Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επικίνδυνη ραθυμία

Επικίνδυνη ραθυμία

Διάφοροι υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν απειλεί μόνο και δεν θα κάνει τίποτε. Ο Ερντογάν, υπενθυμίζω, ό,τι λέει το κάνει, και το κάνει με τον σκληρό τρόπο

Με ανησυχεί, οφείλω να το παραδεχθώ, που η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί ράθυμα την τουρκική προκλητικότητα, η οποία κορυφώνεται. Ακούμε συνεχώς τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να μιλούν για το πόσο παράνομο είναι αυτό που θα κάνει η Τουρκία (σεισμικές έρευνες δίπλα στη Ρόδο, ανάμεσα σε Ρόδο και Κάρπαθο, κοντά στην Κάσο, νότια της Κρήτης) και να μη λένε τίποτε για το πώς θα το αποτρέψουν.

Διάφοροι υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν απειλεί μόνο και δεν θα κάνει τίποτε. Ο Ερντογάν, υπενθυμίζω, ό,τι λέει το κάνει, και το κάνει με τον σκληρό τρόπο. Δεν μπορούμε λοιπόν να βασιζόμαστε σε αυτό. Και ένα δεύτερο που υπάρχει, και θα το υπενθυμίσω: η ιστορία με τις προσπάθειες της Τουρκίας να διενεργήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο δεν είναι καινούργια υπόθεση, έρχεται από παλιά. Και θα θυμίσω απλώς ότι το 1977 ήταν η σθεναρή στάση της Ελλάδας που απέτρεψε τις σεισμικές έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο, με Καραμανλή πρωθυπουργό και Ανδρέα να τον παροτρύνει με το «Βυθίσατε το «Χόρα»». Και 10 χρόνια μετά, ήταν ο Ανδρέας που με πολεμική κινητοποίηση απέτρεψε την έξοδο στο Αιγαίο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ». Τώρα, τι ακριβώς κάνουμε;

Περί αστυνομικής βίας…

Δεν έκλεισε ούτε 24ωρο από τη στιγμή που έγραψα εδώ σε αυτή τη θέση, ότι εκείνοι που ωρύονται κατά της συμπεριφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στο τι συμβαίνει στην Αμερική, τώρα στις ταραχές με αφορμή τη δολοφονία του φουκαριάρη Τζορτζ Φλόιντ. Και είχα τονίσει ότι η συμπεριφορά των δικών μας αστυνομικών, ακόμη και αν καμιά φορά υπερβαίνουν τα όρια που τους έχουν τεθεί από τους ανωτέρους τους και την Πολιτεία, και πάλι μοιάζει έναντι των αμερικανών συναδέλφων τους με αρσακειάδες με πιάνο και γαλλικά.

Ο Γιαννάκης ο Ραγκούσης, ο φίλος μου, ο καλός μου φίλος (κι ας λέει ό,τι θέλει εδώ κι εκεί…) δεν πιστεύει κάτι τέτοιο. Θεωρεί τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., και ειδικότερα εκείνους των μηχανοκίνητων τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ., κάτι σαν τέρατα. Αποτρόπαια. Που βασανίζουν αναίτια τον κόσμο. Και φυσικά η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου τον Χρυσοχοΐδη, γιατί έτσι είναι ο Γιάννης, χτυπάει ανελέητα τους υπευθύνους.

Ενα περιστατικό λοιπόν στα Σεπόλια με δυο νεαρούς, και τέσσερις επίσης νεαρούς αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, ήταν αρκετό να κάνει τον Γιαννάκη τον φίλο μου να ανέβει στα κεραμίδια για την αστυνομική βία – βέβαιος ότι όλα όσα υποστηρίζουν οι δυο νεαροί είναι η μόνη αλήθεια, άλλη δεν υπάρχει.

Και έκατσε και έγραψε ερώτηση, σκληρή, ασυμβίβαστη και καταγγελτική για τα παιδιά της ΔΙΑΣ, τα οποία έχουν προϊστάμενο τον Χρυσοχοΐδη, τον οποίο φυσικά εγκαλεί. Συγκέντρωσε και υπογραφές από άλλους 36 συναδέλφους του, και την κατέθεσε την ερώτηση, από την οποία αντιγράφω το τέλος:

«Επειδή τα παραπάνω περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε σωρεία άλλων ανάλογων περιστατικών αστυνομικής βίας και παραβατικής συμπεριφοράς νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών της ομάδας ΔΙΑΣ.

– Επειδή παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, αντί τα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας να μειώνονται, εξακολουθούν να αποτελούν μια θλιβερή καθημερινότητα, εξαιτίας του κλίματος ατιμωρησίας που καλλιεργείται από την Κυβέρνηση.

– Επειδή πληθαίνουν τα περιστατικά που με ευθύνη της κυβέρνησης οξύνεται η κοινωνική ένταση.

– Ερωτάται ο κ. Υπουργός».

Τι να ερωτηθεί κι ο υπουργός βρε Γιάννη μου, ρίξε μια ματιά στα δελτία ειδήσεων, και μετά τα ξαναλέμε…

… και αυθαιρεσίας

Οπα της, κρούσμα αστυνομικής βίας και καταπάτησης των… συριζοπαραδόσεων. Μηχανοκίνητη «διμοιρία» Ρουβικώνων διήλθε των κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας, και έξω από το Μαξίμου «ξεφορτώθηκαν» κάτι φέιγ βολάν που κουβαλούσαν μαζί τους – φέιγ βολάν στις μέρες μας; Πιο απηρχαιωμένη μέθοδος επικοινωνίας δεν υπάρχει. Απηρχαιωμένη και αντιοικολογική. Είναι δυνατόν να ξοδεύουν έτσι το χαρτί, αυτοί που δίνουν αγώνες – λέμε τώρα… – για την προστασία του περιβάλλοντος; Δεν ξέρω, και δεν μπορώ να μάθω κιόλας, αν αυτή η αντιοικολογική κίνηση που συνιστά και βαριά περιβαλλοντική ρύπανση (έβρεχε κιόλας προχθές, χάλια έγιναν τα πεζοδρόμια της Ηρώδου Αττικού), ήταν που έκανε την ΕΛ.ΑΣ. να «φορτώσει». Η ουσία είναι ότι καθόλου δεν το εκτίμησε το γεγονός. Και όχι μόνο δεν το εκτίμησε αλλά έκανε και μια επιχείρηση στο τσάκα τσάκα και «μάζεψε» καμιά δεκαπενταριά από τα παλικάρια, τα μισά από τα οποία τα παραπέμπει σε δίκη. Με ελαφρές μεν κατηγορίες, αλλά τα παραπέμπει.

Μοιραία πάντως το δικό μου μυαλό πήγε σε εκείνη την αλήστου μνήμης εποχή που τα συντρόφια του Γιωργάκη του Καλαϊτζίδη μπούκαραν στη Βουλή, και μετά τα διαδικαστικά, με εντολή του επίσης αλήστου μνήμης προέδρου Βούτση (του χειρότερου που έχει περάσει από τον θώκο του Προέδρου της Βουλής), όχι μόνο τους άφηναν ελεύθερους, αλλά τους έστελναν και με ταξί στο σπίτι. Ενώ τώρα τους παραπέμπουν. Αν δεν είναι αυτό απόδειξη αστυνομικής αυθαιρεσίας, αναρωτιέμαι, τι μπορεί να είναι Γιάννη μου Ραγκούση…

Η κωμωδία…

Δεν τον καταλαβαίνω τον Αλέξη Τσίπρα. Θέλει να ασκήσει αντιπολίτευση και μάλιστα σκληρή, αλλά δεν του βγαίνει. Καθόλου μάλιστα. Χθες υπέβαλε ερώτηση για την Ωρα του Πρωθυπουργού για τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντί να πει μπράβο ρε παιδιά, κάτι μπορεί να γίνει για να πάρουμε τα πάνω μας, το έριξε κανονικά στο τσάμικο. Ρωτάει τον Μητσοτάκη αν θα εφαρμόσει την πολιτική του… ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη διανομή των κονδυλίων (πράγμα που ακούγεται σαν λίπασμα στα κουνουπίδια) και από την άλλη, θέτει το βαθυστόχαστο ερώτημα:

«(…) ή θα περιμένει (ο Μητσοτάκης) την ύφεση να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της ΕΕ μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει;». Ποιος τα λέει αυτά; Το middle age αριστερό αγόρι Αλέξης, ο οποίος πριν ακόμη ανέβει στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 έπαιζε καρπαζιές με τη διαπλοκή, πήγαινε στα χλιδάτα σπίτια της, έτρωγε, έπινε, αποκτούσε κακές συνήθειες όπως να καπνίζει πούρα, έκοβε βόλτες τα καλοκαίρια με τα κότερά της, γενικώς περνούσε ζωάρα όντας ένας πατεντάτος… αριστερός!

Κανονικά θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν περισσότερο προσεκτικός, αλλά η αλαζονεία που τον κατατρέχει, τον οδηγεί σε τέτοιες κατηφόρες. Κανονική κωμωδία…

… και η πρόκληση

Χθες πάλι ο πρόεδρος Αλέξης πήγε στα Σπάτα, περιοδεία. Τον ενδιαφέρουν πολύ τα προβλήματα των οινοποιών, υποτίθεται. Περπάτησε σε αμπελώνες, συναντήθηκε με την ένωση των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων, είπε διάφορα, και στο τέλος έσκασε το παραμύθι για τη μείωση του ΦΠΑ στο κρασί, το οποίον, διότι, κ.λπ. κ.λπ. Κάποιος να του θυμίσει ότι τον ΦΠΑ στο κρασί δεν τον αύξησε κανείς άλλος, παρά μόνο η κυβέρνησή του, και αυτό παρά τις οιμωγές του κλάδου των οινοποιών που ζητούσαν να μην πάει στο 24% γιατί θα καταστρέφονταν. Και πέρυσι (19 Μαΐου ήταν, παραμονές των εκλογών για την Ευρωβουλή, και για προφανείς, ψηφοθηρικούς λόγους): μείωσε τον ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα και είδη εστίασης, αλλά το κρασί το διατήρησε στο 24%. Χθες ζήτησε επιτακτικά να μειωθεί ο ΦΠΑ. Να μειωθεί ρε κύριος, αλλά άσε να το κάνουν οι άλλοι, μην προκαλείς κιόλας…

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024