Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα όρια της απόστασης

Τα όρια της απόστασης

Η πανδημία έδειξε ότι η κοινωνική ανισότητα μεταφράζεται και σε ανισότητα των ανθρώπων απέναντι στον θάνατο

Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία, σε αλληλεγγύη προς τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ, σηματοδότησαν σε αρκετές χώρες το πραγματικό τέλος των λοκντάουν. Οχι τόσο με την τυπική έννοια του όρου, μια που βήματα στα μέτρα χαλάρωσης είχαν ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες, όσο με την ουσιαστική: την υπέρβαση μιας καθολικής προσταγής σε «κοινωνική αποστασιοποίηση» που είχε καλλιεργηθεί ως υγειονομική σύσταση ή και αστυνομική διάταξη, αλλά είχε καταλήξει υποκειμενικό βίωμα. Σηματοδοτεί αυτή η μαζική παρουσία στον δρόμο μια ξαφνική συλλογική ανευθυνότητα;

Θα ήταν άδικο να πούμε κάτι τέτοιο, ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις σε γενικές γραμμές είχαν τηρήσει τα προηγούμενα μέτρα. Πιο σημαντικό είναι να πούμε ότι έκαναν, όπως κάνουμε σε διάφορες στιγμές της ζωής μας, μια στάθμιση ανάμεσα σε διαφορετικές επιταγές και προέκριναν την ανάγκη της μαζικής διαμαρτυρίας απέναντι στην αναπαραγωγή του ρατσισμού και του τρόπου που επιμένει να ορίζει το πραγματικό φόντο βαναυσότητας των σύγχρονων «φιλελεύθερων δημοκρατιών».

Αναμφίβολα ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι σε κάθε όψη της καθημερινότητας θα εφάρμοζαν την κοινωνική αποστασιοποίηση, θα περιόριζαν τις άσκοπες μετακινήσεις και συναναστροφές, θα προτιμούσαν να εργάζονται από το σπίτι, να βλέπουν παραστάσεις σε ψηφιακή μορφή, να εκφράζονται μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κάνουν χρήση μόνο διαδικτυακών αγορών και ψηφοφοριών, ίσως φάνταζε πιο «υγειονομικά ασφαλής».

Θα ήταν όμως ένας κόσμος που θα είχε στερηθεί έναν από τους βασικούς μηχανισμούς που έκαναν τις κοινωνίες πιο δίκαιες και πιο ελεύθερες: τη μαζική διαμαρτυρία και διεκδίκηση, που απαιτεί άνθρωποι να βρεθούν μαζί ενσώματα στη συνέλευση, στη διαδήλωση, στην απεργία, στην κατάληψη. Ομως, η πανδημία έδειξε ότι η κοινωνική ανισότητα μεταφράζεται και σε ανισότητα των ανθρώπων απέναντι στον θάνατο. Αρα είναι μάλλον πιο «υγειονομικά ασφαλές» να μην απεμπολήσουμε τα όπλα που έχουμε για να κάνουμε τις κοινωνίες μας δικαιότερες.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024