Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε… νεκρούς

ΗΠΑ : Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε… νεκρούς

Η Υπηρεσία Λογοδοσίας της Κυβέρνησης δήλωσε ότι σχεδόν 1,1 εκατομμύρια νεκροί έλαβαν επίδομα ύψους περίπου $1,200 έκαστος

Η κυβέρνηση Τραμπ μοίρασε σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε… νεκρούς, στο πλαίσιο των επιδομάτων ανακούφισης από το οικονομικό πλήγμα του lockdown, σύμφωνα με υπολογισμούς της ίδιας της ελεγκτικής επιτροπής της.

Στην έκθεση, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, η Υπηρεσία Λογοδοσίας της Κυβέρνησης (USGAO) αναφέρει ότι σχεδόν 1,1 εκατομμύρια νεκροί έλαβαν επιδόματα περίπου $1,200 έκαστος, μέχρι τις 30 Απριλίου.

Οι πληρωμές ήταν μέρος του πακέτου οικονομικής ανακούφισης συνολικού ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου.

Οι πολίτες της χώρας εξακολουθούν να χρειάζονται υποστήριξη: Την Πέμπτη αποκαλύφθηκε ότι 1,48 εκατομμύρια επιπλέον πολίτες κατέθεσαν αίτηση στο ταμείο ανεργίας, αυξάνοντας το σύνολο των σχετικών αιτήσεων από την αρχή της πανδημίας στα 47 εκατομμύρια.

Σε κίνδυνο τα επιδόματα;

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρ της καταβολής επιπλέον επιδομάτων. Όμως πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, μέλη του Κογκρέσου, δεν συμφωνούν με τον πρόεδρο και ενδέχεται να «πιαστούν» από τη συγκεκριμένη έκθεση που αποτυπώνει γραφειοκρατικά προβλήματα για να μπλοκάρουν τα επιπλέον μέτρα οικονομικής ανακούφισης.

Σύμφωνα με το USGAO, οι πληρωμές σε νεκρούς συνέβησαν γιατί το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για να μοιραστούν τα χρήματα, στηρίχτηκε σε εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Το νέο σύστημα δεν ήταν συγχρονισμένο με την εφορία (IRS), ούτε με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών, ενώ δεν χρησιμοποίησε ως φίλτρο τα αρχεία θανάτου του ληξιαρχείου.

Οι συστάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας

«Ο αριθμός των επιδομάτων που κατέληξε σε νεκρούς», υποστηρίζει η έκθεση, «υπογραμμίζει τη σημασία της συνεπούς χρήσης καίριων διχτυών ασφαλείας κατά την παροχή κρατικής ενίσχυσης σε ιδιώτες».

«Η εφορία έχει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία θανάτων του ληξιαρχείου, όχι όμως και το υπουργείο οικονομικών και το γραφείο οικονομικών υπηρεσιών που διανέμουν τα επιδόματα».

«Το USGAO προτείνει το Κογκρέσο να επιτρέψει στο υπουργείο οικονομικών την πρόσβαση σε όλα τα αρχεία θανάτων του ληξιαρχείου και να απαιτήσει την συνεπή χρήση τους, προκειμένου να μειωθούν στο μέλλον αυτού του είδους οι λανθασμένες πληρωμές».

Η εφορία δήλωσε ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν σε λογαριασμούς νεκρών – αλλά και φυλακισμένων – θα πρέπει να επιστραφούν.

Εξηγώντας γιατί οι πληρωμές, αλλά και η διερεύνησή τους, ήταν απαραίτητες, το USGAO τονίζει: «Το ξέσπασμα του κοροναϊού σύντομα μετατράπηκε σε παγκόσμια πανδημία. Μέχρι τις 17 Ιουνίου 2020, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού και πάνω από 100.000 θάνατοι, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες».

Μέχρι τις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει σχεδόν 2,3 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 122.000 νεκρούς.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες πολιτείες, κυρίως υπό ρεπουμπλικανική διοίκηση, οι οποίες επιδιώκουν να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους, η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε την χρηματοδότηση 13 διαγνωστικών κέντρων κοροναϊού, 7 εκ των οποίων βρίσκονται στο Τέξας, μια πολιτεία που καταγράφει αύξηση – ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα.

Την Τετάρτη, το Τζονς Χόπκινς κατέγραψε 34,700 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, δηλαδή τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από τον Απρίλιο.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024