Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξενοδοχεία : Ελάχιστη πληρότητα και «βουτιά» τζίρου

Ξενοδοχεία : Ελάχιστη πληρότητα και «βουτιά» τζίρου

Δύσκολη είναι η εξίσωση για όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού

Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να άνοιξε, πλην όμως, το φετινό καλοκαίρι φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο.

Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουλίου κατεβασμένα παραμένουν τα ρολά στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, καθώς οι κρατήσεις για τον Ιούνιο είναι μηδενικές.

Βέβαια, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει ραγδαία πτώση του τζίρου στον κλάδο αυτό.

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της EY Ελλάδος, η οποία ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, στα 4,46 δισ. ευρώ την εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Την ίδια στιγμή, μεγάλοι χαµένοι θα είναι και οι χιλιάδες εποχιακοί εργαζόµενοι, οι µισοί εκ των οποίων αναµένεται να µείνουν άνεργοι, ενώ παράπονα εκφράζονται και από αρκετούς ξενοδόχους για ελλιπή µέτρα στήριξης

Διαβάστε επίσης : Ξενοδοχεία – Οι «γκρίζες ζώνες» για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Την ίδια στιγμή, τα εποχιακά ξενοδοχεία έχουν λάβει από τη Δευτέρα το «πράσινο φως» για να ανοίξουν λίγα επέλεξαν να το κάνουν, όπως άλλωστε έχει γίνει και με τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας πριν μερικές εβδομάδες.

Ένα από τα δύο τουριστικά καταλύματα αναμένεται να παραμείνει κλειστό όλο το μήνα, καθώς δεν υπάρχουν κρατήσεις.

Με τις πολύ χαμηλές πληρότητες η λειτουργία των μονάδων καθίσταται ασύμφορη, ειδικούς για τους προορισμούς που δεν είναι προσβάσιμοι οδικώς.

Το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδόχων προσανατολίζονται να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσα στον Ιούλιο, οπότε και αρχίζουν οι αεροπορικές πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια και ξεκινούν τα προγράμματά τους οι μεγάλοι tour operators.

Στη «ζυγαριά» μπαίνει και το πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Από τους κόλπους των ξενοδόχων εκφράζεται ο φόβος πως ένα σημαντικό ποσοστό των μανάδων θα παραμείνουν κλειστές τη φετινή περίοδο, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς με μεγάλη προσφορά κλινών.

Το κόστος για την ιατρικής κάλυψη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, τονίζοντας τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με το θέμα των γιατρών, των συνεδριακών εκδηλώσεων και τη λειτουργία εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών.

Οι ξενοδόχοι θίγουν το υπέρμετρο κόστος όσον αφορά την υποχρεωτική συνεργασία με ιατρούς.

ΤτΕ : Μειωμένα τα έσοδα από τον τουρισμό

Το πρώτο σοκ που έχουν προκαλέσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού καταγράφεται στα έσοδα από τον τουρισμό και αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιοποίησε και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1% με αποτέλεσμα τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μόνο τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024