Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Είμαστε αναλώσιμοι» : Οι αφροαμερικανοί θυσιάζονται στον βωμό της οικονομίας

«Είμαστε αναλώσιμοι» : Οι αφροαμερικανοί θυσιάζονται στον βωμό της οικονομίας

Οι ΗΠΑ προχωρούν προς την άρση του lockdown, όμως οι ειδικοί τονίζουν πως ενδέχεται αυτό να γίνει με κόστος τις ζωές των έγχρωμων κοινοτήτων

Πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ παρομοίασε μέσα από ανάρτησή του στο Twitter τους απαραίτητους εργαζόμενους με πολεμιστές.

Όμως τα λόγια του ακούστηκαν κενά στην Νενίτα Τζόουνς, μια εργαζόμενη σε τηλεφωνικό κέντρο στο Ντάλας. Για πολλούς μαύρους απαραίτητους εργαζόμενους, όπως η ίδια, το μήνυμα μπορεί να αναφέρεται στο άνοιγμα της οικονομίας, όμως το πραγματικό του νόημα δεν διατυπώνεται ανοιχτά.

«Δεν είμαστε απαραίτητοι, είμαστε αναλώσιμοι», τόνισε η ίδια στον Guardian.

Στο Τέξας, οι Αφροαμερικανοί πεθαίνουν από κοροναϊό πάνω από 30% πιο συχνά σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ταυτόχρονα, στις διαδηλώσεις υπέρ της άρσης του lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, πρωταγωνιστούν οι λευκοί.

Στο Μίσιγκαν, για παράδειγμα, μια πολιτοφυλακή αποτελούμενη κυρίως από λευκούς, παρέλασε από τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, φορώντας στρατιωτικές στολές και κρατώντας όπλα. Σημαίες του Νότου κατά τον αμερικανικό εμφύλιο και σβάστικες μπλέκονταν με τα πλακάτ και τις αμερικανικές σημαίες. Ελάχιστοι ήταν οι μαύροι που παρευρέθηκαν, και οι οποίοι αποτελούν το 14% του πληθυσμού της πολιτείας, αλλά το 32% των κρουσμάτων κοροναϊού.

Η Τζόουνς τονίζει ότι όταν μια γυναίκα από το Ντάλας έσπασε βίαια την οδηγία της πολιτείας για παραμονή των πολιτών στο σπίτι της, οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες επικρότησαν τη συμπεριφορά της. Η ιδιοκτήτρια κομμωτηρίων, Σέλι Λούθερ, η οποία είναι λευκή, κούρεψε τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τεντ Κρουζ μόλις λίγες ημέρες πριν καταδικαστεί σε φυλάκιση και πρόστιμο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σπάσιμο των εντολών για αυτοαπομόνωση στο σπίτι μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, με αρκετούς να τονίζουν ότι ενδέχεται για το όφελος ελάχιστων ανθρώπων να είναι πολλοί εκείνοι που θα θυσιαστούν.

Οι μαύροι πολίτες «πληρώνουν» την ανάκαμψη

Πολλοί επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο στόχος των Ρεπουμπλικάνων, το νόημα πίσω από το μήνυμα. Όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά στην αμερικανική ιστορία, εκείνοι που αναμένεται να πληγούν εντονότερα είναι οι Αφροαμερικανοί.

Σύμφωνα με το Penn Wharton Budget Model, ακόμη και αν οι αμερικανικές πολιτείες ανοίξουν και πάλι με εφαρμογή κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, η πανδημία ενδέχεται να κοστίσει τις ζωές σε 233.000 ακόμη πολίτες.

Οι μαύροι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι μαύρες κοινότητες συνωστίζονται στις μεγάλες πόλεις, όπου η πανδημία γνωρίζει την μεγαλύτερη έξαρσή της.

Οι περιοχές με πλειοψηφία μαύρου πληθυσμού, έχουν καταγράψει πάνω από το 50% των συνολικών κρουσμάτων και σχεδόν το 60% των θανάτων. Οι Αφροαμερικανοί βρίσκονται επίσης δυσανάλογα συχνά στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία.

