Με τους κανόνες που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί απόψε η δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για την 46η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τι αναφέρουν στα μηνύματά τους η ΠτΔ, ο πρωθυπουργός και τα πολιτικά κόμματα

Με τους κανόνες που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί απόψε η δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για την 46η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Οι προσκεκλημένοι στο Προεδρικό

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα υποδεχθεί τους πολιτικούς αρχηγούς, 22 υπουργούς, 60 βουλευτές, 90 αντιστασιακούς, 70 εκπροσώπους των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, καθώς και 40 προσκεκλημένους από τον χώρο της υγείας αλλά και της παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι με τη δουλειά τους στήριξαν την ελληνική κοινωνία την περίοδο του lockdown.

Το παρών θα δώσουν οι οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρυτάνεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, ανώτατοι δικαστικοί, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, επαγγελματικών οργανώσεων και επιμελητηρίων εκπρόσωποι των μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας, μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και δημοσιογράφοι.

Επίσης, η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

Εκτός της πανδημίας η φετινή εκδήλωση γίνεται και στο φόντο της απειλής του θερμού επεισοδίου από την Τουρκία.

Μάλιστα το θέμα αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναδεικνύεται και στα μηνύματα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Μέρα μνήμης για όσους αγωνίστηκαν

Το πρωί η κα Σακελλαροπούλου παραβρέθηκε στην εκδήλωση για τους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα στα πρώην κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης από εκπροσώπους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-74.

«Σήμερα είναι μια μέρα τιμής και μνήμης για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της δημοκρατίας» ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της.

«Αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, για την ελευθερία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και πρέπει να εκτός από το να τους τιμούμε, να διατηρούμε τη μνήμη αυτή ζωντανή, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ τέτοιες στιγμές» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εθνικό στοίχημα για το μέλλον

Στο δικό του μήνυμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα γιορτάζει, σήμερα, 46 χρόνια απρόσκοπτης δημοκρατικής πορείας, τη μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας στην πρόσφατη ιστορία της. Πιο ώριμη από ποτέ, διδάσκεται από τις εμπειρίες της. Αντλεί ισχύ απ’ τις δυσκολίες της. Και καθημερινά οικοδομεί την ιστορική επιλογή που έκανε πριν από ένα χρόνο: Να βαδίσει τολμηρά στο δρόμο της αλήθειας, της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τρέχουσα συγκυρία:

«Η φετινή επέτειος βρίσκει όλο τον πλανήτη πολιορκημένο από την πανδημία. Και τη διεθνή οικονομία σε κραδασμούς. Με ταραχοποιούς, όπως η Τουρκία, να απειλούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Αλλά και προσβάλλοντας τον πολιτισμό του 21ου αιώνα, με πράξεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος» και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Γιορτάζουμε, λοιπόν, φέτος την Ημέρα της Δημοκρατίας πιο δυνατοί και σίγουροι. Οπλισμένοι με εμπειρίες που μετατρέπουν τη σημερινή επέτειο σε εθνικό στοίχημα για το μέλλον. Για μια πατρίδα ανεξάρτητη, περήφανη και ασφαλή. Και μια κοινωνία, που θα προκόβει και θα ευημερεί».

Συμπολίτες μου,Η Ελλάδα γιορτάζει, σήμερα, 46 χρόνια απρόσκοπτης δημοκρατικής πορείας, τη μεγαλύτερη περίοδο…

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Δεν κάνουμε βήμα πίσω

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

«46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας,τιμούμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που θυσίασαν την προσωπική τους ελευθερία ή ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, στη μάχη κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

Σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, που οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι δημοκρατικές κατακτήσεις της κοινωνίας μας αμφισβητούνται και βάλλονται καθημερινά, η επέτειος αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών μας ελευθεριών. Αυτός είναι ο καλύτερος φόρος τιμής για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος και τα θύματα της χούντας»

Πατριωτικός αγώνας

«Η σημερινή επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας βρίσκει την πατρίδα μας να δοκιμάζεται πολυεπίπεδα. Η προοδευτική απάντηση βρίσκεται στις αρχές, τις αξίες και την προσφορά της παράταξης μας για:

· εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα

· ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου

· στήριξη των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων

· μείωση των ανισοτήτων

· διαφάνεια και τη λογοδοσίας

Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε. Τιμούμε και διδασκόμαστε από τον πατριωτικό αγώνα όσων έδωσαν τη μάχη κατά της δικτατορίας» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Στην πρώτη γραμμή της πάλης

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει:

«Στα 46 χρόνια από την κατάρρευση της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας, το ΚΚΕ τιμάει όλους όσοι βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, διώχτηκαν από την Χούντα, όλους όσοι με κάθε μέσο συνέβαλαν στην πάλη κατά τη δικτατορίας. Είμαστε περήφανοι γιατί καρδιά αυτού του αγώνα ήταν τα χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που, με την πάλη τους και με ανείπωτες θυσίες, έκαναν κατορθωτό, μετά από 27 χρόνια σκληρής παρανομίας, το ΚΚΕ να επιβάλει την de facto νομιμοποίησή του.

