Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναδρομικά : Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν έως 7.800 ευρώ - Ποιους δικαιώνει το ΣτΕ

Αναδρομικά : Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν έως 7.800 ευρώ – Ποιους δικαιώνει το ΣτΕ

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της απόφασης τονίζει ότι θα εξαρτηθούν από τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τις αντοχές της εθνικής οικονομίας, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας

Αναδρομικά για διάστημα 11 μηνών (Ιούνιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016) αποφάσισε να δώσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και πλέον οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά θα πάρουν τα ποσά που θα επιδικαστούν για τον καθένα με βάση τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης. Ωστόσο η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν με την απόφαση και όχι μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

Δυνητικοί δικαιούχοι των αναδρομικών ύψους 3,9 δισ. ευρώ είναι όλοι οι παλιοί συνταξιούχοι, περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα, αλλά στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 250.000 συνταξιούχοι.

Διαβάστε επίσης: Να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους ζητά η Αντιπολίτευση – Τι λέει η κυβέρνηση

Για να υπολογίσει κανείς το συνολικό ποσό που διεκδικεί για το επίμαχο 11μηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά πληρωμών των κύριων και επικουρικών συντάξεών του, όπου αναγράφονται καθαρά οι μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093.

Τα δε ποσά που θα λάβουν οι παλιοί συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν υποβάλει αγωγές κυμαίνονται ανά Ταμείο και ανά σύνταξη.

Βάσει των αντοχών της οικονομίας ο χρόνος καταβολής των αναδρομικών

Το σεβασμό της κυβέρνησης στις δικαστικές αποφάσεις τονίζει το υπουργείο Εργασίας σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της απόφασης τονίζει ότι θα εξαρτηθούν από τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τις αντοχές της εθνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή η Αντιπολίτευση ζητά εφαρμογή της απόφασης για όλους τους συνταξιούχους που δικαιούνται τα αναδρομικά ανεξαρτήτως εάν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη ή όχι.

Ως προς αυτό το θέμα το υπουργείο Εργασίας έχει αφήσει όλο το προηγούμενο διάστημα να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται σε οριζόντια λύση, ώστε να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει ή σκοπεύουν να το κάνουν.

Τα ποσά των αναδρομικών

Τα ποσά των αναδρομικών διαμορφώνεται ως εξής:

– Συνταξιούχοι πρ. ΙΚΑ: από 1.340 έως και 4.560 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.403 έως 1.688 ευρώ στις επικουρικές.

-Συνταξιούχοι Δημοσίου και απόστρατοι: από 1.340 έως και 4.660 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.338 έως 2.698 ευρώ στις επικουρικές.

– Συνταξιούχοι πρ. ΟΑΕΕ (που έχουν μόνο κύρια σύνταξη): από 1.490 έως και 3.450 ευρώ.

-Συνταξιούχοι ΝΑΤ: από 1.870 έως και 3.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 906 έως 1.753 ευρώ στις επικουρικές.

-Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – τραπεζών: από 1.370 έως και 7.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.510 έως 2.648 ευρώ στις επικουρικές.

-Συνταξιούχοι ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ) που έχουν και σύνταξη από το Δημόσιο: από 2.190 έως 6.040 ευρώ στις κύριες συντάξεις και έως 2.600 ευρώ στις επικουρικές (πλην ΤΣΑΥ που δεν έχουν επικουρική).

-Χαμηλοσυνταξιούχοι (ΟΓΑ και άλλων Ταμείων) με μία σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ δικαιούνται επιστροφή δώρων κύριας σύνταξης από 360 έως 800 ευρώ και δύο επιπλέον επικουρικές συντάξεις.

Τι λένε οι εργατολόγοι

Για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η εργατολόγος Ασπασία Παπαθανασοπούλου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, Αριστοτέλης Κάντας.

«Δεν αλλάζει κάτι στο μηνιαίο ποσό σύνταξης από δω και στο εξής» ξεκαθάρισε η κυρία Παπαθανασοπούλου, σημειώνοντας ότι οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές μόνο για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.

«Οι περικοπές αφορούν μόνο συντάξεις και επικουρικές με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς και κύριες συντάξεις που ήταν πάνω από 1.300 ευρώ» συμπλήρωσε η εργατολόγος, προσθέτοντας ότι στην απόφαση του ΣτΕ δεν υπάρχει κάποια διάκριση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Από την πλευρά του ο κ. Κάντας, έκανε λόγο για σκανδαλώδεις αποφάσεις του ΣτΕ, «στερώντας αναδρομικά 80 μηνών για τους συνταξιούχους», ενώ σημείωσε πως βάζει φρένο σε όποιες διεκδικήσεις από το Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να τηρήσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ενώ ο κ. Κάντας υπογράμμισε ότι πουθενά δεν αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ πως αποκλείονται όσοι συνταξιούχοι δεν είχαν προσφύγει δικαστικά για την επιστροφή των αναδρομικών τους.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024