Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Κοροναϊός : Ανατριχιάζουν οι προβλέψεις των ειδικών - Άπραγος μένει ο Τραμπ

ΗΠΑ – Κοροναϊός : Ανατριχιάζουν οι προβλέψεις των ειδικών – Άπραγος μένει ο Τραμπ

Τη στιγμή που οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμη και για 300.000 θανάτους μέχρι το τέλος του έτους, ο Τραμπ εξακολουθεί να... παίζει γκολφ και να διαδίδει fake news

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αναφέρουν ότι η πανδημία μπαίνει σε μια νέα φάση, καθώς σταδιακά εισβάλει και στις επαρχιακές περιοχές, ενώ δεν μπορούν να προβλέψουν πόσο καιρό θα διαρκέσει.

Με εκατομμύρια παιδιά σε όλη τη χώρα να μην γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, και την οικονομία να υποφέρει το δεύτερο τρίμηνο από συρρίκνωση 32,9% σε ετήσια αναγωγή, οι μήνες που έρχονται φαίνεται πως θα φέρουν μαζί τους μια κρίση χωρίς τέλος. την ίδια στιγμή, ο Τραμπ αναρτά tweet όπου ζητά «Να κάνουμε την Αμερική και πάλι σπουδάια» και περνά τα σαββατοκύριακά του παίζοντας γκολφ.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε επανειλημμένες προειδοποιήσεις οι οποίες έρχονται σε άμεση αντίθεση με τα αισιόδοξα μηνύματα που έδινε ο Τραμπ για τον ιό την Παρασκευή: «Θα τον ξεφορτωθούμε, θα τον νικήσουμε, και αυτό θα γίνει σύντομα».

Εν μέσω δυσοίωνων προοπτικών, η κυβέρνηση και οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε αδιέξοδο γύρω από την επέκταση των ομοσπονδιακών αποζημιώσεων στα εκατομμύρια Αμερικανών που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας του lockdown.

Η Δρ. Ντέμπορα Μπιρξ εξαπέλυσε μια σειρά από εξαιρετικά ανησυχητικές προειδοποιήσεις μιλώντας στο CNN:

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι διαφορετικό από την κατάσταση του Μαρτίου και του Απριλίου. Ο ιός είναι εξαιρετικά εκτεταμένος. Βρίσκεται τόσο στις επαρχιακές όσο και στις αστικές περιοχές», είπε η Μπιρξ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου για τον κοροναϊό.

Επιπλέον, η Μπιρξ υποστήριξε πως ορισμένοι Αμερικανοί που ζουν μαζί με ηλικιωμένους συγγενείς τους, θα πρέπει να αρχίσουν να φορούν μάσκες ακόμη και μέσα στο σπίτι τους και να συμπεριφέρονται σαν να είχαν ήδη την ασθένεια. Μάλιστα, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να σημειωθούν ακόμη και 300.000 θάνατοι από την ασθένεια στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, όπως προειδοποίησε ο πρώην Επίτροπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων, Δρ. Σκοτ Γκότλιμπ, λέγοντας «Όλα είναι πιθανά».

Κανείς δεν είναι άτρωτος

«Όσοι ζουν στις επαρχιακές περιοχές θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι άτρωτοι ή ασφαλείς από τον ιό», τόνισε η Μπιρξ. Τα σχόλιά της έρχονται μετά τις δηλώσεις του συναδέλφου της, Δρ. Άντονι Φάουτσι, ότι «δεν είναι ξεκάθαρο» πόσο καιρό θα διαρκέσει η πανδημία. Ταυτόχρονα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει στους Αμερικανούς ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν μέσο όρο 1.000 ημερήσιων θανάτων, για τις επόμενες 30 ημέρες.

Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι λοιμώξεις παραμένουν σταθερές – αν και σε υψηλά επίπεδα – στον αμερικανικό νότο, οι δηλώσεις της Μπιρξ υπονοούν ότι νέα επίκεντρα ελλοχεύουν. Από την πλευρά του, βέβαια, ο Τραμπ μιλά αισιόδοξα για το αναμενόμενο εμβόλιο – αν και οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να απέχει πολλούς μήνες – και περηφανεύεται για τις προόδους στη θεραπεία και την κατασκευή χιλιάδων αναπνευστήρων. Όμως οι φρικτές στατιστικές της πανδημίας δεν δείχνουν έλεος: Σχεδόν κάθε μέρα, ο κοροναϊός στερεί τη ζωή 1.000 Αμερικανών. Και η αντίδραση της κυβέρνησης φαίνεται – από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα – να είναι ανεπαρκής ως προς την κλίμακα που απαιτείται για την καταπολέμηση της χειρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών.

