Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ: «Φάρσα» ότι η Μόσχα πλήρωνε Ταλιμπάν να σκοτώνει αμερικανούς στρατιώτες

Τραμπ: «Φάρσα» ότι η Μόσχα πλήρωνε Ταλιμπάν να σκοτώνει αμερικανούς στρατιώτες

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπάθησε να καλλιεργήσει θερμότερες σχέσεις με την Μόσχα κατά την προεδρία του, έχει ισχυριστεί ότι δεν ενημερώθηκε για το θέμα παρά μετά την δημοσίευση των σχετικών ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης στα τέλη του Ιουνίου. Είχε αποκαλέσει τις πληροφορίες «φάρσα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι ποτέ δεν ρώτησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις αναφορές των υπηρεσιών Πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα πλήρωνε τους ταλιμπάν για να σκοτώνουν αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Axios on HBO».

«Ποτέ δεν το συζήτησα μαζί του», είπε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπάθησε να καλλιεργήσει θερμότερες σχέσεις με την Μόσχα κατά την προεδρία του, έχει ισχυριστεί ότι δεν ενημερώθηκε για το θέμα παρά μετά την δημοσίευση των σχετικών ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης στα τέλη του Ιουνίου. Είχε αποκαλέσει τις πληροφορίες «φάρσα».

Οταν ερωτήθηκε για ποιον λόγο δεν ήγειρε στον Πούτιν το θέμα στο τηλεφώνημά τους την περασμένη Πέμπτη, ο Τραμπ απάντησε στο Axios: «Αυτό ήταν ένα τηλεφώνημα για να συζητήσουμε άλλα πράγματα και ειλικρινά το θέμα είναι ότι πολλοί άνθρωποι είπαν ότι επρόκειτο για fake news ».

Ο Τραμπ είπε ότι οι δύο τους συζήτησαν θέματα «διασποράς των πυρηνικών όπλων» στο τηλεφώνημα εκείνο.

Πίεση στον Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί του Κονγκρέσου κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι δεν πήρε αρκετά στα σοβαρά τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τους θανάτους των στρατιωτών. Ασκησαν πίεση για περισσότερες πληροφορίες από τις υπηρεσίες Πληροφοριών και τον Λευκό Οίκο.

Ο σύμβουλος Εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν ενημερώθηκε για τις πληροφορίες αυτές διότι ο άνθρωπος που τον ενημερώνει για θέματα της CIA συμπέρανε ότι οι πληροφορίες ήταν αβάσιμες.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν αρνήθηκαν το γεγονός ότι οι πληροφορίες περιλαμβάνονταν στο προεδρικό Daily Brief, την περίληψη των απόρρητων πληροφοριών και αναλύσεων για την εθνική ασφάλεια που φθάνει καθημερινά στο προεδρικό γραφείο. Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, το θέμα περιλαμβανόταν στο Daily Brief τον Φεβρουάριο, αλλά ο Τραμπ μπορεί να μην το διάβασε.

«Δεν έφθασε ποτέ στο γραφείο μου. Ξέρετε γιατί; Διότι θεώρησαν – οι υπηρεσίες – δεν θεώρησαν ότι ήταν πραγματικό. Δεν θα με πείραζε, αν είχε φτάσει στο γραφείο μου, κάτι θα είχα κάνει γι’ αυτό».

Ο Τραμπ μίλησε με τον Πούτιν τουλάχιστον οκτώ φορές από τότε που η πληροφορία περιελήφθη στο Daily Brief, σύμφωνα με το Axios.

Ο Τραμπ έχει πει ότι πολλοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία των πληροφοριών αυτών. Ο ισχυρισμός αντικρούεται από αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές και από το ίδιο το γεγονός ότι περιλήφθηκε σε ευρέως κοινοποιημένη έκθεση της CIA τον Μάιο.

Οι New York Times έγραψαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν φθάσει στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες προσέφεραν στους ταλιμπάν ποσά άνω των 100.000 δολαρίων για κάθε σκοτωμένο στρατιώτη των ΗΠΑ ή συμμαχικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε το Axios ότι διαβάζει όντως την καθημερινή ενημέρωση των υπηρεσιών Πληροφοριών. «Ξέρετε, διαβάζω πολύ. Τους αρέσει να λένε ότι δεν διαβάζω. Διαβάζω πολύ», επέμεινε.

Αποσπάσματα της συνέντευξης μεταδόθηκαν σήμερα. Ολόκληρη η συνέντευξη θα μεταδοθεί την Δευτέρα, 3 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024