Η κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974 και η επάνοδος του Κ. Καραμανλή, ως επικεφαλής της ονομαζόμενης κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», ήταν προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στην χούντα και στην άλλη αστική πτέρυγα, των αντιχουντικών πολιτικών δυνάμεων, με την παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ο συμβιβασμός πραγματοποιήθηκε μπροστά στον κοινό φόβο τους για ανεξέλεγκτες εξελίξεις από την άνοδο του λαϊκού κινήματος, που ενισχύθηκε και απ’ το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου με το χουντικό πραξικόπημα αρχικά και την τουρκική εισβολή και κατοχή στη συνέχεια. Είχε προηγηθεί η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά και το γεγονός ότι έπεσε στο κενό η απόπειρα «μασκαρέματος» της χούντας, η «φιλελευθεροποίηση Μαρκεζίνη”, στην οποία αντιτάχθηκε το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τη στάση οπορτουνιστικών δυνάμεων.

Σήμερα, 46 χρόνια μετά, αποδεικνύεται καθημερινά πως η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία αποτελεί μορφή άσκησης της εξουσίας του κεφαλαίου, για την απρόσκοπτη εκμετάλλευση της εργατικής-λαϊκής πλειοψηφίας, που –όποτε χρειαστεί– καταργεί δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, που έχουν κατακτηθεί με ποταμούς αίματος. Σε καιρούς αστικής δημοκρατίας θεσπίστηκε το ιδιώνυμο (1929) και ο Α.Ν 509 (1947), που αμφότερα στρέφονταν ενάντια στο λαϊκό κίνημα και πρώτιστα ενάντια στους κομμουνιστές. Τελευταίο παράδειγμα ο κατάπτυστος νόμος κατά των διαδηλώσεων.

Η αστική εξουσία προτάσσει πότε το μαστίγιο πότε το καρότο, προκειμένου να επιβάλλει τα συμφέροντα μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών.

Το αστικό κράτος όχι μόνο “δε στέκει πάνω από όλες τις τάξεις”, αλλά αντίθετα είναι βαθιά ταξικό, άρα αντικειμενικά εχθρικό για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Τα χιλιοειπωμένα των αστικών κομμάτων περί “ελευθεριών” και “δημοκρατίας” σκοντάφτουν στην ίδια την σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα στους τόπους δουλειάς, στην ένταση της εργοδοτικής, αλλά και της κρατικής τρομοκρατίας. Διαψεύδονται από τον ταξικό χαρακτήρα της δικαιοσύνης, από την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με άμεσες επιπτώσεις στην ειρήνη και την ζωή του λαού μας και των άλλων λαών της περιοχής, στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Είναι το ίδιο κράτος που με αμεσότητα, ταχύτητα κι αποτελεσματικότητα διευθετεί τις εκκρεμότητες υπέρ του κεφαλαίου, ενώ την ίδια στιγμή ολιγωρεί και υστερεί σε μέσα, προσωπικό και υποδομές για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού και των εργαζομένων. Είναι το ίδιο κράτος που νομοθετεί την διάλυση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, όπως της απεργίας ή τον περιορισμό των διαδηλώσεων, την στιγμή που αφήνει ασύδοτη την μεγάλη εργοδοσία και την κρατική καταστολή και βία.

Το αστικό κράτος έχει συνέχεια, όσες κυβερνήσεις και αν αλλάζουν, με όποιες διακηρύξεις και αν εκλέγονται, με όποιο προσωπείο και αν εμφανίζονται για να αποσπούν την στήριξη και την ανοχή τμημάτων του λαού.

Αυτό το συμπέρασμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σήμερα, που όλες οι μηχανές του αστικού πολιτικού συστήματος και σε όλα τα επίπεδα δουλεύουν για να θωρακίσουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Πίσω από τη στρατηγική του κεφαλαίου -παρά τις διαφορές στις αποχρώσεις- στοιχίζονται όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντάς την ως “εθνικό συμφέρον”!

