Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από... δυο χωριά Γεννηματά - Παπανδρέου: Πολύ βαρύ το κλίμα στο Κίνημα Αλλαγής

Από… δυο χωριά Γεννηματά – Παπανδρέου: Πολύ βαρύ το κλίμα στο Κίνημα Αλλαγής

Μια αποχώρηση Παπανδρέου και άλλων στελεχών, χωρίς απαραίτητα διαγραφές, θα οδηγήσει για άλλη μια φορά σε διάσπαση το χώρο κι ενδεχομένως να δρομολογήσει εξελίξεις και στο επίπεδο ηγεσίας.

Χρειάστηκε ένας χρόνος από τις εκλογές του 2019 προκειμένου να δούμε στη Βουλή μια μάχη από το… παρελθόν. Με εντάσεις, σκληρά λόγια, εμφυλιοπολεμικό κλίμα, διχασμό στα άκρα και τα κόμματα να δοκιμάζουν τις αντοχές τους.

Η κυβέρνηση πέρασε με ευκολία (187 ψήφους) το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να επιστρέφει στο 2012 και τα πεζοδρόμια της οργής, ενώ ο τρίτος πόλος, το ΚΙΝΑΛ, δείχνει να εισέρχεται σε βαθιά κρίση.

Η επιλογή του Γ. Παπανδρέου να επανεμφανιστεί μετά από καιρό στη Βουλή και να κατακεραυνώσει το νομοσχέδιο, παρά η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη, έβαλε φωτιά στο πολύπαθο κόμμα.

Η αποχή του πρώην πρωθυπουργού και του Χάρη Καστανίδη είχε ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Φώφη Γεννηματά. «Δεν ψηφίζουμε, όποια κι αν είναι η γραμμή».

Αν και επί μέρες γνώριζαν στη Χ. Τρικούπη ότι ο Γ. Παπανδρέου θα έχει αυτή τη στάση ήλπιζαν ότι με τις αλλαγές που πέτυχαν στο νομοσχέδιο η Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ θα πήγαινε «μπετόν» στη Βουλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε άλλη γνώμη, προκαλώντας βαθύ ρήγμα στο κόμμα και επαναφέροντας σενάρια που ούτε θα ήθελαν να τα σκέφτονται στο Κίνημα Αλλαγής.

Η πρόεδρος του Κινήματος είναι οργισμένη από το μπάχαλο που προκάλεσε η διαφοροποίηση Παπανδρέου και Σκανδαλίδη, γι΄ αυτό και συγκαλεί το μεσημέρι την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα έχει ενδιαφέρον αν θα πάνε οι δύο βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν και τι θα ειπωθεί από τους άλλους.

Υπάρχουν εισηγήσεις για διαγραφή τους, όμως, η ηγεσία του κόμματος έχει αποφασίσει να μην φτάσει την κατάσταση στα άκρα.

Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι το… κακό έρχεται. Και δεν είναι άλλο από την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου κι άλλων, ενδεχομένως, βουλευτών που δεν συμφωνούν με την κ. Γεννηματά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου βλέπει ότι δημιουργείται ένα κενό στον ευρύτερο κεντρώο χώρο. Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εκπροσωπήσει αυτό το χώρο και βαρύνεται με τα σκάνδαλα του παρελθόντος που αποκαλύπτονται τελευταία.

Και από την άλλη κάποιοι βλέπουν ότι η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση τελειώνει και θα αρχίσει η πτώση στα ποσοστά της.

Ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει αυτό το κενό και δεν αποκλείεται να… αναστήσει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ).

Μια κίνηση αμφιβόλου επιτυχίας καθώς κι άλλη φορά το προσπάθησε αλλά δεν το κατάφερε. Όμως, η επιστροφή στο 2015 και στην μαζική αποχώρηση στελεχών θα πληγώσει ανεπανόρθωτα το ΚΙΝΑΛ, ειδικά από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κίνημα δεν έχει ανοδικές τάσεις, το αντίθετο, κινείται στα χαμηλά.

Ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάρει δυνάμεις, ούτε από τη Νέα Δημοκρατία.

Μια αποχώρηση Παπανδρέου και άλλων στελεχών, χωρίς απαραίτητα διαγραφές, θα οδηγήσει για άλλη μια φορά σε διάσπαση το χώρο κι ενδεχομένως να δρομολογήσει εξελίξεις και στο επίπεδο ηγεσίας.

Οργή για την προδοσία

Η κ. Γεννηματά θεωρείται ακλόνητη ως το 2021, όμως, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις. Κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές αποφάσεις, αν και από χθες υπήρξε διαρροή ότι δεν τίθεται θέμα κυρώσεων. Θα υπάρξουν αυστηρές προειδοποιήσεις και τελεσίγραφα;

Πιθανότατα. Όμως, αυτό που μένει είναι ότι το ΚΙΝΑΛ έχει πλέον σπάσει στα δύο και οι σχέσεις Γεννηματά με Παπανδρέου δεν είναι καθόλου σχέσεις στοργής αλλά οργής.

Αλλωστε η Φώφη αισθάνεται ουσιαστικά προδομένη μιας και αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τον Γιώργο Παπανδρέου δεχόμενη να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια και δίνοντάς του στο πιάτο μια σίγουρη έδρα στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ όταν αποφάσισε να ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ.

Αυτό έγινε τον Ιανουάριο του 2015, λίγο πριν την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Στελέχη όπως ο Δ. Ρέππας, ο Μ. Καρχιμάκης, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Φίλιππος Σαχινίδης, είχαν ακολουθήσει τον Γ. Παπανδρέου στο πολιτικό του εγχείρημα.

Που τελικά δεν είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου το 2015 θεωρήθηκε ανήθικη, όμως, το 2017 η Φ. Γεννηματά αποφάσισε την επιστροφή των… ασώτων και το ΚΗΔΙΣΟ έγινε συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ.

Και τώρα το ερώτημα για τον πολύπαθο χώρο που αδυνατεί να βρει τα πατήματά του κι έχει μετατραπεί σε πολύφερνη νύφη και σε πηγή στελεχών για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι πώς θα κινηθεί και πώς θα αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο.

Οπως λένε στο ΚΙΝΑΛ «δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Παπανδρέου και το ΚΗΔΙΣΟ να γίνει νέο… Ποτάμι μέσα στο Κίνημα». Θυμίζοντας έτσι το διαζύγιο που είχε επέλθει λόγω των διαφορετικών απόψεων της κ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη σε κρίσιμα θέματα, όπως το Μακεδονικό.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024