Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΚΙΝΑΛ: Το παρασκήνιο της παρέμβασης Παπανδρέου - Η ανατροπή του σχεδίου της Γεννηματά

ΚΙΝΑΛ: Το παρασκήνιο της παρέμβασης Παπανδρέου – Η ανατροπή του σχεδίου της Γεννηματά

Το σχέδιο διαφυγής μέσω της χτεσινής κατάθεσης της τροπολογίας του ΚΙΝΑΛ. Τι φοβήθηκε η Γεννηματά μετά την παρέμβαση Παπανδρέου. Μέσα συνθήκες υπαρξιακής κρίσης συνεδριάζει σε πολύ λίγο η κοινοβουλευτική ομάδα. Εισηγήσεις για διαγραφές δέχεται η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αλλά...

Μέσα συνθήκες υπαρξιακής κρίσης συνεδριάζει σε πολύ λίγο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ μετά τις χτεσινές ηχηρές διαφοροποιήσεις των Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη από την κεντρική γραμμή – την οποία είχε πάρει πάνω της η Φώφη Γεννηματά με την προ ημερών δήλωσή της για την επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Πλατφόρμα

Το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από βαρύ καθώς η τοποθέτηση τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και του κ. Καστανίδη στην ολομέλεια της βουλής, ουσιαστικά αποτελεί μια πλατφόρμα και ένα διαφορετικό αφήγημα για τη σχέση της ΝΔ και της κεντροαριστεράς. Στην πραγματικότητα ήταν ένα άδειασμα ολκής προσωπικά στην Φώφη Γεννηματά.

Αν και υπάρχουν εισηγήσεις για διαγραφές, εντούτοις κανείς δεν γνωρίζει τι προτίθεται να πράξει η κα Γεννηματά καθώς από χτες είναι έκδηλη η αμηχανία στο χειρισμό της διαφοροποίησης του πρώην πρωθυπουργού.

Πάντως χτες εκτυλίχθηκε ένα δραματικό παρασκήνιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η κα Γεννηματά και οι επιτελείς της γνώριζαν τις αντιρρήσεις που είχαν οι κ.κ. Παπανδρέου, Καστανίδης, Κατρίνης, Μουλκιώτης και Πουλής στην ψήφιση του νομοσχεδίου του κ. Χρυσοχοΐδη.

Το πολιτικό επίδικο της διαφωνίας ήταν η ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ σε ένα κρίσιμο θέμα το οποίο δύναται να αλλάξει τις ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα.

Δεν μπορούσε να το διαχειριστεί

Αυτό το κλίμα ήταν εμφανές από χτες το πρωί. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αδυνατούσε να το διαχειριστεί και η ομιλία της κας Γεννηματά ήταν πολύ χαρακτηριστική αυτής της δυσκολίας που είχαν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής να επιχειρηματολογήσουν γιατί θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, το οποίο από σύσσωμη την Αριστερά καταγγελλόταν ως χουντικής, αντιδημοκρατικής και αντισυνταγματικής έμπνευσης.

Η κεντρική ιδέα που ανέπτυξε η κα Γεννηματά ότι δηλαδή το νομοσχέδιο με την παρέμβαση του ΚΙΝΑΛ ξαναγράφτηκε από την αρχή με δημοκρατικό μελάνι, καθώς στην αρχική του μορφή όπως το εισηγήθηκε η ΝΔ ήταν ένα αυταρχικό νομοσχέδιο που ενσωματώνει όλες τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις της δεξιάς δεν φάνηκε και τόσο πειστική.

Επικοινωνιακά η κα Γεννηματά ήταν εμφανές ότι είχε πρόβλημα στη διαχείριση του ζητήματος και αυτό αποκαλύφθηκε πλήρως από τα όσα διημείφθησαν τόσο στις τετ α τετ αντιπαραθέσεις της με τον κ. Τσίπρα όσο και από τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη.

Η δίοδος διαφυγής

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Γεννηματά είχε σχεδιάσει μια δίοδο διαφυγής μέσω της τροπολογίας που κατέθεσε χτες το πρωί το ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του άρθρου που αφορούσε την αστική ευθύνη του διοργανωτή.

Αν δεν γινόταν δεκτή η τροπολογία του ΚΙΝΑΛ, όπως και δεν έγινε από τον κ. Χρυσοχοΐδη, τότε το ΚΙΝΑΛ άφηνε ανοιχτό να ανακοινώσει ότι θα άλλαζε θέση και δεν θα έδινε θετική ψήφο επί της αρχής στο νομοσχέδιο, λένε οι πληροφορίες.

Η παρέμβαση Καστανίδη (ο οποίος σημειωτέον ήταν σε διαρκή διαβούλευση με τον κ. Παπανδρέου χτες στο γραφείο του στη βουλή) προχτές είχε θορυβήσει την κα Γεννηματά γνωρίζοντας ότι πέντε βουλευτές από τους 22 είχαν διαφωνία με το νομοσχέδιο και τη στάση του κόμματος.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Ωστόσο ένας άλλος παράγοντας ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα, στο βαθμό που αυτός ο σχεδιασμός θα υλοποιούνταν. Αυτός ο παράγοντας ήταν η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου στην ολομέλεια της βουλής.

Το περιεχόμενο της ομιλίας του ανέτρεψε όλο το πολιτικό αφήγημα της κας Γεννηματά και η Χαριλάου Τρικούπη φοβήθηκε ότι αν άλλαζε θέση θα εμφανιζόταν να σύρεται από τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ την ίδια ώρα ήταν αμφίβολο αν θα συγκρατούνταν να μην το υπερψηφίσουν οι υπόλοιποι –ή τουλάχιστον κάποιοι εξ’ αυτών- βουλευτές που ήταν υπέρμαχοι του νομοσχεδίου.

Τα πράγματα φάνταζαν και ήταν «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», καθώς η κα Γεννηματά θα εμφανιζόταν χωρίς προσωπική πολιτική πυξίδα σε ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα.

Έτσι η κα Γεννηματά άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν περιμένοντας να δει πως θα καταγράψει τη διαφωνία του ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καστανίδης στην ψηφοφορία.

Πηγαδάκια

Στο μεταξύ όμως, μετά την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στην ολομέλεια της βουλής η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έτρεξε στο εντευκτήριο και τους διαδρόμους της βουλής για να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με βουλευτές του κόμματος και ν’ ανοίξει πηγαδάκια προκειμένου να πιάσει το σφυγμό της κοινοβουλευτικής ομάδας και να εξετάσει αν οι διαρροές στη ψηφοφορία θα περιοριστούν στους Γιώργο Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη όπως και έγινε τελικά.

Η συνέχεια θα δοθεί σε πολύ λίγο στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ που συγκάλεσε εκτάκτως η κα Γεννηματά και την ανακοίνωση αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βουλή όπου ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση υπερψήφισαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Sports in

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής ενόψει Καζακστάν (pics+vid)

Η Εθνική ομάδα προπονήθηκε στη Νέα Σμύρνη και ανεβάζει ρυθμούς ενόψει Καζακστάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024