Όλα κατά γράμμα κύλησαν κατά τη πρώτη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων στην εστίαση.

Τα μαγαζιά στην πλειονότητά τους τήρησαν τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας και εξυπηρέτησαν τους πελάτες με μεγάλη προσοχή και φορώντας φυσικά τα απαραίτητα.

Η κίνηση στα μαγαζιά αλλού ήταν  ικανοποιητική για πρώτη μέρα, καθώς παραδείγματος χάριν στην Αθήνα «γέμισαν» αρκετά μαγαζιά, ενώ αλλού η κίνηση ήταν υποτονική, καθώς ο κόσμος είναι ακόμη μουδιασμένος από την μέχρι προσφάτως σκληρή καραντίνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως από όποιο μαγαζί κι αν περνούσες, οι κανόνες ασφαλείας προστασίας τηρούνταν αυστηρά σε μικρά και μεγάλα μαγαζιά της πρωτεύουσας.

Σαφώς απαρατήρητη δεν πέρασε και η νέα διακόσμηση στα τραπεζάκια των μαγαζιών καθώς πέρα από όσα έχουμε συνηθίσει, προστέθηκαν τα αντισηπτικά ή μικρά ταμπελάκια που μας υπενθυμίζουν να μένουμε ασφαλείς.

Η εικόνα που επικράτησε χτες στα καταστήματα

«Ο κόσμος βγήκε και όπως με έχουν πληροφορήσει συνάδελφοι, τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής στην Πάτρα έχουν από το πρωί πολλή δουλειά», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών Σπύρος Στεργίου, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής.

Όπως επισημαίνει ο Σπύρος Στεργίου, «το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα, γιατί εκτός από την υπεύθυνη στάση των επαγγελματιών, χρειάζεται και η βοήθεια του κόσμου» τονίζοντας παράλληλα ότι «πρώτιστο για εμάς είναι η προάσπιση της υγείας των πελατών μας».

Επίσης, ο πρόεδρος του συλλόγου των καταστηματαρχών προσθέτει ότι «η ημέρα ξεκίνησε με άγχος», διότι, όπως εξηγεί, «καθυστέρησε να φθάσει το ΦΕΚ με τις τελικές οδηγίες, όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις διατάξεις για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στις πόλεις, αλλά και τις ρυθμίσεις σχετικά με τον αιγιαλό».

Μάλιστα, όσον αφορά την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων υπογραμμίζει ότι «θα λειτουργήσουμε με γνώμονα πάντα να μην παρακωλύεται η λειτουργία της πόλης και να υπάρχει άνετη διέλευση όλων».

Επίσης, σχετικά με την λειτουργία καταστημάτων στον αιγιαλό, ο Σπύρος Στεργίου αναφέρει ότι «υπάρχει σε εξέλιξη μία διαδικασία, αφού οι άδειες πρέπει να σταλούν από τον Δήμο στην κτηματική υπηρεσία, ώστε να ακολουθήσει ο απαραίτητος έλεγχος».

Τι ισχύει από χτες για μπάρες, σκαμπό, stands

Υπενθυμίζεται πως νέες διευκρινίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στον απόηχο του χτεσινού «ανοίγματος» καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ.

Ειδικότερα:

-Ως εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια νοείται ο χώρος που πρέπει να έχει πλευρά ή πλευρές σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο, που διαθέτει κουφώματα (πόρτες, αρθρωτά τζάμια, παράθυρα κ.ο.κ.), τα οποία μπορούν να ανοίγουν ή να αφαιρεθούν. Στην «εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια» θα πρέπει να διατηρούνται τα παράθυρα, οι πόρτες και τα αρθρωτά τζάμια διαρκώς ανοιχτά κατά τη λειτουργία του καταστήματος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος αερισμός του χώρου. Στο χώρο της «εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας» επιτρέπεται μόνο η λειτουργία ανεμιστήρα.

-Εάν ένα κατάστημα έχει στην ίδια πλευρά ανοίγματα που άλλα έχουν ύψος μεγαλύτερο των 2 μ. και άλλα μεγαλύτερο του 1 μ., το βάθος της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας υπολογίζεται με συντελεστή 1,6 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο των 2 μ. και με συντελεστή 0,8 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο του 1 μ.

-Σε περίπτωση που ένα κατάστημα εξυπηρετεί τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό καθήμενων πελατών εντός της Συνολικής Ωφέλιμης Επιτρεπόμενης Επιφάνειας Λειτουργίας (ΣΩΕΕΛ) και εφόσον δεν έχει υπερβεί τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπει η άδεια λειτουργίας του, μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και take away μέχρι πέντε πελάτες, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων ως προς τις αποστάσεις.

-Μπροστά από το μπαρ δύναται να τοποθετούνται σκαμπό ώστε να κάθονται πελάτες υπό τους περιορισμούς και τις αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπέζια.

Επιπλέον:

-Επιτρέπεται η τοποθέτηση stands στα καταστήματα με τη δυνατότητα οι πελάτες να μην καταλαμβάνουν καρέκλες (συνεπώς να στέκονται όρθιοι), με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπεζοκαθίσματα.

-Καταστήματα εγκατεστημένα σε στοές που αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα ή stands στον χώρο της στοάς νοούνται ως τοποθετημένα σε υπαίθριο χώρο. Στην περίπτωση αυτή, τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις εστίασης με υποχρεωτική χρήση ανεμιστήρων.

-Η αναλογία λουόμενων ανά τετραγωνικό μέτρο που ορίζονται στο άρθρο 1 της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 31972/22.5.2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄1982), αφορά μόνο τις οργανωμένες παραλίες που έχουν ελεγχόμενη είσοδο. Οι λοιποί κανόνες, ως προς τα όρια των αποστάσεων μεταξύ ομπρελών κλπ, παραμένουν σε ισχύ για όλες τις οργανωμένες παραλίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καταστήματα εστίασης ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα, τη λειτουργία τους, έπειτα από τρεις μήνες υποχρεωτικού «λουκέτου».

Η επανέναρξη, ωστόσο, συνοδεύεται από μια σειρά μέτρων προστασίας, όπως η ύπαρξη τραπεζοκαθισμάτων μόνο σε υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους, η τήρηση αποστάσεων ανάμεσα στα τραπέζια, η επιβολή ανώτατου ορίου πελατών, η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό κ.ά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο