Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Έρχεται νέο ΕΣΥ και μείωση εργοδοτικών εισφορών – «Όχι» σε εκλογές και ανασχηματισμό

Μητσοτάκης: Έρχεται νέο ΕΣΥ και μείωση εργοδοτικών εισφορών – «Όχι» σε εκλογές και ανασχηματισμό

«Η ελληνική κοινωνία με εμπιστεύεται γιατί δεν είμαι τακτικιστής», δήλωσε στο Star ο πρωθυπουργός.

Όχι εκλογές, όχι ανασχηματισμός, όχι αλλαγή πολιτικής. Αυτό ήταν το μήνυμα που πέρασε σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στη δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός εξήγγειλε «και άλλο πακέτο φορολογικών μειώσεων, καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα» ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή  είναι  η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση ουσιαστικά δηλαδή στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας».

«Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι. Θα είναι  στα πλαίσια μιας νέας παρέμβασης που θα κάνουμε για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά θεωρώ ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα σήμερα, διότι η επιβάρυνση της εργασίας είναι  πολύ μεγάλη. Είναι πολύ επιβαρυντική σήμερα για πολλές εταιρείες» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης διεμήνυσε ότι ισχύει συνολικά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης κάνοντας ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «πάνω στην κρίση κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν και πολύ πιο γρήγορα. Όπως, οι μεταρρυθμίσεις που είχαν να κάνουν με την ψηφιακή διακυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης, επέλεξε να δώσει την συνέντευξη, την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της εστίασης, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν ξανά τα δημοτικά σχολεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακού σταθμοί.

Μητσοτάκης για κοροναϊό: Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη οριστικά

«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη οριστικά προχωράμε σε λελογισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας στην συνέντευξη.

«Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα περιστατικά, αλλά θέλω να τονίσω ότι ο κίνδυνος ακόμα δεν έχει περάσει οριστικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο τόνισε ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και τα αφήσαμε πίσω μας όλοι μαζί, υπογράμμισε, και ευχαρίστησε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών.

«Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών. Άλλαξαν τις συμπεριφορές τους, άλλαξαν τις ζωές τους» είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την εθνική επιτυχία εάν δεν είχαμε δουλέψει όλες και όλοι μαζί, και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη χώρα».

Σχετικά με τον τουρισμό είπε ότι θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά από τις 15 Ιουνίου, από την 1 Ιουλίου θα έχουμε και απευθείας πτήσεις στα νησιά μας. «Ήδη σε 1.300 δειγματοληπτικά τεστ που κάναμε από αφίξεις στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα δεν είχαμε ούτε ένα θετικό κρούσμα» σημείωσε.

Έρχεται νέο σύστημα Υγείας

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε «στην αρχή της επιδημίας φαινόταν να τίθεται ένα δίλημμα μεταξύ της προστασίας της υγείας και της ανάπτυξης. Είναι ψεύτικο το δίλημμα, αντίστροφα δουλεύει η εξίσωση.

Όσο πιο γρήγορα προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάπτυξη την επόμενη ημέρα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σταδιακά «θα φτιάξουμε ένα νέο σύστημα υγείας, ένα ΝΕΣΥ» και υπογράμμισε ότι αποδείχθηκε πόσο μεγάλη παρακαταθήκη είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σημείωσε ότι αυτό που ανακτήσαμε αυτήν την περίοδο, είναι η εμπιστοσύνη. «Για πρώτη φορά δεν ακούσαμε αυτήν την κουβέντα: «πού είναι το κράτος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Το κράτος ήταν εδώ και μερικές φορές εξέπληξε με την ταχύτητα του και την αποτελεσματικότητά του, όπως για παράδειγμα στην ψηφιακή μετάβαση η οποία έγινε».

Μητσοτάκης: Γιατί θα ανοίξουν τελικά τα δημοτικά

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πήρε την απόφαση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.

Επεσήμανε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, εξηγώντας ότι έξι μήνες (αν δεν άνοιγαν) είναι μεγάλο το διάστημα απουσίας από τις σχολικές αίθουσες. Υπογράμμισε δε ότι κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Πειραιά, συνομίλησε με μικρά παιδιά τα οποία είχαν κατανοήσει την ανάγκη αποστάσεων και υγιεινής.

«Αν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν λάθος αν το έκανα» είπε.

Τόνισε ότι τώρα είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. «Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα, έχουμε ανοίξει γυμνάσια και λύκεια και πήγε πολύ καλά το άνοιγμα αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε.

«Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα των 6 μηνών από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο κυρίως για τα παιδιά του δημοτικού, να μείνουν μακριά από το σχολείο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται τα παιδιά που δεν είναι από εύπορα νοικοκυριά. Υπογράμμισε δε ότι κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Πειραιά, συνομίλησε με μικρά παιδιά τα οποία είχαν κατανοήσει την ανάγκη αποστάσεων και υγιεινής.

Μεταξύ 5-10% η ύφεση

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να εκτιμήσει το πού θα «κάτσει» η ύφεση στη χώρα στην μετά-κορωνοϊό εποχή. Αρκέστηκε να πει ότι υπολογίζει μεταξύ 5-10% την ύφεση.

Οπως είπε από τις επισκέψεις του στην αγορά, όπως το πρωί στον Πειραιά συνάντησε μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι στην Ευρώπη συζητούν για πολλά δισεκατομμύρια τα οποία θα προστεθούν στα 24 δισεκατομμύρια που ήδη έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Τόνισε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο απολύσεων.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις αρκεί να μην αναλωθούμε σε πλειοδοσία ανέξοδων παροχών.

Δεν πιστεύω ότι στον τουρισμό θα έχουμε την απόλυτη καταστροφή

Για τον τουρισμό επεσήμανε ότι Μάρτιο-Απρίλιο είχαμε μηδέν τουρισμό. Ξεκινάμε από το μηδέν και χτίζουμε είπε για να προσθέσει ότι δεν πιστεύει ότι θα πάμε στην απόλυτη καταστροφή καθώς «δώσαμε στους ξενοδόχους εργαλεία για να είναι πιο ευέλικτοι και να μην υπονομεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Τι συνέβη στον Εβρο

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε από την παρουσιάστρια κα. Ζαχαρέα για το τί συνέβη με τον φράχτη του Εβρο. «Εκτιμώ ότι δεν συνέβη τίποτα που να δικαιολογεί τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν στα social media και εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση υιοθετώντας ακροδεξιές ρητορικές.

Η κοίτη του Εβρου μετακινείται, υπάρχουν εδάφη ανατολικά του Εβρου που ανήκουν στην Ελλάδα και δυτικά του Εβρου που ανήκουν στην Τουρκία.

«Τα σύνορα είναι καθορισμένα από την συνθήκη της Λωζάνης και τα πρωτόκολλα που ακολούθησαν. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται αλλά τα σύνορα παραμένουν ίδια. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και πάντα διευθετούνταν με τεχνικά μέσα και λύνονται επί τόπου» είπε και σημείωσε ότι “δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες” στην περιοχή, και πως τα όσα συνέβησαν “δεν είναι συνοριακή διαφορά”».

Επίσης παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν με την Τουρκία οι σχέσεις που ο ίδιος θα ήθελε, αλλά “με ευθύνη της Τουρκίας και όχι με δική μας υπαιτιότητα” ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας. “Είμαστε πολύ σίγουροι για το δίκαιο μας. Έχουμε αυτοπεποίθηση. Δεν πρέπει να είναι είδηση όταν θα μιλάμε με τον Τούρκο πρόεδρο” σημείωσε.

Εκτός των άλλων ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει λέγοντας ότι “είναι ενδιαφέρουσα η στροφή κάποιων που έλεγαν να κρατάμε τα σύνορα ανοιχτά, και σήμερα εμφανίζονται υπερπατριώτες και υιοθετούν το ρεπορτάζ μιας βρετανικής εφημερίδας”.

Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές

Τέλος ερωτηθείς για το αν σκέπτεται εκλογές ή ανασχηματισμό απάντησε: «Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές». «Εκλογές γιατί και για ποιο λόγο; Δεν είναι το ζητούμενο να κάψουμε την απλή αναλογική, αλλά η επιτυχία του έργου μας. Η κοινωνία μας περιβάλλει με εμπιστοσύνη. Δεν είμαι τακτικιστής, και θα τιμήσω την εντολή που πήρα από το λαό. Έχουμε 158 βουλευτές, μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία, και είμαστε πολύ πιο ισχυροί πολιτικά από τον περασμένο Ιούλιο. Είναι τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση».

Για τον ανασχηματισμό είπε ότι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα γίνει, αλλά «δεν είναι του παρόντος” και πως “η κυβέρνηση βρήκε τον βηματισμό της».

Όπως είπε υπάρχει η λογική ότι τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να έχουν το χρόνο να δείξουν τι αξίζουν”, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγών τώρα, και πρόσθεσε:Θα εξαντλήσω το πολιτικό μου κεφάλαιο και όταν φτάσω στο τέλος της τετραετίας θα κριθώ. Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024