Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Δεύτερο κύμα προ των πυλών - Εξετάζεται η επαναφορά των SMS στο 13033 και τοπικά lockdown

Κοροναϊός : Δεύτερο κύμα προ των πυλών – Εξετάζεται η επαναφορά των SMS στο 13033 και τοπικά lockdown

Τα κρούσματα του κοροναϊού επέστρεψαν σε αριθμούς lockdown και μαζί τους, γύρισαν και οι σκέψεις για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Άκρως ανησυχητικές είναι οι εκθέσεις για τον κοροναϊό αυτής της εβδομάδας, με τον απολογισμό των κρουσμάτων του Σαββάτου να φτάνει τριψήφιο νούμερο για πρώτη φορά μετά την άρση του lockdown.

Aν και ελαφρώς αναμενόμενη με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η «βόμβα» των 110 κρουσμάτων προκάλεσε ανησυχία σε κυβέρνηση, λοιμωξιολόγους και πολίτες. Εστίες κοροναϊού είναι διάσπαρτες σε 12 περιοχές της χώρας, με 60 από τα 110 νέα κρούσματα να εντοπίζονται μόνο σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εβδομάδα 24 με 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν τα εξής κρούσματα κορωνοϊού:

  • Αττική: 108
  • Θεσσαλονίκη: 57
  • Καβάλα: 20

Σήμερα, 1η Αυγούστου, ανακοινώθηκαν:

  • 19 στην Αττική (127 τις τελευταίες 8 ημέρες)
  • 37 στη Θεσσαλονίκη (94 τις τελευταίες 8 ημέρες)
  • 23 στην Καβάλα (43 τις τελευταίες 8 ημέρες)

Παρά τις προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων για συμμόρφωση στα μέτρα προστασίας, η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν το δεύτερο κύμα. Οι επιστήμονες συστήνουν την αποφυγή συνωστισμών, την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και την χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες.

Με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, πέρα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο χρειαστεί προκειμένου να περιοριστεί η ανησυχητική αυτή έξαρση του κοροναϊού στη χώρα μας.

Στο τραπέζι η επαναφορά των SMS στο 13033 και τα τοπικά lockdown

Σύμφωνα με το OPEN, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνει επαναφορά των SMS στο 13033 ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Δύο ορόσημα μάλιστα θεωρούνται πολύ σημαντικά: o Δεκαπενταύγουστος και η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό.

Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στείλει ένα νέο μήνυμα στους πολίτες.

Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε «σαφάρι» ελέγχων σε κέντρα διασκέδασης, ΜΜΜ και πλοία, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά την προσεχή εβδομάδα και θα αναπροσαρμόζονται μέρα με τη μέρα, γεωγραφικά και κλαδικά εστιασμένοι.

Καβάλα: Mαραθώνιος του ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση των επαφών των 24 κρουσμάτων

Την άμεση κινητοποίηση του ΕΟΔΥ προκάλεσε η καταγραφή 24 νέων κρουσμάτων κοροναϊού από εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος σε περιοχή του δήμου Παγγαίου- Καβάλας.

Από νωρίς το πρωί τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν εγκατασταθεί σε χώρο του Διοικητηρίου της αντιπεριφέρειας Καβάλας και πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ και κάνουν ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι αύριο θα πραγματοποιηθούν 140 διαγνωστικά τεστ στο σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση, ενώ μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων οι 24 εργαζόμενοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στο μεταξύ, οι Αρχές και οι αρμόδιοι φορείς διατηρούν εστιασμένη την προσοχή τους και στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από τον γάμο από τον οποίο προέκυψαν αρκετά δείγματα θετικά στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ενδεικτικό του «συναγερμού» είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες έχουν προσέλθει για τεστ κοροναϊού 100 άτομα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Εξ αυτών, κατά την ίδια πηγή, τα 50 προέρχονται από τον γνωστό γάμο της Θεσσαλονίκης, με 21 εξ αυτών να έχουν βγει συνολικά θετικά.

Τσακρής: Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από το 80-90% των πολιτών για να έχει αποτέλεσμα

Στο MEGA μίλησε ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της εθνικής επιτροπής για τον κορωνοϊό και καθηγητής μικροβιολογίας, αναφορικά με την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στη χώρα μας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει αυξητική τάση στη χώρα μας. Είναι κάτι που καταγράφεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για αυτό το λόγο πρέπει να ληφθούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, πριν φτάσουμε σε επιθετικούς ρυθμούς αύξησης. Είναι κάτι που κάναμε έγκαιρα και τον Μάρτιο και δημιούργησε τις προϋποθέσεις το πρώτο κύμα να είναι πολύ πιο ήπιο στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Τσακρής.

«Χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς την κατάσταση που υπάρχει στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές, και να λαμβάνονται τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η μάσκα, που για να έχει πραγματικά απόδοση πρέπει να είναι γενικευμένο το μέτρο και να έχει αποδοχή από το 80-90% των πολιτών», τόνισε ο ίδιος.

«Πρέπει να υπάρχει εργαστηριακή καταγραφή και επιδημιολογική επιτήρηση, να έχουμε τις δείκτες που να μας λένε αν είναι αυξητική η πορεία της επιδημίας, ώστε να επεμβαίνουμε και τοπικά, και να παίρνονται και μέτρα πιο συγκεκριμένα που να περιορίζουν την εξάπλωση», συνέχισε ο κ. Τσακρής.

Αναφερόμενος στα πολλά κρούσματα στα αστικά κέντρα, είπε ότι «σίγουρα τα αστικά κέντρα περιμένουμε να έχουν περισσότερα περιστατικά. Είναι λογικό. Αν δούμε τα περιστατικά όπως βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, βλέπουμε κρούσματα και σε άλλες περιοχές, υπάρχει εξάπλωση του ιού σε όλη σχεδόν τη χώρα», ενώ πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί, να μείνει ο αριθμός των περιστατικών τέτοιος ώστε να μην δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Η διαχείριση πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην φτάσουμε σε επιθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν ξεφύγει η επιδημία, είναι πολύ δύσκολο να γυρίσουμε πίσω».

«Το rebound του πρώτου επιδημικού κύματος που έχει να κάνει με την χαλάρωση των μέτρων, ήταν κάτι αναμενόμενο. Ο ιός γίνεται ίσως περισσότερο μεταδοτικός. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πιθανόν κυκλοφορούν στελέχη του ιού περισσότερο μεταδοτικά. Όσο εμείς προσπαθούμε να τον περιορίσουμε, προσπαθεί να γίνει περισσότερο μεταδοτικός», συνέχισε ο ίδιος.

«Σε καμία περίπτωση κανείς δεν θέλει να φτάσουμε σε lockdown. Προσπαθεί να το αποφύγει η χώρα μας και όλη η Ευρώπη. Χρειάζεται η λήψη μέτρων δημόσιας υγείας. Να καταλάβουμε όλοι πόσο ρόλο παίζει η κοινωνική αποστασιοποίηση», κατέληξε ο κ. Τσακρής.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024