Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαζικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο Παρίσι για τον «Φλόιντ της Γαλλίας»

Μαζικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο Παρίσι για τον «Φλόιντ της Γαλλίας»

Μαζικότατη αντιρατσιστική διαδήλωση έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης στο Παρίσι στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και του Ανταμά Τραορέ, ενός 24χρονου μαύρου Γάλλου που σκοτώθηκε σε αστυνομική επιχείρηση το 2016.

Χιλιάδες διαδηλωτές που κατήγγειλαν την αστυνομική βία συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το δικαστήριο του Παρισιού, παρά την απαγόρευση της συγκέντρωσης από τις αρχές, σε μια διεθνή συγκυρία που σημαδεύεται από τις ταραχές στις ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της επιτροπής υποστήριξης στην οικογένεια του Ανταμά Τραορέ, ενός 24χρονου μαύρου που πέθανε το 2016 αφού συνελήφθη.

«Σήμερα, όταν αγωνιζόμαστε για τον Τζορτζ Φλόιντ, αγωνιζόμαστε για τον Ανταμά Τραορέ», δήλωσε η Ασά Τραορέ, η μεγαλύτερη αδελφή του Ανταμά, ενώπιον των διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα όπως «Εξέγερση» και «Όλοι απεχθάνονται την αστυνομία».

«Σήμερα δεν είναι μόνο ο αγώνας της οικογένειας Τραορέ, είναι και ο δική σας αγώνας, όλων σας».

Το προσκλητήριο για τη συγκέντρωση αυτή έγινε μεσούσης της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

«Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ απηχεί αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία», δήλωσε η ακτιβίστρια.

Στις 19 Ιουλίου 2016, ο Ανταμά Τραορέ πέθανε σε ένα στρατόπεδο σε προάστιο του Παρισιού, σχεδόν δύο ώρες μετά τη σύλληψή του, στο τέλος μιας καταδίωξης από χωροφύλακες. Η υπόθεση έγινε σύμβολο αστυνομικής βίας.

Σήμερα, οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση του διοικητή της αστυνομίας η οποία αιτιολογήθηκε λόγω της κατάστασης της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης που απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο αλλά και από τον φόβο μήπως σημειωθούν έκτροπα.

Προς το τέλος, δεν έλειψαν και τα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών για να διαλύσουν τα πλήθη.

«Η αστυνομία του Παρισιού δεν είναι ούτε βίαιη, ούτε ρατσιστική»

Η αστυνομία της περιοχής του Παρισιού δεν είναι «ούτε βίαιη, ούτε ρατσιστική» δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας Ντιντιέ Λαλεμάν.

«Ξέρω τον πόνο σας απέναντι στις κατηγορίες της βίας και του ρατσισμού, που επαναλαμβάνονται συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από ορισμένες οργανώσεις ακτιβιστών», έγραψε ο Ντιντιέ Λαλεμάν σε επιστολή που έστειλε ηλεκτρονικά στους αστυνομικούς, σύμφωνα με πληροφορία του ιστότοπου Mediapart, την οποία επιβεβαίωσε η διεύθυνση της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Για τους Γάλλους πολίτες όπως είμαστε εμείς, μια κατηγορία δεν αρκεί για να κάνει μια αλήθεια. Η αστυνομία της περιοχής του Παρισιού δεν είναι ούτε βίαιη, ούτε ρατσιστική: ενεργεί στο πλαίσιο του δικαίου για την ελευθερία όλων», γράφει στο email που έστειλε στους 27.500 αστυνομικούς της περιοχής του Παρισιού.

«Δεν υπάρχει φυλή στην αστυνομία, ούτε καταπιεστές ρατσιστές. Υπάρχουν αστυνομικοί που δεσμεύονται για την ελευθερία, την ισότητα, την αδελφοσύνη και αυτό καθημερινά», προσθέτει.

«Αν ορισμένοι από εμάς αποτύχουν στην απαίτηση μας για αμεροληψία και αριστεία, θα τιμωρηθούν όπως γινόταν μέχρι σήμερα», σύμφωνα με τον Ντιντιέ Λαλεμάν.

Σήμερα το πρωί η διεύθυνση της αστυνομίας κατήγγειλε με μήνυμα στο Twitter «τη συστηματική, απαράδεκτη αμφισβήτηση των ‘αστυνομικών’ που παρεμβαίνουν σε δυσχερείς συνθήκες με εχθρικό πλήθος».

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024