Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δόγμα «νόμος και τάξη» από τον Τραμπ - Για τακτικές δικτάτορα μιλούν οι Δημοκρατικοί

Δόγμα «νόμος και τάξη» από τον Τραμπ – Για τακτικές δικτάτορα μιλούν οι Δημοκρατικοί

Οι ΗΠΑ φλέγονται, ο Τραμπ σκέφτεται μόνο τις εκλογές.

Μέσα στο απόλυτο χάος παραμένουν οι ΗΠΑ για έβδομη μέρα. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από αμερικάνικα πρακτορεία συγκλονίζουν.

Από την μία πολίτες βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ειρηνικά ώστε κανένας Αφροαμερικανός να μην χρειαστεί να πει ξανά “I can’t breathe, ενώ από την άλλη τα πράγματα ξεφεύγουν όταν διαδηλωτές έρχονται σώμα με σώμα με την αστυνομία, με την δεύτερη να ασκεί πρωτόγνωρη βία, έχοντας βέβαια τις… ευλογίες του Τραμπ.

Ειδικότερα μετά από ένα Σαββατοκύριακο – κόλαση στη Μινεσότα εξαιτίας του φρικτού θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, οι καταστηματάρχες προσπάθησαν να καθαρίσουν ότι έχει απομείνει από τις περιουσίες, μιας και οι διαδηλώσεις άφησαν πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε όλη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου το Σικάγο και την Φιλαδέλφεια.

Ωστόσο οι τραγωδίες δεν τελειώνουν εδώ, καθώς ακόμη ένας Αφροαμερικάνος και μάλιστα δημοφιλής εστιάτορας, έχασε τη ζωή του από πυρά Αστυνομικών στο Λούβιλ της πολιτείας Κεντάκι, την ώρα που διαδήλωνε.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματά να δυναμιτίζει το κλίμα καθώς σε τηλεδιάσκεψη που έγινε στον Λευκό Οίκο, εξέφρασε την οργή του κατά των διαδηλωτών, λέγοντας πως οι περισσότεροι από αυτούς είναι αδύναμοι, ενώ μάλιστα δεν δίστασε να τους αποκαλέσει… ηλίθιους.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα βγει η Εθνοφρουρά στους δρόμους προκειμένου να σταματήσει τους ταραξίες, ενώ χαρακτήρισε εγχώρια τρομοκρατίας τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Μάλιστα ο ίδιος την ώρα που οι ΗΠΑ καίγονται, φαίνεται να κάνει τα πάντα για τις… εκλογές.

Μετά το «σόου» όπου έδωσε πηγαίνοντας στο καταφύγιο με την οικογένεια του, ξαφνικά ξεμύτισε, στήθηκε μπροστά στις κάμερες με το Ευαγγέλιο και προσευχήθηκε για την εκκλησία που καταστράφηκε μερικώς από την πυρκαγιά προχθές κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.

Από την πλευρά του ο μικρότερος αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, Τέρενς, ξέσπασε σε κλάματα και γονάτισε στον τόπο που έχασε τη ζωή του ο αδελφός του, λέγοντας οτι ελπίζει οι διαμαρτυρίες να συνεχιστούν ειρηνικά.

« Αυτό που όλοι εσείς κάνετε, δεν κάνετε τίποτα, διότι δεν θα φέρετε πίσω τον αδελφό μου», τόνισε προσθέτοντας «Δεν θα ήθελε όλοι εσείς να το κάνετε αυτό. Ηρεμήστε».

Την ίδια ώρα η ανεξάρτητη αυτοψία που διέταξε η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ διαπίστωσε ότι ο θάνατός του «προκλήθηκε από ασφυξία λόγω συμπίεσης του αυχένα και της πλάτης που οδήγησε σε έλλειψη ροής αίματος στον εγκέφαλο», σύμφωνα με πρώιμα ευρήματα από την εξέταση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Οι ανεξάρτητοι εξεταστές διαπίστωσαν ότι το βάρος στην πλάτη, οι  χειροπέδες και η θέση ήταν παράγοντες που συνέβαλαν επειδή εξασθένησαν την ικανότητα του διαφράγματος του Φλόιντ να λειτουργεί, σύμφωνα με την έκθεση.

