Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Οι τελευταίες πνοές ενός προέδρου που χάνει» - Τι συμβαίνει με τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

«Οι τελευταίες πνοές ενός προέδρου που χάνει» – Τι συμβαίνει με τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Οι διαδηλωτές στο Πόρτλαντ αναφέρουν ότι βγήκαν στους δρόμους εξαιτίας του Τραμπ, του κοροναϊού και της κακής εικόνας της οικονομίας, ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι οι νυχτερινές οδομαχίες δίνουν το πλεονέκτημα στον Τραμπ

Ορισμένοι έρχονται νωρίς και φεύγουν πριν αλλάξει το κλίμα και ξεκινήσουν οι εντάσεις. Άλλοι περιμένουν το τέλος των ειρηνικών διαμαρτυριών και φτάνουν πάνω στην ώρα για τις νυχτερινές οδομαχίες υπό των ήχο των ντράμερ που δίνουν τον ρυθμό στους διαδηλωτές του Πόρτλαντ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την «πραιτωριανή φρουρά» του Τραμπ.

Όμως κάθε βράδυ κινείται περίπου κατά τον ίδιο τρόπο στο κέντρο του Πόρτλαντ. Υπέρ του Black Lives Matter και εναντίον της στρατολόγησης ομοσπονδιακών πρακτόρων από τον Τραμπ, παρά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις προσελκύουν ακόμη και οργανωμένες ομάδες μητέρων, βετεράνους του στρατού και άτομα που κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για πρώτη φορά, εξωθούμενοι σε αυτό τον τρόπο έκφρασης από τις εξωφρενικές επιλογές του προέδρου.

Η ειρηνική αντιρατσιστική διαδήλωση που ξεκινά περίπου κατά τη δύση του ηλίου, συνήθως εξελίσσεται γύρω στα μεσάνυχτα σε σύγκρουση με ένστολους που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά το καθήκον της αντιμετώπισης της λαϊκής οργής στους δρόμους των ΗΠΑ. Κανονικά, ανήκουν στη συνοριοφυλακή, το στρατό και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες.

Κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για πρόκληση των εντάσεων, με αποτέλεσμα και οι δύο να υποστηρίζουν ότι υπερασπίζονται τους εαυτούς τους.

Οι τηλεοπτικές εικόνες των συμπλοκών είναι ανοιχτές προς ερμηνεία: Ομοσπονδιακές δυνάμεις φορώντας καμουφλάζ εξαπολύουν κύματα δακρυγόνων και χτυπούν τους διαδηλωτές με κλομπ, θυμίζοντας στρατιωτική εισβολή. Οι διαδηλωτές φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες και κράνη, ορισμένοι κρατούν μεγάλες αυτοσχέδιες ασπίδες, φέρνοντας στο μυαλό εικόνες εξέγερσης.

Ορισμένοι διαδηλωτές υιοθετούν λεξιλόγιο που παραπέμπει επίσης σε πόλεμο, κάνοντας λόγο για «χημικό πόλεμο», «στρατό εισβολής» και επικαλούμενοι τις συμβάσεις της Γενεύης ενώ κατηγορούν τις αρχές για εγκλήματα πολέμου αναφερόμενοι στα χτυπήματα με κλομπ στο κεφάλι των διαδηλωτών.

Όμως κατά κανόνα αυτές οι έντονες οδομαχίες περιορίζονται σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο του Πόρτλαντ, τραβώντας την προσοχή μακριά από τις όλο και μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της επιλογής του Τραμπ να χρησιμοποιήσει για την καταστολή των διαμαρτυριών ομοσπονδιακούς πράκτορες. Η οργή των πολιτών συσσωρεύεται εδώ και τέσσερα χρόνια και πλέον ξεσπά.

Πλέον, οι διαδηλώσεις έχουν γίνει σημείο συσπείρωσης του θυμού για την αδιαφορία του προέδρου για τον αριθμό των νεκρών της πανδημίας, για τους δεκάδες εκατομμύρια νέους άνεργους και για την κλιματική κρίση. Επιπλέον, αυξάνονται και οι φόβοι ότι η αμερικανική δημοκρατία απειλείται.

«Ο Τραμπ θα κάνει ό,τι μπορεί για να κλέψει τις εκλογές»

Ο Τζιν Μακνίλ, μηχανικός που ταξίδεψε στο Πόρτλαντ από τη γειτονική πολιτεία της Ουάσινγκτον για να συμμετέχει στις διαδηλώσεις, δήλωσε στον Guardian:

«Ειλικρινά, υποστηρίζω το Black Lives Matter, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που με έφερε εδώ. Ήθελα να αντισταθώ στον Τραμπ. Νιώθω ότι αυτή είναι η αιτία για πολλούς από τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ. Δεν αντέχουν άλλο αυτό τον τύπο και τη ζημιά που έχει κάνει, και αυτή είναι η στιγμή να ορθώσουμε το ανάστημά μας για τη δημοκρατία μας, γιατί ο Τραμπ θα κάνει ό,τι μπορεί από τώρα μέχρι το Νοέμβριο για να κλέψει αυτές τις εκλογές».

