή που ακολούθησε η ΝΔ ως αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Κατά τη γνώμη μας η ελληνική αριστερά και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως «πρώτοι διδάξαντες», οφείλει να ενισχύσουν αυτή την πολιτική επιλογή. Υπενθυμίζουμε ότι, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, είχαμε δεσμευτεί ότι δεν θα ακολουθήσουμε τη συνταγή Μητσοτάκη την περίοδο επίλυσης του μακεδονικού ζητήματος, ακριβώς γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Η μεταστροφή Τσίπρα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρα κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών είχε ταχθεί ακόμα και υπέρ της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο στο πλαίσιο και άλλων διπλωματικών ενεργειών που θα ακολουθούσαν την συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία.

Ωστόσο η τοποθέτηση αυτή άλλαξε με την πάροδο του χρόνου και την υπογραφή της συμφωνίας από τους Δένδια και Σούκρι.
Πλέον σε αντίθεση με την εσωκομματική του αντιπολίτευση που μιλάει για «μαξιμαλισμό» ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να τάσσεται μιας σκληρής γραμμής κατά της Τουρκίας

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024