Απειλές Τραμπ – Ένας νεκρός από αστυνομικά πυρά

Εκτός από το σόου Τραμπ, σταματημό δεν έχουν και οι απειλές του.

Χαρακτηρίζοντας ντροπή τις ταραχές της Κυριακής στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε πως σε περίπτωση που « οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να προασπίσουν τις ζωές και τις ιδιοκτησίες των κατοίκων τους, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές»,

Στο μεταξύ, δημοφιλής Αφροαμερικανός ιδιοκτήτης εστιατορίου έχασε τη ζωή του στην πόλη Λούιβιλ της πολιτείας Κεντάκι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Δευτέρα, όταν στελέχη της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν πλήθος που διαδήλωνε εναντίον των σκοτωμών Αφροαμερικανών από την αστυνομία, γνωστοποίησαν οι αρχές.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λούιβιλ αποπέμφθηκε και δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αργία όταν οι αρχές ενημερώθηκαν πως στελέχη της αστυνομίας έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει τις κάμερες που φορούν για να υπάρχει καταγραφή των γεγονότων, διευκρίνισε ο δήμαρχος Γκρεγκ Φίσερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είχαμε μια φρικτή τραγωδία χθες βράδυ στη συμβολή της 26ης [οδού] και της Μπρόντγουεϊ», είπε ο Φίσερ. «Χάσαμε έναν υπέροχο πολίτη, που ονομαζόταν Ντέιβιντ Μάκατι», πρόσθεσε.

Δεν ενεργοποιήθηκαν οι ενσωματωμένες κάμερες των αστυνομικών

Ο θάνατος του Μάκατι, ιδιοκτήτη του εστιατορίου YaYa’s BBQ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου πυροβόλησαν οι αστυνομικοί, είναι η δεύτερη πρόσφατη περίπτωση στην οποία τα στελέχη της αστυνομίας δεν ενεργοποίησαν τις κάμερες που φορούν σε συμβάν με χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων με συνέπεια θάνατο μέλους φυλετικής μειονότητας στη Λούιβιλ.

Όπως σε δεκάδες άλλες αμερικανικές πόλεις, οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση στη Λούιβιλ εξοργίστηκαν από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου μαύρου ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς, υπέστη ασφυξία καθώς το γόνατο αστυνομικού πίεζε τον λαιμό του επί σχεδόν εννιά λεπτά.

Διαμαρτύρονταν επίσης εναντίον της αστυνομίας στη Λούιβιλ, στελέχη της οποίας πυροβόλησαν και σκότωσαν πρόσφατα την 26χρονη Μπριόνα Τέιλορ στην είσοδο του σπιτιού της, όπου είχαν ένταλμα να κάνουν έρευνα απροειδοποίητα.

Κενά στην υπόθεση θανάτου του Μακάτι

Οι διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και οι ταραχές συγκλονίζουν τις ΗΠΑ απ’ άκρου σ’ άκρο, με τις αρχές σε διάφορα αστικά κέντρα να παρατείνουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επέβαλαν, με την ελπίδα να αποτρέψουν την έβδομη συνεχόμενη νύχτα λεηλασιών και βανδαλισμών στο περιθώριο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Φλόιντ.

Δεν είναι σαφείς οι συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο Μάκατι, είπε ο Φίσερ.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι αρχές γνωρίζουν πως δύο αστυνομικοί της Λούιβιλ και δύο άνδρες της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ. Οι αστυνομικοί κατέθεσαν πως ανταπέδωσαν πυρά που δέχθηκαν, συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κεντάκι, ο Άντι Μπεσίαρ, υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί διεξοδική έρευνα. «Η δέσμευσή μου είναι ότι θα σας πούμε την αλήθεια, όποια κι αν είναι», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στρατιωτικά οχήματα μπαίνουν στο Λευκό Οίκο

Ενώ εκφραζόταν ο Ντόναλντ Τραμπ, έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλυθούν διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου πήγαν να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Την ίδια ώρα το CNN μετέδωσε εικόνες με στρατιωτικά οχήματα να μπαίνουν μέσα στον Λευκό Οίκο.

https://twitter.com/Dacheslow/status/1267638389421072384

7.526 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό.

Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει αυτός ο Πρόεδρος

Δημοκρατικοί πολιτικοί καταδίκασαν την απειλή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ να αναπτύξει τον στρατό εάν οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες των πολιτειών δεν εφαρμόσουν τις εντολές του για να αποκατασταθεί η τάξη εν μέσω των διαδηλώσεων και των ταραχών με αφορμή τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

«Αυτά δεν είναι λόγια προέδρου. Αυτά είναι λόγια δικτάτορα», έκρινε η γερουσιάστρια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις αντιδρώντας στην παρέμβαση του Τραμπ, ενώ στηλίτευσε επίσης το ότι η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προτού εξαπολύσει έφοδο για να απωθήσει διαδηλωτές προκειμένου ο Τραμπ να πάει να φωτογραφηθεί σε μια εκκλησία αμέσως μετά το διάγγελμά του.

«Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει αυτός ο πρόεδρος;» διερωτήθηκε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ προσωπικά ευθύνεται για το ότι χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα πριν πάει να φωτογραφηθεί «παριστάνοντας τον νταή». «Τα λόγια του δεν έχουν κανένα περιεχόμενο. Οι πράξεις του αποκαλύπτουν την αληθινή του φύση», πρόσθεσε ο Σούμερ.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, που συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Τραμπ για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χαρακτήρισε «ντροπή» τη συμπεριφορά του προέδρου. Χρησιμοποίησε «τον στρατό για να διώξει ειρηνικούς διαδηλωτές ώστε να πάει να τον φωτογραφίσουν μπροστά σε μια εκκλησία. Όλα είναι ριάλιτι σόου για αυτόν τον πρόεδρο. Ντροπή», εξεμάνη.

«Ο πρόεδρος μόλις κήρυξε πόλεμο σε εκατομμύρια Αμερικανούς και στην 1η τροπολογία (του Συντάγματος). Είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον αμερικανικό τρόπο ζωής στην ιστορία μας», υπερθεμάτισε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζον Γιάρμουθ, που εκλέγεται στην πολιτεία Κεντάκι.

«Η φασιστική ομιλία που μόλις έκανε ο Τραμπ έφθασε στα πρόθυρα της κήρυξης πολέμου εναντίον των Αμερικανών», έκρινε μέσω Twitter ο Ρον Ουάιντεν, άλλο στέλεχος των Δημοκρατικών, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στο Όρεγκον.

«Ο πρόεδρος δεν είναι δικτάτορας και δεν έχει δικαίωμα να αναπτύσσει μονομερώς τον αμερικανικό στρατό σε αμερικανικές πολιτείες», τόνισε από την πλευρά της η πολιτειακή υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική πολιτικός Λετίσια Τζέιμς.

«Θα περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και δεν θα διστάσουμε να πάμε στα δικαστήρια για να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα, τώρα και στο μέλλον».

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι απέφυγαν να σχολιάσουν την ομιλία του Τραμπ άμεσα. Κάποιοι πάντως, όπως ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, συντάχθηκαν με την προσέγγιση του μεγιστάνα.

«Η σημαντικότερη αποστολή της κυβέρνησής μας είναι να προστατεύει όλους τους Αμερικανούς, εξασφαλίζοντας την τήρηση του νόμου, της τάξης και της ισονομίας», ανέφερε ο Ρούμπιο σε ανάρτησή του στο Twitter. «Αυτό σημαίνει ότι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τον φόνο του (Τζορτζ) Φλόιντ. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί τέλος στην αναρχία, στη βία και στις ταραχές με όσα τα νόμιμα μέσα που απαιτούνται».

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες στο Σεντ Λούις του Μιζούρι

Εκτός από δεκάδες πολίτες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, σύμφωνα με την αστυνομία και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής και τα τραύματά τους θεωρείται ότι «δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους», ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Ποιος θα καλύψει το κόστος της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ

Ο άλλοτε παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Φλόιντ Μέιγουεδερ πρόκειται να καλύψει το κόστος της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού που έχασε τη ζωή του την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς, αποκάλυψε συνεργάτης του.

