Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βοήθεια, το μωρό μου δεν μπουσουλάει!

Βοήθεια, το μωρό μου δεν μπουσουλάει!

Υπάρχει λόγος να ανησυχήσουμε;

Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να μπουσουλάνε περίπου από τον όγδοο ή ένατο μήνα της ζωής τους. Ωστόσο, αν το μικρούλι σας δεν δείχνει πρόθυμο για τέτοιου είδους πειραματισμούς, δεν είναι μόνο: Περίπου το 15% των παιδιών δεν μπουσουλούν ποτέ, αλλά αρχίζουν απ’ ευθείας να περπατούν! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Έχει σημασία το αν θα μπουσουλήσουν όντως; Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε; Και, τέλος, πότε πρέπει να μας ανησυχήσει;

Γιατί δεν μπουσουλάει;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, με κυριότερους τους παρακάτω:

  • Είναι θέμα χαρακτήρα. Ίσως προτιμά να παρατηρεί παρά να εμπλέκεται στη δράση.
  • Φοβάται. Για να μπουσουλήσει, θα πρέπει να χάσει για λίγο την ισορροπία του, καθώς επιχειρεί να σταθεί στα τέσσερα.
  • Προτιμά τις αγκαλιές σας. Αν περνά όλη την ημέρα του στα χέρια σας, ίσως δεν έχει την επιθυμία αλλά και την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο μπουσούλημα.

Είναι ανάγκη να το κάνει;

Οι απόψεις διίστανται. Από τη στιγμή που αρκετά παιδιά περπατούν χωρίς ποτέ να περάσουν αυτό το στάδιο, ορισμένοι ειδικοί δεν το θεωρούν απαραίτητο. Ωστόσο, το μπουσούλημα του μαθαίνει να συγχρονίζει τα χέρια με τα πόδια του, αλλά και το βοηθά να εξασκήσει τις εναλλαγές μεταξύ των ποδιών για να προχωρήσει. Παράλληλα, γυμνάζει την πλάτη και βελτιώνει την κίνηση της λεκάνης, ενώ του διδάσκει να παρατηρεί και να εμποδίζει τα εμπόδια στη διαδρομή του.

Πώς θα το βοηθήσω;

Και πάλι, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε, όμως μπορείτε να ξεκινήσετε από τους παρακάτω:

  • Την ώρα του παιχνιδιού τοποθετήστε το καθιστό στο πάτωμα και πλησιάστε το μπουσουλώντας. Το πιθανότερο είναι να σας μιμηθεί.
  • Ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα, τεντωθείτε και ακουμπήστε το μωρό επάνω σας. Σύντομα θα αισθανθεί ασφαλές και θα δοκιμάσει κινήσεις που δεν συνηθίζει ως τώρα, όπως το να σταθεί στα τέσσερα στον κορμό σας για να σας κοιτάξει στα μάτια.
  • Κυλήστε μια μπάλα στο πάτωμα και ζητήστε του να την ακολουθήσει. Ενδέχεται να είναι επαρκές κίνητρο για να πάρει την κατάλληλη θέση χωρίς να αγχωθεί.

Πότε να ανησυχήσω;

Αν η απροθυμία του να μπουσουλήσει συνοδεύεται και από άλλες καθυστερήσεις στην ανάπτυξή του, όπως την αδυναμία του να σταθεί όρθιο όταν στηρίζεται σε έπιπλα ή όταν το κρατάτε. Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν έχετε να χάσετε κάτι ρωτώντας τον παιδίατρό σας.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024