Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Ευγένιου Ρωσσίδη

Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Ευγένιου Ρωσσίδη

Θεωρείται ένας από τους πέντε πρωτεργάτες που έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον.

Σε ηλικία 92 ετών, έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Ευγένιος Ρωσσίδης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πέντε πρωτεργάτες που έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος του AHI, Νίκος Λαρυγγάκης, αποχαιρέτησε σε προσωπικό τόνο τον μέντορα και προκάτοχο του στην ηγεσία του Ινστιτούτου. Όπως εξήγησε, ο Ευγένιος Ρωσσίδης ήταν ένας άνθρωπος που ενεργούσε με βάση τις πεποιθήσεις και τις αρχές του και ως εκ τούτου υποστήριξε τα θέματα που τον αφορούσαν για όλους τους σωστούς λόγους.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατό του εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η είδηση του θανάτου του γεμίζει θλίψη τον Ελληνισμό της Αμερικής, αλλά και όλους όσοι συνεχίζουμε στα βήματα της εθνικής προσπάθειας που και εκείνος χάραξε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ο Ευγένιος Ρωσσίδης υπήρξε ο πρώτος ομογενής μας που, με έγκριση της Γερουσίας, ανέλαβε θέση στην εκτελεστική εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ένας από τους πρώτους που συνέλαβαν τη σημασία της πολιτικής οργάνωσης των Ελλήνων της Αμερικής, ιδρύοντας το «American Hellenic Institute». Μια ισχυρή φωνή υπέρ του Δικαίου και των συμφερόντων του Ελληνισμού. Αλλά και μία διαχρονική γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη πατρίδα του» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κληρονομιά του μένει φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, καθώς εδράζεται σε ισχυρά θεμέλια και διαπνέεται από οικουμενικές αρχές: Την φιλοπατρία και τον σεβασμό στο Δίκαιο και τη Δημοκρατία. Για αυτό και το εθνικό του αποτύπωμα θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη όλων. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», καταλήγει.

Συλλυπητήριο μήνυμα Ν. Δένδια

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του ιδρυτή του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ο Ευγένιος Ρωσσίδης υπήρξε εμβληματική μορφή της Ομογένειας στις ΗΠΑ. Προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον Ελληνισμό. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, όπως και στο Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο, για τον θάνατο του ιδρυτή του» ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Δένδιας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι ο Ευγένιος Ρωσσίδης (Gene Rossides) υπήρξε εξέχον μέλος της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας, αφήνοντας πίσω του ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική και πολιτική παρακαταθήκη, και υπενθυμίζει πως ήταν ο πρώτος Ελληνο-αμερικανός που έλαβε κυβερνητικό αξίωμα, διατελέσας βοηθός υπουργός Οικονομικών από το 1969 έως το 1973, ενώ υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Αμερικανικού-Ελληνικού Ινστιτούτου.

Εξίσου εξαίρει την ανιδιοτελή και πολύτιμη προσφορά του στον Ελληνισμό και τη σημαντική συμβολή του στον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία καθώς και στις προσπάθειες για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας πως η απώλειά του συνιστά πλήγμα για την παγκόσμια ελληνική κοινότητα. «Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, προσέφερε ανιδιοτελώς πολύτιμες υπηρεσίες στον Ελληνισμό, για τις οποίες τιμήθηκε με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή του στον αγώνα του Κυπριακού λαού για ελευθερία, καθώς και στην υπεράσπιση των δικαίων της Κύπρου στις προσπάθειες για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, μετά την τουρκική εισβολή, το 1974» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών.

Η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, καθώς και τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Ευγένιου Ρωσσίδη και στο Αμερικανικό-Ελληνικό Ινστιτούτο για την απώλεια του ιδρυτή του.

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Ευγένιου Ρωσσίδη ανάρτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης στο λογαριασμό του στο twitter.

«Ο Ευγένιος Ρωσσίδης, ιδρυτής του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου, υπήρξε εξέχουσα μορφή της ελληνικής Ομογένειας με διακεκριμένη πορεία στην Αμερική και σημαντική δράση για τα εθνικά θέματα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του», ανέφερε ο κ. Βλάσης.

Συλλυπητήρια Αναστασιάδη – «Υπήρξε ένας γνήσιος πατριώτης»

Το φωτεινό παράδειγμα του Ευγένιου Ρωσσίδη θα συνεχίσει να εμπνέει τον αγώνα της Κύπρου μέχρι την πλήρη δικαίωση, αναφέρει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του εκλιπόντα.

«Είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του Ευγένιου Ρωσσίδη, μιας εμβληματικής προσωπικότητας της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδρυτή του Αμερικανο – Ελληνικού Ινστιτούτου και σθεναρού μαχητή υπέρ των δικαιωμάτων της Κύπρου και του ελληνισμού» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

O Ν. Αναστασιάδης λέει ότι ο Ευγένιος Ρωσσίδης υπήρξε ένας γνήσιος πατριώτης που η ιδιαίτερη αγάπη του για την Κύπρο, την Ελλάδα και η αφοσίωσή του στους δίκαιους αγώνες τους τον οδήγησαν στην ίδρυση του Αμερικανικο-Ελληνικού Ινστιτούτου μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, με σκοπό την προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας.

Η μαχητικότητά του για την προάσπιση των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού είναι ευρέως αναγνωρισμένη τόσο από τον ελληνισμό, ευρύτερα, αλλά και από τις ΗΠΑ, όπου έδινε τον αγώνα του για την ελευθερία της Κύπρου από το 1954, προσθέτει στη δήλωσή του ο Κύπριος πρόεδρος και σημειώνει ότι σε αναγνώριση της μεγάλης του προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η Πολιτεία τίμησε επάξια τον Ευγένιο Ρωσσίδη με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς το 2016.

«Η αγωνιστικότητα του ευπατρίδη Ευγένιου Ρωσσίδη στους σκοπούς και τα ιδανικά της ελευθερίας και της διεθνούς νομιμότητας αποτελούν καθοδηγητικό φάρο για όσους αγωνίζονται για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το φωτεινό παράδειγμα του θα συνεχίσει να εμπνέει τον αγώνα της Κύπρου μέχρι την πλήρη δικαίωση. Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά εκφράζω στους οικείους του, στο Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο και στον ευρύτερο απόδημο ελληνισμό, βαθιά συλλυπητήρια» καταλήγει στη δήλωσή του ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Βαθιά λύπη για τον θάνατο του Ευγένιου Ρωσσίδη εξέφρασε και το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τον χαρακτήρισε ένθερμο υποστηρικτή για δικαιοσύνη στην Κύπρο.

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, το υπουργείο ανέφερε πως «είμαστε βαθιά θλιμμένοι από την είδηση του θανάτου του Ευγένιου (Τζιν) Ρωσσίδη, ενός ένθερμου υποστηρικτή για δικαιοσύνη στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή, ιδρυτή του AHI και μια πηγή έμπνευσης για όλους στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και πέραν αυτής» και εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024