Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Μπλόκο ρεπουμπλικανών στα ΜΜΕ...λόγω Covid-19

ΗΠΑ: Μπλόκο ρεπουμπλικανών στα ΜΜΕ…λόγω Covid-19

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, τα ΜΜΕ δεν θα είναι παρόντα στην ψηφοφορία των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα

Τα ΜΜΕ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το εθνικό συνέδριο των ρεπουμπλικανών και την επίσημη ανανέωση του χρίσματος προς τον Ντόναλντ Τραμπ για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του συνεδρίου, οι ρεπουμπλικανοί αποφάσισαν να αποκλείσουν τους δημοσιογράφους λόγω των περιορισμών που επιβάλει η πανδημία του κοροναϊού και προκειμένου να εφαρμοστούν οι κανονισμοί «σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις».

Τα εθνικά συνέδρια των κομμάτων, που γίνονται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια,  αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους αξιωματούχους του κόμματος και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, να ανταλλάζουν απόψεις, να συναποφασίζουν στρατηγικές, να ανανεώνουν τις επαφές τους και πάνω από όλα να δίνουν και επισήμως το χρίσμα σε αυτόν που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές.

Ταυτόχρονα όμως, το εθνικό συνέδριο δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στο κοινό, να διαπιστώνει τις τάσεις που επικρατούν στο εσωτερικό του κόμματος καθώς και αν υπάρχουν και απόψεις διαφορετικές από τις απόψεις που συνήθως προβάλλονται από τα πιο προβεβλημένα και ισχυρά στελέχη, εν προκειμένω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ,  Ντόναλντ Τραμπ.

Φέτος όμως το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, επικαλούμενο τα μέτρα κατά του κορωναϊού, σκοπεύει να ανανεώσει το χρίσμα του στον Τραμπ μέσα από διαδικασίες που δεν θα μπορούν να καλύψουν οι δημοσιογράφοι και οι τηλεοπτικές κάμερες.

Η απόφαση αυτή προκαλεί ερωτηματικά δεδομένης και της έως σήμερα, όχι και τόσο υπεύθυνης  στάσης του αμερικανού προέδρου απέναντι στην πανδημία αλλά και της αδιαμφισβήτητης, σχεδόν εμμονίκης του τάσης, να αξιοποιεί οποιαδήποτε ευκαιρία για αυτοπροβολή.

«Δεδομένων των υγειονομικών απαγορεύσεων και περιορισμών που ισχύουν στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, σχεδιάζουμε οι δραστηριότητες στη Σάρλοτ, να είναι κλειστές για τον Τύπο, από την Παρασκευή, 21 Αυγούστου ως τη Δευτέρα 24 Αυγούστου» δήλωσε εκπρόσωπος του συνεδρίου στο Associated Press. «Εργαζόμαστε σύμφωνα με τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από την Πολιτεία και σύμφωνα με τις τοπικές συστάσεις για τον αριθμό των ατόμων σε εκδηλώσεις».

Οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονταν εδώ και καιρό σε προστριβή, για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου, με τους Δημοκρατικούς επικεφαλής της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας, που έχει θεσπίσει το ανώτατο όριο των 10 ατόμων για εσωτερικές συναντήσεις και 25 για υπαίθριες. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανακοίνωσε ότι το συνέδριο θα παρακολουθήσουν 336 συμμετέχοντες.

Ύστερα από τον έντονο προβληματισμό της Βόρειας Καρολίνας για τον συνωστισμό και την οργάνωση εκδηλώσεων, οι Ρεπουμπλικανοί αποφάσισαν αιφνίδια τη μεταφορά σημαντικού μέρους των δραστηριοτήτων του συνεδρίου στη Φλόριντα, που έχει και κυβερνήτη, φανατικό οπαδό του Ντόναλντ Τραμπ, όμως ο αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε τελικά να ανακαλέσει την απόφαση αυτή λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στη Φλόριντα αλλά και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

«Κοίταξα στους συνεργάτες μου και τους είπα ότι η χρονική συγκυρία για αυτή την εκδήλωση δεν είναι η κατάλληλη (…) Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα μεγάλο συνέδριο», δήλωσε ο Τραμπ.

Προ κοροναϊού, το συνέδριο αναμενόταν να προσελκύσει στην Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, 15.000 δημοσιογράφους, αριθμός φυσικά απαγορευτικός με τα σημερινά δεδομένα. Πρόβλημα πάντως, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του Guardian, αντιμετωπίζουν και οι  ρεπουμπλικανοί σύνεδροι, των οποίων τα παράπονα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως προς τη μεταφορά τους στη Βόρεια Καρολίνα, λόγω των περιοριστικών μέτρων, ολοένα και αυξάνονται.

Τελικά ένας μικρός αριθμός αντιπροσώπων θα «μεταφέρει» ψήφους δι’ αντιπροσώπου, εκπροσωπώντας περισσότερους από 2.500 αντιπροσώπους, ενώ η συμμετοχή αναπληρωματικών μελών και επισκεπτών έχει ήδη απαγορευθεί.

Οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν να δώσουν και επισήμως το χρίσμα τους στον Τζο Μπάιντεν, μέσα από ένα ουσιαστικά «διαδικτυακό» συνέδριο που θα γίνει από τις 17 ως τις 20 Αύγουστου στο Μιλγούοκι, της πολιτείας του Winsconsin, ενώ ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας δηλώνει έτοιμος να υποδεχθεί τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Σάρλτοτ, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένος να κάνει τα στραβά μάτια σχετικά με τους κανονισμούς κατά της πανδημίας.

«Είναι ευπρόσδεκτος να έρθει, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει στην απόφασή μας να έχουμε ως προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια»

Τα ερωτηματικά βέβαια για ποιο λόγο οι ρεπουμπλικανοί δεν θέλησαν να εξασφαλίσουν στους εκπροσώπους του Τύπου έστω κάποιες ελάχιστες θέσεις, προκειμένου να υπάρξει σφαιρική και ανεξάρτητη ενημέρωση για όσα συμβούν σε μια τόσο σημαντική κομματική εκδήλωση, όπως το εθνικό τους συνέδριο, παραμένουν.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024