Ένας αριθμός ρεκόρ Αμερικανών φαίνεται πως φέτος αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να αγοράσει αρκετό φαγητό για την οικογένειά του, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής οικονομικής κατάρρευσης που προκλήθηκε από την πανδημία κοραναϊού.

Σε εθνικό επίπεδο, η ζήτηση για βοήθεια στις τράπεζες τροφίμων έχει αυξηθεί από τότε που ο ιός ανάγκασε την οικονομία να κλείσει, με αποτέλεσμα περισσότερες από 40 εκατομμύρια αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι ένα στα τέσσερα παιδιά, δηλαδή 18 εκατομμύρια ανήλικοι, θα μπορούσε να χρειαστεί επισιτιστική βοήθεια φέτος – αύξηση 63% σε σύγκριση με το 2018.

Συνολικά, περίπου 54 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πεινάσουν, αν δε λάβουν βοήθεια, σύμφωνα με ανάλυση της Feeding America, του εθνικού δικτύου τραπεζών τροφίμων, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.

Προβλεπόμενα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας στις ΗΠΑ το 2020

Η κρίση επισιτιστικής ανασφάλειας στις ΗΠΑ ήταν ανησυχητική ακόμη και πριν από την πανδημία του Covid-19, όταν τουλάχιστον 37 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε νοικοκυριά χωρίς επαρκείς πόρους για να εγγυηθούν συνεπή πρόσβαση σε αρκετή τροφή για μια υγιή ζωή.

Η επισιτιστική ανασφάλεια ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από πολιτεία σε πολιτεία και από νομό σε κομητεία, και μόλις πρόσφατα είχε πέσει στα προ-μεγάλα επίπεδα ύφεσης. Η τρέχουσα κρίση σχεδόν σίγουρα θα αντιστρέψει σκληρό αγώνα για βελτιώσεις και θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες.

Ποιες πολιτείες θα πλήξει περισσότερο η κρίση

Στον βαθύ Νότο ο οικονομικός αντίκτυπος και η επισιτιστική ανασφάλεια πιθανότατα θα διεισδύσουν βαθύτερα: περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι στις πολιτείες της Λουιζιάνας, του Αρκάνσας, της Αλαμπάμα, του Μισισιπή, του Νέου Μεξικού, του Τέξας και του Τενεσί αναμένεται να υποστούν επισιτιστική ανασφάλεια το 2020.

Οι προβλέψεις υπολογίζουν ένα εθνικό ετήσιο ποσοστό ανεργίας 11,5% – 7,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το 2018 – και ένα εθνικό ετήσιο ποσοστό φτώχειας 16,6% – 4,8 μονάδες υψηλότερο από το 2018.

Στο Μισισίπι, αναλογικά η πλέον πληγείσα πολιτεία πριν και μετά την πανδημία, σχεδόν τα τρία τέταρτα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων θα μπορούσαν να χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός στα τρία παιδιά.

Πιο δυτικά, η τουριστική Μέκκα του Λας Βέγκας αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές, καθώς ακόμη και τα καζίνο, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που επιβιώνουν από το κλείσιμο θα χρειαστούν μήνες για να ανοίξουν ξανά.

«Οι άνθρωποι θα πεινάσουν, αυτή είναι η αλήθεια»

«Ήμασταν λίγο πριν την κατάρρευση να είμαστε η πρώτη τράπεζα τροφίμων που καλούμαστε να καλύψουμε το πρόβλημα με τη σίτιση, όμως δεν έχουμε τις πηγές τροφίμων για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ξαφνική, δραματική αύξηση. Πρέπει να επανεξετάσουμε πλήρως τον οργανισμό μας για να το αντιμετωπίσουμε αυτό», δήλωσε ο Larry Scott, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τροφίμων Three Square στην πόλη.

Εδώ, θα χρειαστεί περίπου 65% περισσότερη επισιτιστική βοήθεια ώστε να μην πεινάσουν οι άνθρωποι: ένα από τα μεγαλύτερα άλματα στη χώρα. «Οι άνθρωποι θα πεινάσουν, αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο Scott.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο