Με τις συμβιβαστικές λύσεις, στις οποίες κατέληξε μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις η Σύνοδος Κορυφής, τίθενται οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού. Ιστορικές αποφάσεις και για την Ελλάδα.

Σε μια από τις δυσκολότερες διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη όχι μόνο στάθηκε όρθια εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν τα ξημερώματα της Τρίτης δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και την στροφή προς ένα πράσινο οικονομικό μοντέλο.

Είναι η πρώτη φορά στην 60χρονη και πλέον ευρωπαϊκή ιστορία, όπου η Ένωση θα δανειστεί στο όνομά της για να ενισχύσει τα κράτη-μέλη της, που επλήγησαν περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για ένα ποιοτικό άλμα με επίδειξη αλληλεγγύης, το οποίο ήταν αδιανόητο μέχρι και πριν λίγους μήνες.

Σχέδιο εκσυγχρονισμού για την Ελλάδα

Τα δύο χρηματοδοτικά πακέτα που υιοθετήθηκαν είναι συνολικού ύψους περίπου 1,8 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 750 δισ. ευρώ αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης με τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Τα υπόλοιπα 1,074 τρισ. ευρώ αφορούν τη χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027.

Για την Ελλάδα οι σημερινές αποφάσεις είναι ιστορικές και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για ένα ποιοτικό άλμα της χώρας. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάρει περίπου 19,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Το 70% των χρηματοδοτήσεων αυτών θα δεσμευθεί μέσα στους επόμενες μήνες για τη χρηματοδότηση σχεδίου εκσυγχρονισμού της χώρας και προσαρμογής στην πράσινη οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 θα πάρει άλλα 35-37 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση των πολιτικών συνοχής, τη γεωργίας και άλλες δράσεις.

Οι συνολικές επιχορηγήσεις από την Ευρώπη προς την Ελλάδα για την επόμενη επταετία θα πλησιάσουν τα 60 δισ. ευρώ, δηλαδή με σημερινές τιμές περίπου το 30% του ΑΕΠ.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr