Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα : Οδηγός για τα ενοίκια και τον ΕΝΦΙΑ μετά την κρίση του κοροναϊού

Ακίνητα : Οδηγός για τα ενοίκια και τον ΕΝΦΙΑ μετά την κρίση του κοροναϊού

Μέχρι 22 Ιουνίου η δήλωση των χαμένων ενοικίων από Μάρτιο έως Ιούνιο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να κερδίσουν την έκπτωση φόρου

Προθεσμία έως την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουνίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα ποσά που εισέπραξαν κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο και να συμψηφίσουν το 30% της ζημιάς που έχουν υποστεί με τον φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος. Για να κερδίσουν την έκπτωση φόρου οι φορολογούμενοι, θα πρέπει η δήλωση των «χαμένων» ενοικίων να γίνει αποδεκτή από τους ενοικιαστές τους έως τις 26 Ιουνίου.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει νέους κανόνες για την ηλεκτρονική δήλωση των μισθωτηρίων συμβολαίων ακινήτων δίνοντας την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να επικαιροποποιήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου τα στοιχεία των συμβολαίων, εξαιρεί και φέτος τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και διατηρεί τις εκπτώσεις στον φόρο ακινήτων 10%-30% για όλους ανάλογα με το ύψος της περιουσίας και 50%-100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία). Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε έξι αντί για πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, ενώ προς παράταση οδεύει η προθεσμία για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών, η οποία εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Η δήλωση Covid

Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή της Δήλωσης COVID από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν κουρεμένα κατά 40% ενοίκια και θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Η δήλωση για τους μήνες από Μάρτιο έως και Ιούνιο υποβάλλεται μέχρι τις 22 Ιουνίου 2020. Για τυχόν μεταγενέστερη μείωση σε επόμενους μήνες υποβάλλεται μέχρι την 20ή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση.

Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, η Δήλωση COVID υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Η υποβολή γίνεται χειρόγραφα στη ΔΟΥ όταν η δήλωση υποβάλλεται για λογαριασμό του εκμισθωτή, από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστή κληρονομιάς διορισμένο από το δικαστήριο, εκτελεστή διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, σύνδικο πτώχευσης σε περίπτωση πτώχευσης, προσωρινό διαχειριστή σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχο σε περίπτωση μεσεγγύησης, επίτροπο ή κηδεμόνα ή δικαστικό συμπαραστάτη σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράσταση.

Οσοι εκμισθωτές οφείλουν να υποβάλουν Δήλωση COVID (ενότητα 4) και είτε δεν έχουν υποβάλει Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας είτε αυτή δεν είναι επικαιροποιημένη, η Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει να υποβληθεί πριν από την 22α/6/2020.

Στη Δήλωση COVID συμπληρώνονται τα εξής στοιχεία:

α) Χρήση μισθίου, όπου ο εκμισθωτής θα πρέπει να επιλέξει κάποια από τις ακόλουθες επιλογές:

  • κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους
  • κύρια κατοικία στην οποία ο εκμισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του
  • κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του
  • επαγγελματική στέγη

n κύρια κατοικία ναυτικού

β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση.

γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.

δ) Ο μήνας τον οποίο αφορά η μείωση.

Στη συνέχεια και μέχρι τις 26 Ιουνίου 2020 οι ενοικιαστές των ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν αν αποδέχονται ή όχι τη Δήλωση COVID. Για μεταγενέστερες μειώσεις ενοικίου, η αποδοχή ή μη της δήλωσης υποβάλλεται σε τρεις ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον ιδιοκτήτη.

Επικαιροποίηση μισθωτηρίων

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δήλωση ισχύος ή λήξης όλων των ισχυόντων μισθωτηρίων τους, δηλώνοντας για πρώτη φορά και τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 και δεν δηλώθηκαν ποτέ. Με τους νέους κανόνες που ορίζει η ΑΑΔΕ κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει:

  • Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της λύσης μιας μίσθωσης να δηλώσει τη λύση της στην πλατφόρμα. Διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει.
  • Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλει δήλωση χωρίς κυρώσεις σε περίπτωση που παλαιό μισθωτήριο, το οποίο έχει συναφθεί προ του 2014, είναι σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet. Η δήλωση υποβάλλεται χωρίς κυρώσεις και περιλαμβάνει στοιχεία που ισχύουν στις 12 Ιουνίου.
  • Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλει δήλωση λύσης κάθε μίσθωσης που έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά οποτεδήποτε και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020. Διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024