Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας χρόνος από το μακελειό στο Ελ Πάσο: «Τροφοδοτήθηκε από μίσος και μισαλλοδοξία»

Ένας χρόνος από το μακελειό στο Ελ Πάσο: «Τροφοδοτήθηκε από μίσος και μισαλλοδοξία»

«Οι άνθρωποι άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις στα κινητά τους και άρχισαν να πανικοβάλλονται» θυμάται ο Gomez.

Για τον Angel Gomez το ηλιόλουστο πρωί του Σαββάτου της 3ης Αυγούστου 2019 ήταν εξοντωτικό στο Ελ Πάσο-Σιουδάδ Χουάρεζ, μια κοινότητα στα δυτικά σύνορα του Τέξας με το Μεξικό. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός του, η Operation Hope, ετοιμαζόταν για την ετήσια εκδήλωση «επιστροφή στο σχολείο».

«Ετοιμάζαμε τα πάντα. Όλα ήταν έτοιμα, είχαμε μουσική, είχαμε φαγητό», λέει ο Gomez, μιλώντας στον βρετανικό Guardian.

Περισσότερες από 800 οικογένειες αναμενόταν να παρευρεθούν στην εκδήλωση, η οποία μόλις 30 αφότου ξεκίνησε, όσοι είχαν ήδη φτάσει άκουσαν ξαφνικά τα κινητά τους να «χτυπάνε»

«Οι άνθρωποι άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις στα κινητά τους και άρχισαν να πανικοβάλλονται» θυμάται ο Gomez.

«Θεέ μου! Περιστατικό πυροβολισμού αυτή την ώρα στο Walmart και λένε ότι ο δράστης παραμένει ελεύθερος» ακούγεται να λέει κάποιος. Ξαφνικά όλοι –γονείς και παιδιά- άρχισαν να εγκαταλείπουν τη διαδήλωση.

Οι πυροβολισμοί εκτιμάται ότι ξεκίνησαν περίπου στις 10:30 το πρωί ενώ η πρώτη κλήση για ασθενοφόρο έγινε στις 10:39. Συνολικά 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ακόμα 23 τραυματίστηκαν.

Ο σκοπευτής, από τον Άλεν, κοντά στο Ντάλας, είχε οδηγήσει πάνω από εννέα ώρες για το Ελ Πάσο. Σύμφωνα με ένα τεσσάρων σελίδων, ρατσιστικό μανιφέστο που φέρεται να δημοσίευσε στο διαδίκτυο λίγο πριν ξεκινήσει ο πυροβολισμός, ο σκοπευτής είχε σχέδια να πραγματοποιήσει μαζική επίθεση ως «απάντηση στην ισπανική εισβολή στο Τέξας».

Ένας χρόνος μετά από την επίθεση και οι άνθρωποι το Ελ Πάσο νιώθουν ακόμα πως ο ρατσισμός αποτελεί το βασικό κίνητρο του δράστη, ο οποίος επέζησε και περιμένει τώρα τη δίκη του.

Ο οργανισμός του Gomez βοήθησε τις οικογένειες των θυμάτων όσον αφορά τις κηδείες.

Τώρα κάνει το ίδιο για περισσότερες από 160 οικογένειες που έχουν πληγεί από τον Covid-19, καθώς ο αριθμός των νεκρών στην πόλη φτάνει προς τους 300.

Οι εκδηλώσεις από τον ένα χρόνο από το μακελειό έπρεπε να περιοριστούν, λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό. Το σημείο που άφησαν την τελευταία τους πνοή τα θύματα, υπάρχουν 23 κεράκια τα οποία καίνε μέσα σε χάρτινες σακούλες εις μνήμη των θυμάτων.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024