Παρά το γεγονός ότι η κρίση επιδεινώνεται, δεν υπάρχουν ενδείξεις νέας προσέγγισης από την κυβέρνηση, ούτε στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για εκτεταμένα προγράμματα τεστ και ιχνηλάτησης, όπως ζητούν οι ειδικοί.

Για αυτό και αποτέλεσε έκπληξη η δήλωση της Μπιρξ ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επανεξετάσει την προσέγγισή της.

«Πιστεύω ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άλλαξε τροχιά πριν πέντε με έξι εβδομάδες, όταν είδε τι είχε αρχίσει να συμβαίνει στο Νότο», δήλωσε στο CNN.

Ωστόσο, αυτό δεν συνάδει με δηλώσεις αξιωματούχων, όπως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς που, όταν τα κρούσματα άρχισαν να εκτοξεύονται στις πολιτείες που δέχτηκαν πιέσεις να ανοίξουν πρόωρα, δεν δίστασε να πει ότι οι ΗΠΑ «νικούν τη μάχη» και δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο κύμα.

Η Μπιρξ δέχτηκε σφοδρή κριτική για την υποστήριξή της στην πολιτική γραμμή της κυβέρνησης.

Η ίδια υποστήριξε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ στο παρελθόν για μη συμμόρφωση με τα επιστημονικά στοιχεία. Επιπλέον, αντιτάχθηκε στην έκκληση του προέδρου για άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας ότι όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και διασπορά εντός της κοινότητας, όπου οι άνθρωποι συμβουλεύονται να αποφεύγουν τα μπαρ και τα πάρτι, θα πρέπει και να «κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως προς το παρόν, ώστε η πανδημία να κρατηθεί υπό έλεγχο».

Ο Τραμπ δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται την κρίση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του κινδύνου ή να έχει σχέδιο για την αντιμετώπισή του. Ο Τραμπ πέρασε το Σαββατοκύριακο διαδίδοντας για άλλη μία φορά ψεύδη και παραπληροφόρηση, τουλάχιστον όταν δεν βρισκόταν στο γήπεδο του γκολφ. Σύμφωνα με το CNN, αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την άρνησή του να υιοθετήσει τον ηγετικό ρόλο που αναμένεται από έναν πρόεδρο σε μια περίοδο εθνικής κρίσης τέτοιου μεγέθους.

Για ακόμη μια φορά υποστήριξε ψευδώς ότι ο μόνος λόγος που τα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί, είναι το νέο πρόγραμμα τεστ. Ακόμη, κόμπασε για «Νέες μεγάλες εξάρσεις του κινέζικου ιού» σε χώρες όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν μετά τη χαλάρωση των μέτρων, και οι ηγέτες των οποίων έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την πανδημία πολύ καλύτερα σε σχέση με τη δική του δουλειά για τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ υποστήριξε επιπλέον – και πάλι ψευδώς – ότι τα ΜΜΕ αποκρύπτουν την ύπαρξη τέτοιων επικέντρων σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Φάουτσι, ο οποίος τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι ο λόγος που η Ευρώπη τα κατάφερε καλύτερα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ήταν επειδή έκλεισε πολύ μεγαλύτερα τμήματα της οικονομίας της σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευμα του Vanity Fair αποκάλυψε ότι την άνοιξη, ο Τραμπ επέλεξε να μετακυλήσει την ευθύνη της αντιμετώπισης της πανδημίας στους επιμέρους κυβερνήτες, απορρίπτοντας σχέδιο μαζικών τεστ, για να αποκομίσει πολιτικά κέρδη. Έκτοτε, περίπου 150.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους και οι ειδικοί αναφέρουν ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν όσα τεστ απαιτούνται για την ισοπέδωση της καμπύλης. Πολλά αποτελέσματα αργούν υπερβολικά, με αποτέλεσμα εντέλει να είναι άχρηστα για τον περιορισμό της ασθένειας.

Αδιέξοδες οι συζητήσεις για πακέτο ενίσχυσης

Παράλληλα μειώνονται και οι ελπίδες για νέο πακέτο στήριξης προς τα εκατομμύρια Αμερικανών που στηρίζονται σε ομοσπονδιακά επιδόματα ανεργίας για να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή, καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί αδυνατούν μέχρι στιγμής να φτάσουν σε συμφωνία.

Πηγή: www.cnn.com

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024