«Είναι ο θυμός για τον Τραμπ»

Η Λύντια, που επέλεξε να δώσει μόνο το μικρό της όνομα στον Guardian όπως και πολλοί άλλοι διαδηλωτές που φοβούνται ότι θα συλληφθούν, εξηγεί:

«Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για πολλούς λόγους, εκτός από το να στείλουν το μήνυμα ότι οι μαύρες ζωές έχουν αξία. Θέλουν να εξασφαλίσουν ότι προστατεύουν το δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται και να εκφράζουν τη γνώμη τους ελεύθερα. Είναι ο θυμός για τον Τραμπ και την προεδρία του και το βαθμό που έχει αποσαθρώσει την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των θέσεων εργασίας, για το γεγονός ότι η οικονομία έχει πιάσει πάτο».

Τα σενάρια των Δημοκρατικών

Οι Δημοκρατικοί πολιτικοί αρχηγοί του Όρεγκον έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ ότι πολιτικοποιεί τη χρήση ομοσπονδιακών δυνάμεων, με σκοπό να προκαλέσει συγκρούσεις και στη συνέχεια να παρουσιάσει τον εαυτό του ως πρόεδρο του Νόμου και της Τάξης. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα στείλει χιλιάδες ακόμη πράκτορες σε άλλες πόλεις, όπως το Σικάγο, για να καταπολεμήσει την ένοπλη βία, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται από πλήθος κόσμου ως μια προσπάθεια πρόκλησης αναταραχών σε όλη τη χώρα. Με αυτό τον τρόπο, λένε οι επικριτές του, επιδιώκει να τραβήξει την προσοχή μακριά από την αποτυχία του να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις οικονομικές της επιπτώσεις.

Αν τα πράγματα έχουν όντως έτσι, ο πρόεδρος μάλλον θα είναι ευχαριστημένος από το γεγονός ότι η παρέμβασή του στο Πόρτνλαντ εξαγρίωσε τους διαδηλωτές και κλιμάκωσε τις συγκρούσεις με τις αρχές.

«Κενές μάχες»

Από τη στιγμή που καμία από τις δύο πλευρές δεν υποχωρεί, και ο Τραμπ ετοιμάζεται να αυξήσει την παρουσία ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Πόρτλαντ, αυξάνονται οι φόνοι πως οι νυχτερινές οδομαχίες λειτουργούν προς όφελός του.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων στο Πόρτλαντ, Ε Ντ. Μοντέν, ανέφερε ότι φοβάται πως «λευκά προνομιούχα» άτομα οικειοποιούνται τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και πως οι «κενές μάχες» εξυπηρετούν την ατζέντα ενός προέδρου που ρίχνει «δόλωμα» στους διαδηλωτές για να εξάψει τα ρατσιστικά αντανακλαστικά των ΗΠΑ λίγο πριν τις εκλογές.

Άλλοι βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Η Τερέσα Ράιφορντ, η Αφροαμερικανίδα επικεφαλής του Don’t Shoot Portland χαρακτήρισε την κριτική του Μοντέν «προπαγάνδα».

«Είναι μέρος του προβλήματος γιατί είναι μέρος της πολιτικής εξουσίας», υποστηρίζει.

Ορισμένοι διαδηλωτές, πάντως, έχουν τις αμφιβολίες τους. Αναγνωρίζουν ότι ο Τραμπ εκμεταλλεύεται τις διαμαρτυρίες, όμως λένε πως οι κινήσεις του δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.

Ένας βετεράνος του αμερικανικού ναυτικού, ο οποίος θέλησε να αναφερθεί μόνο με το μικρό του όνομα (Τζον), δήλωσε ότι δεν ήταν στις διαδηλώσεις πριν την εμπλοκή των ομοσπονδιακών, όμως κατέβηκε στους δρόμους μετά τον αναίτιο ξυλοδαρμού ενός άλλου βετεράνου του ναυτικού, του Κρίστοφερ Ντέιβιντ, που διαμαρτυρόταν ειρηνικά.

«Δεν έκανε τίποτα άλλο εκτός από εκείνη την ερώτηση και τον έδειραν. Είδα το βίντεο. Είπα: φτάνει», τονίζει. «Αν ο Τραμπ χρησιμοποιεί ομοσπονδιακούς στρατιώτες εναντίον των πολιτών, και θεωρώ ότι μιλάω εξ ονόματος των πολιτών αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους της δημοκρατίας. Ανησυχώ πολύ για τη δημοκρατία μας, για την υγεία της δημοκρατίας μας».

«Οι τελευταίες πνοές ενός προέδρου που χάνει»

Η Λύντια αναγνωρίζει επίσης ότι ο Τραμπ εκμεταλλεύεται τη βία των διαδηλώσεων, όμως όπως λέει δεν πρόκειται να κερδίσει αυτό που θέλει με αυτό τον τρόπο.

«Αν ήθελε πραγματικά να στείλει τους ομοσπονδιακούς για να υποστηρίξει τις πολιτείες, θα τους έστελνε να προσφέρουν ιατρική περίθαλψη στους πολίτες εν μέσω της πανδημίας. Αντί για αυτό, τους στέλνει εδώ ως πολιτικό κόλπο, μόνο και μόνο για να ευχαριστήσει τους υποστηρικτές του που φοβούνται μέχρι θανάτου τη φιλελεύθερη ή προοδευτική ιδεολογία σε μια σειρά από ζητήματα. Είναι απλώς μια τακτική εκφοβισμού. Είναι οι τελευταίες πνοές ενός προέδρου που χάνει».

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024