Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεξιοτεχνία

Δεξιοτεχνία

Η ήττα του συντηρητισμού στο μέτωπο του πολιτισμού μοιάζει να συνοδεύεται από την προέλασή του στο πεδίο της πολιτικής. Ο Μητσοτάκης μπορεί να μη μείνει άλλα 16 χρόνια στην εξουσία, αλλά με αυτά που γίνονται στο άλλο «μαγαζί» μια επταετία την έχει.

Κι έτσι, την ώρα που οι ξανθοί ορθόδοξοι αδελφοί μας άρχιζαν να ψηφίζουν υπέρ του περιορισμού του γάμου αποκλειστικά στην ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας (καθώς και υπέρ της παραμονής του Πούτιν για άλλα 16 χρόνια στην εξουσία), ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιγε ένα διεθνές συνέδριο με έμφαση στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Οσο κι αν δεν είναι ευχάριστο στους πολυάριθμους εγχώριους θαυμαστές του ισόβιου προέδρου της Ρωσίας, οι δύο χώρες ακολουθούν εντελώς διαφορετικούς δρόμους.

Είναι αλήθεια πως η Νέα Δημοκρατία έχει βαρύ παρελθόν στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Απουσίαζε επιδεικτικά για χρόνια από το Gay Pride. Ηταν πάντα αντίθετη στον γάμο των ομοφύλων, ενώ έσπασε σε τρία κομμάτια στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης. Τάχθηκε κατά του να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος εδάφιο που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και αναπηρίας. Καταψήφισε το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Αλλά η στάση αυτή δεν ήταν ποτέ «μπετόν». Η φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος φρόντιζε με διάφορους τρόπους να δείξει τη διαφοροποίησή της. Τον Ιούλιο του 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους των ΛΟΑΤΚΙ. Τον επόμενο χρόνο, το κόμμα έστειλε αντιπροσωπεία στο Gay Pride. Το πρόσφατο coming out του Αλέξη Πατέλη έδειξε ότι, ως κυβέρνηση, η ΝΔ θα ακολουθήσει μια πιο προοδευτική πολιτική σε αυτόν τον τομέα. Οπως είπε άλλωστε χθες ο Πρωθυπουργός, «οι κοινωνίες μοιάζουν, συχνά, με μεγάλους συρμούς, που απαιτούν δεξιοτεχνία στις στροφές, ώστε να παραμένουν ενιαίοι στις ράγες τους».

Η δεξιοτεχνία αυτή καθίσταται αναγκαία από το γεγονός ότι οι συντηρητικοί έχασαν τον «πολιτιστικό πόλεμο». Το περιγράφει ο (δεξιός) βρετανός συγγραφέας Εντ Γουέστ στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Μικροί Ανθρωποι στη Λάθος Πλευρά της Ιστορίας». Το αναλύει σε χθεσινό του άρθρο ο αρθρογράφος των Financial Times Τζάναν Γκανές. Πριν από μισό αιώνα, θυμίζει, το ABC είχε οργανώσει ένα ντιμπέιτ ανάμεσα στον πρίγκιπα του οργανωμένου συντηρητισμού, τον Ουίλιαμ Μπάκλεϊ, και τον χαρισματικό Γκορ Βιντάλ. Η αντιπαράθεση ήταν σφοδρή, έδειξε όμως με σαφήνεια ότι το μέλλον ανήκε στους φιλελεύθερους. Πράγματι, η αμερικανική κοινή γνώμη έχει μεταστραφεί στο θέμα του γάμου των ομοφύλων από 65% εναντίον σε 65% υπέρ. Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε την επέκταση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Τι έκαναν λάθος οι συντηρητικοί; Πρώτον, έριξαν όλο το βάρος τους στην ελεύθερη αγορά, που δεν συμβάλλει ακριβώς στη σταθερότητα των κοινωνιών. Δεύτερον, έχασαν το Χόλιγουντ και τα πανεπιστήμια. Και μόνο η τελευταία μόδα της αποκαθήλωσης των αγαλμάτων δείχνει πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Το παράδοξο είναι ότι η ήττα του συντηρητισμού στο μέτωπο του πολιτισμού μοιάζει να συνοδεύεται από την προέλασή του στο πεδίο της πολιτικής. Ο Μητσοτάκης μπορεί να μη μείνει άλλα 16 χρόνια στην εξουσία, αλλά με αυτά που γίνονται στο άλλο «μαγαζί» μια επταετία την έχει.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024