Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Τα σημάδια που δείχνουν έξαρση της πανδημίας - Θέμα χρόνου το δεύτερο κύμα του ιού εκτιμούν οι ειδικοί

Κοροναϊός: Τα σημάδια που δείχνουν έξαρση της πανδημίας – Θέμα χρόνου το δεύτερο κύμα του ιού εκτιμούν οι ειδικοί

Η χθεσινή ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ 58 νέων κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 28 ήταν εισαγόμενα χτύπησε νέο «καμπανάκι» στους ειδικούς και τις Αρχές

Ανησυχητικά είναι τα σημάδια των τελευταίων ημερών σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα καθώς τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, την διασπορά τους αλλά και το ρόλο των τουριστών έχουν αναγκάσει τις Αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα και να προετοιμάσουν το έδαφος για περαιτέρω αυστηροποίηση τους.

Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν μάλιστα πως αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε μία περίοδο όπως ήταν τον Μάρτιο, εξέλιξη που πιθανώς θα οδηγήσει σε μία σειρά από απαγορεύσεις ενώ θεωρούν ότι είναι θέμα μερικών εβδομάδων το δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα εάν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά.

Η χθεσινή ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ 58 νέων κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 34 ήταν εισαγόμενα χτύπησε νέο «καμπανάκι» στους ειδικούς και τις Αρχές.

Το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες ήταν βέβαιο ότι θα φέρει εισαγόμενα κρούσματα. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η ανησυχία μεγαλώνει καθώς τα εισαγόμενα κρούσματα αυξάνονται.

Την ίδια στιγμή, η διασπορά των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερες περιοχές ενώ τα ευρήματα από τις μετρήσεις επιστημόνων στη Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι ο ιός είναι και πάλι εδώ.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ, έπειτα από  περίπου 3 εβδομάδες εντός του Μαΐου 2020 μη ανιχνεύσιμης παρουσίας του ιού στα λύματα, η συγκέντρωση του ιού είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από αρχές Ιουνίου 2020 και έπειτα. Το γεγονός αυτό, δείχνει ότι ενδεχομένως να έχουν αυξηθεί οι ασυμπτωματικοί ασθενείς. Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε μία μικρή αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι συνεχίσουν να υπάρχουν ασθενείς στη χώρα με σοβαρές επιπλοκές.

Τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Από σήμερα εξάλλου η Ελλάδα επιτρέπει τις απευθείας πτήσεις και από Μεγάλη Βρετανία, μία χώρα η οποία είχε βρεθεί στη δίνη του κοροναϊού.

Οι Αρχές στην Ελλάδα βλέποντας το τελευταίο διάστημα να αυξάνονται τα κρούσματα και να χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας από τους πολίτες, ανακοίνωσε μία σειρά νέων μέτρων για να μπει «φρένο» στην πανδημία ενώ βρίσκονται στο «τραπέζι» και μία σειρά νέων μέτρων με στόχο να αποφύγει η χώρα στο ενδεχόμενο ενός νέου δεύτερου κύματος γενικευμένο lockdown.

Ήδη οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας έχουν εντατικοποιηθεί, τα πανηγύρια σε όλη τη χώρα ματαιώνονται έως τα τέλη Ιουλίου ενώ η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων φέρνει στο προσκήνιο μία σειρά νέων μέτρων προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση στη μετάδοση του ιού.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ενώ δεν αποκλείεται – εάν κάποιοι συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν να μην υπήρξε ποτέ κοροναϊός στη χώρα – να επανέλθουν περιοριστικά μέτρα σε νυχτερινά μαγαζιά.

Έκτακτα μέτρα στον Προμαχώνα

Από σήμερα εξάλλου τέθηκαν σε ισχύ, τα έκτακτα μέτρα, στον Προμαχώνα.

Ειδικότερα, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος  εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

 Εξαδάκτυλος: Αυξάνεται ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 

 «Επιδημιολογικά είμαστε σε φάση πιο προχωρημένη σήμερα. Αυξάνεται ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Μικρή αύξηση, αλλά αύξηση. Μόνο αν αναστρέψουμε δραματικά τη συμπεριφορά μας τις επόμενες 15 ημέρες θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το δρόμο του Βελιγραδίου. Δηλαδή από το να ζήσουμε αυτό που ζουν άλλες κοινωνίες» τόνισε μιλώντας στο MEGA ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Αναμφίβολα, όπως είπε,  ο τουρισμός φέρνει ανθρώπους που είναι φορείς του κοροναϊού. «Αυτό το γνωρίζουμε από την αρχή. Για να μην εξαπλώνεται ο ιός, πρέπει να συναντά φράγματα. Φράγματα όπως η χρήση μάσκας, που πρέπει να φοράμε, διατήρηση αποστάσεων, να μην έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά και την τήρηση της υγιεινής των χεριών» είπε επαναφέροντας έτσι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν όλοι.

Εκτίμησε δε, ότι σε μερικές εβδομάδες θα έρθει το δεύτερο κύμα κορνοναϊού στην Ελλάδα αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά.

Λαζανάς: Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα μπαίνουμε σε περίοδο Μαρτίου

Καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα έκρουσε και ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισημαίνοντας ότι «αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, μπαίνουμε σε μια περίοδο, όπως ήταν τον Μάρτιο», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εντατικοποιηθούν τα μέτρα και να επιστρέψουμε στις απαγορεύσεις.

Πρόσθεσε δε ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα υπήρχε σύσταση ή αυστηρή σύσταση, σημειώνοντας ότι για τον Έλληνα δε σημαίνει τίποτα. «Υποχρέωση σημαίνει ότι αν σε βρει χωρίς μάσκα μπορεί να έχεις και πρόστιμο. Μάσκες από τους επισκέπτες, μάσκες από τους πωλητές. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς πηγαίνεις σε έναν φούρνο και ψωνίζεις και δεν φορούν μάσκες οι πωλητές», ανέφερε ο κ. Λαζανάς. Πρόσθεσε δε ότι «ακόμα και στις επιχειρήσεις, στους χώρους εργασίας, θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκα.

«Τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο»

Για μια ακόμα φορά τόνισε ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, αλλά είναι μια κατάσταση με πολλές παραμέτρους, κυρίως οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα. «Τα πράγματα αυστηροποιούνται σιγά σιγά. Βλέπετε ότι έχουν κλείσει οι άλλες πύλες εισόδου στη Βόρεια Ελλάδα κι έχει μείνει μόνο ο Προμαχώνας και πλέον ζητούνται πιστοποιητικά από αυτούς που έρχονται από αυτές τις χώρες», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος.

Sports in

Αποθέωση Μεντιλίμπαρ από την ισπανική «AS»

Η ισπανική «AS» εκθειάζει τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μία ονειρική εβδομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024