Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν έχουμε πιει τίποτα για 62 ώρες»: Συγκλονιστική διάσωση προσφύγων ανοιχτά της Μάλτας

«Δεν έχουμε πιει τίποτα για 62 ώρες»: Συγκλονιστική διάσωση προσφύγων ανοιχτά της Μάλτας

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως παρότι η διάσωση έγινε μέσα στη ζώνη διάσωσης της Μάλτας, η Μάλτα δεν έκανε καμία ενέργεια διάσωσης.

Σε διάσωση 67 προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη στη μέση της Μεσογείου προχώρησε την Κυριακή η ανθρωπιστική οργάνωση Mediterranea Saving Humans, την ώρα που η Μάλτα και τα άλλα γειτονικά κράτη αδιαφόρησαν εντελώς.

Με κείμενό του στο Facebook, o διασώστης και μέλος της Mediterranea Saving Humans Ιάσονας Αποστολόπουλος αποκαλύπτει τη συγκλονιστική προσπάθεια για τη διάσωση των ανθρώπων αυτών – ανάμεσά τους και 18 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

Οι 67 αυτοί άνθρωποι προσπάθησαν να ξεφύγουν από τα κέντρα θανάτου της Λιβύης με ένα ξύλινο σκάφος. Αφού τους επιτέθηκε το λιβυκό Λιμενικό, τους πυροβόλησε τη μηχανή και τους πήρε κάθε μέσο επικοινωνίας, ταξίδεψαν για 115 μίλια και χωρίς νερό επί περισσότερες από 60 ώρες.

Μοναδικό σημάδι προσανατολισμού είχαν τις φωτιές από τις θαλάσσιες πλατφόρμες πετρελαίου στα βόρεια, διασχίζοντας 115 μίλια μέχρι που η μηχανή τους σταμάτησε εντελώς.

Δεν είχαν πιει νερό για 62 ώρες

Όπως μεταφέρει ο διασώστης, μετά από έρευνα επτά ωρών εντοπίστηκε το ξύλινο σκάφος να κλυδωνίζεται από τον κακό καιρό, περί τα 48 μίλια νότια της Λαμπεντούζας, με το κύμα να φτάνει το ενάμιση μέτρο, και εντός της να υπάρχουν εξήντα επτά άνθρωποι σε πλήρη απόγνωση.

Μάλιστα, όπως ενδεικτικά μεταφέρει, οι πανηγυρισμοί τους όταν πλησίασε το διασωστικό φουσκωτό «πρέπει να ακούστηκαν ως το Μάρε Ιόνιο που ήταν 600 μέτρα μακρυά».

«Δεν έχουμε πιει τίποτα για 62 ώρες» ήταν από τα πρώτα πράγματα που ακούστηκαν από τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως παρότι η διάσωση έγινε μέσα στη ζώνη διάσωσης της Μάλτας, η Μάλτα δεν έκανε καμία ενέργεια διάσωσης.

Μάλιστα, σημειώνεται πως η πάγια -πλέον- τακτική της Μεσογειακής χώρας είναι να αφήνουν τους ανθρώπους να παρασύρονται από το κύμα προς την ιταλική Λαμπεντούζα, εάν έρχονται από δυτικά, ενώ εάν η βάρκα έρχεται από τα νότια, κοντά στη Μάλτα, τότε κάνουν επαναπροώθηση στη Λιβύη με έναν μυστικό στόλο που διαθέτουν. Αν, δε, η βάρκα βρίσκεται μέσα στο SAR Μάλτας αλλά όχι κοντά στο νησί, τους αφήνουν να πεθάνουν στην αφάνεια, εκτός εάν ένα πλοίο όπως το Μάρε Ιόνιο τους εντοπίσει και τους διασώσει.

«Αυτή την φορά δεν τους βγήκε. Όσο περνάει από το χέρι μας, θα φροντίσουμε να μην τους βγαίνει ποτέ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024