Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή : Κατάθεση ερώτησης από τη Νόνη Δούνια αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων λόγω της πανδημίας

Βουλή : Κατάθεση ερώτησης από τη Νόνη Δούνια αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων λόγω της πανδημίας

Την ανάγκη ενίσχυσης του οικονομικά δοκιμαζόμενου δικηγορικού κλάδου επισημαίνει η βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ Νόνη Δούνια, σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή

Την ανάγκη ενίσχυσης του δικηγορικού κλάδου, ο οποίος, μολονότι εδώ και δύο μήνες έχει παύσει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, στερούμενος κάθε εισόδημα και δοκιμαζόμενος οικονομικά, δεν έχει ακόμα λάβει κάποια οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία, επισημαίνει η βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ Νόνη Δούνια, σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Η ερωτώσα βουλευτής αναφέρεται στη μη καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που εξαγγέλθηκε ως μέτρο στήριξης για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, στους δικηγόρους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, αλλά και στη μη, μέχρι σήμερα, υλοποίηση της εξαγγελθείσης αποζημίωσης για τους επιστημονικούς κλάδους για το μήνα Μάιο.

Η κ. Δούνια ρωτά τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν για τη στήριξη των δικηγόρων.

Το κείμενο της ερώτησης της κ. Δούνια προς τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κωνσταντίνο Τσιάρα έχει αναλυτικά ως εξής:

Θέμα: Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων λόγω των συνεπειών του Covid 19

Όπως είναι γνωστό, τα δικαστήρια της Χώρας μας έκλεισαν πριν από περίπου δύο μήνες, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού και δεν πρόκειται να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία πριν από τα μέσα Ιουνίου.

Ο δικηγορικός κλάδος, αν και για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει παύσει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, στερούμενος κάθε εισόδημα και δοκιμαζόμενος οικονομικά, δεν έχει ακόμα λάβει κάποια οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία.

Ειδικότερα, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ύψους 800 ευρώ, που εξαγγέλθηκε ως μέτρο στήριξης για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, αν και δόθηκε σε πολυάριθμους άλλους επαγγελματίες, δεν καταβλήθηκε στους δικηγόρους.

Ταυτόχρονα, η εξαγγελθείσα αποζημίωση για τους επιστημονικούς κλάδους για τον μήνα Μάιο δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.

Όπως αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά σε σχετική επιστολή του, καθώς και άλλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας, η παραπάνω εξαίρεση των δικηγόρων από τους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού συνιστά δυσμενή διάκριση απέναντί τους και τους φέρνει στην εξαιρετικά δυσμενή θέση να μην μπορούν να καλύψουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Οι κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για την καταβολή στους δικηγόρους της Χώρας της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού λόγω των συνεπειών του Covid 19, ύψους 800 ευρώ, για τον μήνα Μάιο;

2) Πρόκειται τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης να εξετάσουν επικουρικά μέτρα ενίσχυσης των δικηγόρων, όπως:

– Την απαλλαγή ή την μείωση στο χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και την επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από το ποσό των 10.000 ευρώ στο ποσό των 25.000 ευρώ;

– Την ένταξη όλων των δικηγόρων -και όχι μόνο αυτών που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο ως προσωπικό- στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς και

– Τη μη καταβολή ή την αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2020;

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024