Σύμφωνα με ανάλυση του Associated Press για τις 100 μεγαλύτερες πόλεις, το 60% των εργαζόμενων σε εργοτάξια και στον τομέα της διανομής είναι έγχρωμοι πολίτες.

Το προσωπικό καθαριότητας ανήκει επίσης και στους πλέον οικονομικά ευάλωτους, με πάνω από το ένα τέταρτο να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 75% των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας είναι έγχρωμοι.

«Η επιλογή των κυβερνήσεων να παρακάμψουν την επιστήμη για να προχωρήσουν στην άρση του lockdown επιβαρύνει τους έγχρωμους πολίτες, τους φτωχούς και τους μετανάστες», προειδοποιεί η Τσάντρα Φορντ, καθηγήτρια στο UCLA και διευθύντρια του Κέντρου για τον Ρατσισμό, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Υγεία. «Δεν γίνεται να εργαστείς αν δεν μπορείς να αναπνεύσεις».

Ο κοροναϊός, ο οποίος πλήττει δυσανάλογα τους Αφροαμερικανούς εν μέρει εξαιτίας των μεγάλων ποσοστών τους που υποφέρει από υποκείμενα νοσήματα όπως η παχυσαρκία, η υπερταση και ο διαβήτης, αποκάλυψε και την βαθιά φυλετική ανισότητα στο σύστημα υγείας και απασχόλησης των ΗΠΑ.

Οι μαύροι πολίτες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι ανασφάλιστοι σε σχέση με τους λευκούς, ενώ είναι πιθανότερο να ζουν σε περιοχές με μειωμένη πρόσβαση στην υγεία.

«Έχουμε μια κυβερνητική πολιτική βίας που προκαλεί αχρείαστους θανάτους μεταξύ των φτωχών και των έγχρωμων πολιτών», υπογραμμίζει ο Δρ. Γουίλιαμ Μπάρμπερ του οργανισμού Poor People’s Campaign. «Πρόκειται για μια μορφή μαζικής δολοφονίας μέσω της πολιτικής».

Για πολλούς δεν αποτελεί σύμπτωση ότι η αλλαγή στον τόνο της κυβέρνησης που αρχικά καλούσε τους Αμερικανούς να παραμείνουν ασφαλείς στα καλέσματα για άνοιγμα της οικονομίας σημειώθηκε μετά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι μαύροι και οι Λατινοαμερικανοί πολίτες είναι εκείνοι που πλήττονται κατά κύριο λόγο από την πανδημία.

Μια ιστορία γεμάτη θυσίες

Από τη δουλειά και την χρήση τους ως πειραματόζωα για νέα φάρμακα, στα γραφειοκρατικά κωλύματα και τα σκάνδαλα τοκογλυφικού δανεισμού, η ιστορία των μαύρων στις ΗΠΑ περιείχε πάντα την εκούσια και ακούσια εργασία προς όφελος μιας αμερικανικής κοινωνίας που τους απέκλειε.

Η ιστορία συνεχίζεται μέχρι και τη σημερινή υγειονομική κρίση. Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες δείχνουν ότι ο ιός έφτασε στις ΗΠΑ μέσω Ευρωπαίων τουριστών, οι οδηγίες για τα τεστ σε όσους είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, σήμαινε ότι εκείνοι που εξετάζονταν ήταν κυρίως πλούσιοι και λευκοί.

Στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο ιός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ πολύ καιρό πριν τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος. Έκτοτε το CDC έχει συμβουλεύσει τους επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση για πιθανές προκαταλήψεις που δεν τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν αντικειμενικά.

Οικονομικό βάρος

Η Τζόουνς κλήθηκε να επιστρέψει στη δουλειά της αυτό το μήνα, μετά από ένα μεγάλο διάστημα ανεργίας. Οι συνάδελφοί της χαρακτηρίζονται από διαφορετικές ιδεολογίες. Ορισμένοι έμειναν στο σπίτι, ενώ άλλοι όχι. Στον χώρο της δουλειάς δεν θερμομετράται κανείς, ενώ και οι μάσκες είναι προαιρετικές.

Πριν επιστρέψει στο σπίτι, αναγκάζεται να τηλεφωνήσει στα δύο παιδιά της που υποφέρουν από άσθμα για να κλειστούν στο δωμάτιό τους για όση ώρα εκείνη απολυμαίνει το δέρμα και τα ρούχα της. Δεν έχει άλλη επιλογή. Αν δεν εργαζόταν, δεν θα είχε δικαίωμα να λάβει επίδομα ανεργίας.

«Δεν είναι δίκαιο για μένα, την οικογένειά μου ή οποιονδήποτε άλλο απαραίτητο εργαζόμενο που είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει. Είναι τρομακτικό που πρέπει να γυρίσω σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Όμως αν δεν το έκανα δεν θα μπορούσα να ταΐσω την οικογένειά μου», εξηγεί στον Guardian.

Αρκετοί μαύροι Αμερικανοί αισθάνονται ήδη το οικονομικό βάρος. Το Εθνικό Ταμείο ανακάλυψε πως στα νοικοκυριά με έσοδα κάτω των 40.000 δολαρίων το χρόνο, σχεδόν το 40% όσων εργάζονταν τον Φεβρουάριο έχασε τη δουλειά του τον Μάρτιο ή στις αρχές Απριλίου. Σχεδόν τα μισά μαύρα νοικοκυριά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Ανισότητα και στην οικονομική ενίσχυση

Ακόμη και η οικονομική ανακούφιση προσφέρεται άνισα. Σύμφωνα με μελέτη, οι μαύρες επιχειρήσεις έχουν λιγότερες πιθανότητες να δεχτούν κυβερνητική οικονομική ενίσχυση. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να μεγαλώσει την ψαλίδα του πλούτου μεταξύ μαύρων και λευκών πολιτών.

Μελέτη του Pew Research ανακάλυψε ότι τον προηγούμενο μήνα, το 44% των Αφροαμερικανών ανέφερε ότι οι ίδιοι ή κάποιος άλλος στο νοικοκυριό τους έχασε το μισθό ή τη δουλειά του εξαιτίας του κοροναϊού, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 38% για τους λευκούς.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα αναφέρουν ότι δεν έχουν οικονομίες βάσει των οποίων μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους, ενώ περισσότεροι από το 45% των μαύρων Αμερικανών αναφέρουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Στα εργοστάσια συσκευασίας κρέατος, τα οποία έχουν γίνει επίκεντρα διάδοσης του ιού, περισσότερο από το 50% των εργατών είναι έγχρωμοι. Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε εντολή οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να παραμείνουν σε λειτουργία.

Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες συνεχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα, ακόμη και τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Οι κοινότητες αντιστέκονται

Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει τις προσπάθειες άρσης των μέτρων, οι εργάτες οργανώνουν απεργίες και στάσεις εργασίας. Οργανισμοί κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως το Black Lives Matter, ηγούνται του δικού τους ψηφιακού κινήματος.

Σύμφωνα με το YouGov, μια ομάδα ανάλυσης και έρευνας με βάση το Λονδίνο, οι μαύροι Αμερικανοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους λευκούς να γνωρίζουν προσωπικά κάποιον που πέθανε από κοροναϊό.

Οι Αμερικανοί, ανεξαρτήτως φυλής, στηρίζουν τις οδηγίες παραμονής στο σπίτι στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Όμως οι αντιδράσεις επηρεάζονται πολύ από τις κομματικές γραμμές. Ο διχασμός αναμένεται να ενταθεί καθώς οι διαδηλώσεις κατά του lockdown συνεχίΖονται.

Ενώ το μήνυμα του ανοίγματος των πολιτειών για το καλό της χώρας ακούγεται δυνατά, για τους μαύρους και τους φτωχούς Αμερικάνους και μετανάστες, το πραγματικό νόημα είναι θανατηφόρο.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024