Ο πρώην μποξέρ «μάλλον θα εξοργιστεί που το λέω αυτό, αλλά ναι, είναι αλήθεια ότι θα πληρώσει για την κηδεία», δήλωσε χθες Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο ESPN ο Λέοναρντ Έλερμπι, ο πρόεδρος της Mayweather Promotions.

Πρόσθεσε ότι ο άλλοτε αστέρας της πυγμαχίας — παγκόσμιος πρωταθλητής σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες, ανίκητος σε 50 αγώνες — ήρθε σε επαφή με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ με τη μεσολάβηση ενός κοινού τους φίλου και η οικογένεια δέχθηκε την προσφορά.

Ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια του θανόντα διευκρίνισε ότι η κηδεία θα γίνει την 9η Ιουνίου στο Χιούστον (Τέξας, νότια), την πόλη όπου μεγάλωσε ο Τζορτζ Φλόιντ. Πριν από αυτή, θα οργανωθούν δύο επιμνημόσυνες δεήσεις, την Πέμπτη στη Μινεάπολη και το Σάββατο στη Νότια Καρολίνα, από όπου καταγόταν.

Ο 46χρονος πρώην φύλακας πέθανε όταν ο Ντέρεκ Σόβιν, λευκός αστυνομικός, τον κράτησε καθηλωμένο στο έδαφος πιέζοντας με το γόνατό του τον λαιμό του για πάνω από οκτώ λεπτά, προκαλώντας του ασφυξία. Ο 44χρονος Σόβιν, ο οποίος εκδιώχθηκε από το σώμα μία ημέρα αργότερα, συνελήφθη την Παρασκευή και του απαγγέλθηκε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Η τραγωδία προκάλεσε αγανάκτηση απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ. Από τη Νέα Υόρκη ως το Λος Άντζελες, από τη Φιλαδέλφεια ως το Σιάτλ, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλώνουν εδώ και μία εβδομάδα εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας, του ρατσισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Οι διαδηλώσεις αυτές αμαυρώνονται πολλές φορές από ταραχές και λεηλασίες, με αποτέλεσμα οι αρχές σε πολλές περιοχές να κινητοποιήσουν την εθνοφρουρά και να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας για Τζορτζ Φλόιντ: Μου προκάλεσε φρίκη» ο θάνατος του

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε σήμερα ότι της προκάλεσε «φρίκη» ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ και χαιρέτισε τις ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στη χώρα της, επισημαίνοντας πάντως ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτές δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις χθες Δευτέρα στη Νέα Ζηλανδία, όπως και σε άλλες χώρες. Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τον τρόπο που πέθανε ο 46χρονος Αφροαμερικανός κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

«Νομίζω πως αισθάνομαι όπως όλοι οι άλλοι, μου προκάλεσε φρίκη αυτό που είδα», τόνισε η Αρντέρν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ.

«Δεν θέλω να σταματήσω τις ειρηνικές διαδηλώσεις (…) αλλά οι κανόνες επιβάλλονται για την προστασία των ανθρώπων», πρόσθεσε η πρωθυπουργός και ηγέτιδα των Εργατικών, αναφερόμενη στην παραβίαση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης στις ογκώδεις συγκεντρώσεις.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας περιγράφεται από ορισμένους, ιδίως υποστηρικτές της, ως μια πολιτικός «αντι-Τραμπ», καθώς προβάλλει θέσεις υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πολυμερούς συνεργασίας και της ισότητας.

Η Αρντέρν δέχθηκε επαίνους σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο που χειρίστηκε την επίθεση σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς τη 15η Μαρτίου 2019, όταν ένας αυστραλός ακροδεξιός σκότωσε 51 μουσουλμάνους πιστούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως.

Είπε ότι η αντίδραση της χώρας της έδειξε πως οι Νεοζηλανδοί καταδικάζουν τον ρατσισμό και το μίσος. «Αυτό σημαίνει επίσης ότι ως έθνος καταγγέλλουμε τέτοια φαινόμενα όταν τα βλέπουμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», πρόσθεσε, λέγοντας πως καταλαβαίνει πώς αισθάνονται οι διαδηλωτές.

Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει καταγράψει κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις τελευταίες δέκα ημέρες και οδεύει να τερματίσει την πανδημία, καθώς έχει μόλις ένα ενεργό κρούσμα. Στη χώρα επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού πριν από σχεδόν επτά εβδομάδες.

Η Αρντέρν εκτίμησε ότι το lockdown ενδέχεται να αρθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα επανεξεταστεί την 8η Ιουνίου, νωρίτερα από την ημερομηνία που προβλεπόταν (22η Ιουνίου). Η κυβέρνησή της δέχεται πίεση από τα άλλα κόμματα και την κοινή γνώμη να άρει τους περιορισμούς.

«Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες που είχαμε για την πρόοδό μας», είπε η πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως η χώρα της βρίσκεται σε «φανταστική θέση».

Λεηλασίες στο Μανχάταν

Το κέντρο του Μανχάταν μετατράπηκε σε θέατρο λεηλασιών τη νύχτα της Δευτέρας, γεγονός που ώθησε τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να ανακοινώσει την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, για περισσότερες ώρες, σήμερα.

Καταστήματα γνωστών εταιρειών, όπως των Nike και Michael Kors, στην 5η Λεωφόρο, καταστήματα με ηλεκτρονικά, κινητά τηλέφωνα, Lego και άλλα στις λεωφόρους του Midtown λεηλατήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέτρο άνευ προηγουμένου, στις 23:00 τοπική ώρα (στις 06:00 ώρα Ελλάδας), διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ομάδες νεαρών κυκλοφορούσαν από τον έναν δρόμο στον άλλον, ενώ ολόκληρες οδοί σε αυτή την πολύ τουριστική υπό κανονικές συνθήκες συνοικία αλλά εγκαταλελειμμένη εξαιτίας της πανδημίας είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία.

Πλάνα που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NY1 κατέγραψαν τη λεηλασία σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών της αλυσίδας Best Buy, πριν οι δράστες συλληφθούν.

Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλέιζιο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση. Ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση θα αρχίσει «νωρίτερα» σήμερα Τρίτη, από τις 20:00. Χθες επιβλήθηκε — για πρώτη φορά — από τις 23:00 ως τις 05:00.

Πάντως ο δήμαρχος διαβεβαίωσε πως «η πόλη είναι εντελώς υπό έλεγχο και κατά το μεγαλύτερο μέρος της ήρεμη και ειρηνική».

Η επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας ανακοινώθηκε μερικές ώρες νωρίτερα από τον δήμαρχο και τον κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, μετά τις διαδηλώσεις και τις λεηλασίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ειδικά στη συνοικία Σόχο.

Η αμερικανική οικονομική πρωτεύουσα ακολούθησε τα βήματα άλλων περίπου σαράντα μεγάλων πόλεων που επέβαλαν αυτό το μέτρο στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση εν μέσω των διαδηλώσεων και των ταραχών που πυροδότησε ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ την περασμένη Δευτέρα στη Μινεσότα.

Η υπόθεση του θανάτου του Φλόιντ μετατράπηκε σε νέο σύμβολο της αστυνομικής βαρβαρότητας με θύματα μέλη της μειονότητας των μαύρων.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές νωρίτερα, με περίπου χίλιους ανθρώπους να συγκεντρώνονται στην Times Square, και άλλους τόσους στο Μπρούκλιν. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε μετά το απόγευμα.

Ο Δημοκρατικός δήμαρχος Ντε Μπλέιζιο κατήγγειλε τους «φιλοπόλεμους όρους» και την «πολωτική ρητορική» του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Μπιλ ντε Μπλάζιο: Υπερήφανος για σύλληψη της κόρης μου

O δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε πως είναι περήφανος για την κόρη του, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Μινεσότα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η 25χρονη κόρη του Κιάρα συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πόλη.

Σημείωσε την ηλικία της και ότι εκείνη δεν του ζήτησε την άδεια προτού πάει για να διαδηλώσει.

«Είμαι υπερήφανος για εκείνη, που νοιάζεται τόσο πολύ και είναι διατεθειμένη να βγει εκεί έξω και να κάνει κάτι για αυτό», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024