Αυτά τα κόμματα υλοποίησαν κι υλοποιούν όλα τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, με το ξήλωμα εργασιακών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, με την ένταση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, ενώ ετοιμάζονται να φορτώσουν μια ακόμη καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού. Νέος κύκλος αντεργατικών μεταρρυθμίσεων κρύβεται πίσω από τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια του “Ταμείου Ανάκαμψης”.

Την ίδια στιγμή, η αστική τάξη της Ελλάδας εμπλέκεται στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που εξελίσσονται στην περιοχή, έχοντας τον ρόλο του “μεντεσέ” των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις. Αυτή η εμπλοκή εντείνει το παζάρι γύρω από κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα διάφορα σχέδια συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πηγών με την ομπρέλα των ευρωατλαντικών “συμμάχων”.

Το ΚΚΕ τιμάει, με πράξεις, την ιστορία του λαού και την 100χρονη ηρωική του διαδρομή. Είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης, διαθέτει όλες τις δυνάμεις του για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για να πάρει τελικά η εργατική τάξη στα δικά της χέρια τα μέσα παραγωγής και την πολιτική εξουσία, αποδεσμεύοντας τη χώρα από τις αντιδραστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

https://twitter.com/gt_kke/status/1286555501262766080

Ο λαός καλείται να διαφυλάξει τη δημοκρατία

Το ΜΕΡΑ25 επισημαίνει για τη σημερινή επέτειο:

«Η 46η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας βρίσκει με μία ακόμα φαινομενικά σταθερή μνημονιακή Κυβέρνηση σε ένα όμως εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον. Η κρίση στις σχέσεις της χώρας μας με τη γείτονα Τουρκία, η κρίση υγειονομική και οικονομική με την πανδημία του κοροναϊού, η κρίση των θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας δοκιμάζουν τους πολίτες μιας χώρας που βιώνει ήδη 10 χρόνια πολιτικών λιτότητας και εξαθλίωσης.

Η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε στον τόπο με αίμα και σκληρές θυσίες, με εξεγέρσεις, συλλογικούς αγώνες, διεκδικήσεις και την επιμονή ενός λαού, με το αίμα του οποίου σφραγίστηκε η πύλη του Πολυτεχνείου και η κατάληψη της Νομικής. Μια Δημοκρατία που αποκαταστάθηκε μετά και το αίμα της Κύπρου και όλων των εγκληματικών χειρισμών υποχείριων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Μια Δημοκρατία που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται καθημερινά, με μνημονιακές Κυβερνήσεις να έχουν καταντήσει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο, το Κοινοβούλιο επικυρωτικό όργανο προειλημμένων τροϊκανικών αποφάσεων, τα μέσα ενημέρωσης μαύρη προπαγάνδα, τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη όργανο ημετέρων για αλλότριους σκοπούς.

Αυτή τη δημοκρατία καλείται ο λαός μας να διαφυλάξει αφού πρώτα δώσει έναν σκληρό αγώνα για να επιστρέψει το “δήμο” στη δημοκρατία. Διότι ένα πολίτευμα στο οποίο κυριαρχεί η τρόικα και οι πρακτικές της, το ιερατείο των Βρυξελλών και τα εγκλήματα του, η ολιγαρχία δίχως σύνορα και τα παραγγέλματα της, αυτοκαταλύεται στην πράξη.

Το ΜέΡΑ25 καλεί τους πολίτες σε μια πραγματική δημοκρατική επανάσταση, όπως στην Ευρώπη το DiEM25 αγωνίζεται με κύριο στόχο του τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, έτσι και στη χώρα μας το ΜέΡΑ25 καλεί τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση και επαγρύπνηση έναντι τόσο του 5ου μνημονίου, όσο και της καταστολής, της ακροδεξιάς, του αυταρχισμού, της φτώχειας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που καθημερινά παραμερίζουν τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών για τα οποία δόθηκαν μεγάλοι και αιματηροί αγώνες από το λαό μας».

Επιβεβλημένη η αναβολή της εορτής

«Η ημέρα μνήμης για την πτώση της προδοτικής χούντας που οδήγησε στην γενοκτονία του Κυπριακού Ελληνισμού, σήμερα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Συμπίπτει με την βεβήλωση του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας και την δημιουργία νέου Αττίλα από την Τουρκία, υπό τα αδιάφορα βλέμματα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ πλην Γαλλίας.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι απέναντι στους βαρβάρους της Ασίας και τους αργυραμοιβούς της Δύσης, στέκονται μόνο οι θυσίες των Ελλήνων για Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη.

Ειδικά για εφέτος η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ θεώρησε επιβεβλημένη την αναβολή της εορτής στο Προεδρικό Μέγαρο, πρόταση που δυστυχώς απορρίφθηκε» αναφέρει η «Ελληνική Λύση».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr