Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Πολλαπλάσιος ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού

ΗΠΑ : Πολλαπλάσιος ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού

Ενώ η χώρα σπαράσσεται από δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, με 122.000 πολίτες να έχουν χάσει τη ζωή τους, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πραγματική εικόνα είναι ακόμη χειρότερη - όμως η ανοσία της αγέλης παραμένει μακριά

Με τους αριθμούς λοιμώξεων να αυξάνονται σε περισσότερες από 30 πολιτείες, οι ΗΠΑ κατέγραψαν ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Και οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος.

Σχεδόν 40,000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Πέμπτη, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ της 24ης Απριλίου, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Μέσα σε μια μέρα, η Αριζόνα και το Νιου Μέξικο, όπως και πολλές ακόμη πολιτείες, έβαλαν στον «πάγο» τα σχέδια άρσης του lockdown. Το Τέξας κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ στο Χιούστον σημειώνονται ήδη ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ.

Οι εξελίξεις συγκροτούν μια «σπαρακτική κατάσταση» που απαιτεί άμεση εφαρμογή νέων μέτρων, δήλωσε ο Δρ. Πίτερ Χότεζ του κολεγίου ιατρικής Μπέιλορ στο Χιούστον.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να σώσουμε ζωές», δήλωσε την Παρασκευή το πρωί στο CNN.

«Δεν αποτελεί έκπληξη»

Η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δήλωσε ένας άλλος ιατρικός επιστήμονας.

«Κάθε επιδημιολόγος έλεγε, φωνάζοντας όσο πιο δυνατά μπορούσε, ότι τρεις εβδομάδες μετά την Ημέρα Μνήμης θα βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων και πέντε εβδομάδες μετά θα σημειωνόταν και η κορύφωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων», τόνισε στο CNN ο επιδημιολόγος Λάρι Μπρίλιαντ.

«Αν επιτρέψεις σε όλους τους πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες και χωρίς να τηρούν αποστάσεις εν μέσω πανδημίας, αυτή είναι η μόνη πιθανή πρόβλεψη».

Και ενώ σε ολόκληρη τη χώρα περισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί με κοροναϊό από την αρχή της πανδημίας, είναι πιθανό ο πραγματικός αριθμός να είναι ακόμη και δεκαπλάσιος. Τα τεστ αντισωμάτων δείχνουν ότι περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από κοροναϊό, με τους περισσότερους εξ αυτών να μην το έχουν καταλάβει καν, σημειώνει ο Δρ. Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC).

Τα τεστ αντισωμάτων εξετάζουν το αίμα των ατόμων για ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντέδρασε σε μια λοίμωξη. Οι ομοσπονδιακές αρχές πραγματοποιούν τέτοια τεστ σε όλη τη χώρα για να κρίνουν πόσοι άνθρωποι είχαν περάσει την ασθένεια στο παρελθόν χωρίς να διαγνωσθούν.

«Μια καλή εκτίμηση αυτή τη στιγμή δείχνει ότι η αναλογία είναι 10 προς 1», εξηγεί ο Ρέντφιλντ.

Ποσοστό μεταξύ του 5% και του 8% των Αμερικανών έχει προσβληθεί από κοροναϊό, με τους αριθμούς να διαφέρουν ανά περιοχή. Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη, η οποία έχει υπάρξει επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, αναμένεται να έχει μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που έχουν περάσει την ασθένεια στο παρελθόν, σε σχέση με ορισμένες πολιτείες της Δύσης, προσθέτει.

Αυτό συνεπάγεται ότι περισσότεροι από το 90% των πολιτών δεν έχουν περάσει την ασθένεια και παραμένουν ευάλωτοι στον ιό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για λήψη εκτεταμένων μέτρων για την καταπολέμηση του αυξανόμενου ρυθμού μετάδοσης, προειδοποιεί.

Ορισμένα κρούσματα δεν έγιναν αντιληπτά, εν μέρει γιατί στην αρχή της πανδημίας τα τεστ ήταν διαθέσιμα μόνο για εκείνους που ήταν σοβαρά άρρωστοι, εξηγεί ο Ρέντφιλντ. Καθώς περισσότερα άτομα εξετάζονται, συνεχίζει, είναι ξεκάθαρο ότι μεγάλο μέρος των ασθενών είχε ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Αλλάζει η λίστα των ευπαθών ομάδων

Στην αρχή της πανδημίας, οι ειδικοί του τομέα της υγείας δεν έδιναν τόση σημασία στους νέους, καθώς φαινόταν ότι η νέα ασθένεια πλήττει πιο έντονα τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Με τους αριθμούς των λοιμώξεων να αυξάνονται, ορισμένες πολιτείες προειδοποιούν ότι ο ιός έχει αρχίσει να επηρεάζει μια μεγαλύτερη γκάμα ανθρώπων. Η αύξηση των νέων που βγαίνουν θετικοί στον ιό είναι «μια φωτιά που σιγοκαίει» και σύντομα θα πλήξει και τους ευάλωτους πληθυσμούς, προειδοποιεί η Έριν Μπρόματζ, ιατρική αναλύτρια του CNN και καθηγήτρια βιολογίας στο πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ της Μασαχουσέτης.

Ταυτόχρονα, οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές επικαιροποίησαν τη λίστα των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές του κοροναϊού.

Το CDC πρόσθεσε την ήπια παχυσαρκία στη λίστα που περιλαμβάνει τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ασθένειες των πνευμόνων ή των νεφρών, και τους πάσχοντες από διαβήτη. Τα άτομα με ήπιο έως σοβαρό άσθμα διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο, όπως και οι έγκυοι, προειδοποιεί το CDC. Εκείνοι που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνιες ασθένειες των νεφρών και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ανήκουν επίσης στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το ίδιο ισχύει και για άτομα με ασθένειες όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, οι λοιμώξεις από HIV που δεν ελέγχονται με φαρμακευτική αγωγή, αλλά και εκείνοι που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή οργανών.

Το CDC απομάκρυνε και τα συγκεκριμένα ηλικιακά όρια, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές δεν αφορά μόνο τα άτομα άνω των 65 ετών.

Πηγή: www.cnn.com

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024