Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Πετρελαϊκές εταιρείες σε χρόνια κρίση εκμεταλλεύονται τα πακέτα στήριξης για την πανδημία

ΗΠΑ : Πετρελαϊκές εταιρείες σε χρόνια κρίση εκμεταλλεύονται τα πακέτα στήριξης για την πανδημία

Σύμφωνα με αποκάλυψη του Guardian, μέρος των χρημάτων για τη διάσωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταλήγει σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων που βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας ήδη πριν το ξέσπασμα της πανδημίας

Ακόμη και πριν την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού, οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετώπιζαν συχνά οικονομικά προβλήματα. Τώρα πολλές εξ αυτών ζητούν τη βοήθεια των φορολογούμενων, ως “μαξιλαράκι” στην πτώση τους.

Η εταιρεία Battalion Oil, με έδρα το Τέξας, έλαβε δάνειο ύψους 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανακούφιση για τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κηρύξει χρεωκοπία δύο φορές και έχει έρθει αντιμέτωπη με καταγγελίες για υπέρογκα έξοδα για τις αμοιβές, τα ιδιωτικά αεροπλάνα και τα πολυτελή οχήματα των στελεχών της.

Παρά το άσχημο οικονομικό παρελθόν της, η εταιρεία Battalion λαμβάνει ενίσχυση στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας μισθών, της στρατηγικής των ΗΠΑ για την οικονομική υποστήριξη μικρών εταιρειών, ώστε εκείνες να είναι σε θέση να συνεχίσουν να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους κατά το διάστημα που παραμένουν κλειστές εξαιτίας του ιού. Το συνολικό πακέτο έχει κόστος που ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια. Η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει τα χρήματα αν τα διαθέσει για εγκεκριμένα έξοδα, όπως η καταβολή μισθών, ενοικίου και η κάλυψη των βασικών αναγκών για τη λειτουργία της.

Πολλοί ανεξάρτητοι εξορύκτες, έχουν ήδη βυθιστεί στο χρέος, εξαιτίας των επενδύσεων που πραγματοποίησαν περιμένοντας άνοδο της αμερικανικής αγοράς πετρελαίου, λόγω των νέων μεθόδων εξόρυξης, όπως αναφέρουν οι αναλυτές. Ήδη δυσκολεύονταν να εξασφαλίσουν επενδύσεις, ενώ πολλοί είναι αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία.

Και άλλες εταιρείες που όπως επισημαίνεται από τους αναλυτές είναι επιβαρυμένες με επικίνδυνα μεγάλο χρέος, έχουν επίσης λάβει δάνεια, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Laredo, μνε βάση την Οκλαχόμα, η οποία πίεζε την κυβέρνηση Τραμπ να ελέγξει τις κατά τη γνώμη της αβέβαιες θέσης των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή.

Πού έγκειται το πρόβλημα

Ακόμη και οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες δεν διαπράττουν κάποια παρανομία παίρνοντας τα συγκεκριμένα δάνεια. Όμως πολλές επίσημες φωνές προειδοποιούν ότι αυτές οι πληρωμές αποτελούν κακή επένδυση, η οποία απλώς θα παρατείνει τη ζωή εταιρειών που ήδη βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού, θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική κρίση και θα απορροφήσει κυβερνητική βοήθεια που σχεδιάστηκε για την στήριξη μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων.

Πρόσφατος έλεγχος των στοιχείων από τον Guardian και την ερευνητική ομάδα Documented αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια φορολογούμενων κατέληξαν στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, ως μέρος της στήριξης των επιχειρήσεων απέναντι στην πανδημία. Έκτοτε, το ποσό εκτινάχτηκε τουλάχιστον στα 113 εκατομμύρια δολάρια.

Η στάση της κυβέρνησης Τραμπ

Στις αρχές Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με εκπροσώπους της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου που αναζητούσαν κρατική υποστήριξη, και έκτοτε τα ταμεία τους έχουν πλημμυρίσει με χρήματα. Ταυτόχρονα, το αμερικανικό κράτος έχει επεκτείνει το κρατικό πρόγραμμα δανειοδότησης κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί δυνητικά να βοηθήσει τις χρεοκοπημένες ανεξάρτητες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης την επαναγορά ομολόγων, από την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν τουλάχιστον 90 εταιρείες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των εταιρειών – κολοσσών, οι οποίες πλήττονται μεν από τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου, αλλά είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες σε σχέση με τις μικρότερες.

Το Δημοκρατικό κόμμα εμφανίζεται διχασμένο μπροστά στο φαινόμενο, με ορισμένους να υποστηρίζουν την αγορά πετρελαίου για την ανανέωση των Στρατηγικών Αποθεμάτων Πετρελαίου των ΗΠΑ και άλλους να θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα των φορολογούμενων για την αποπληρωμή δανείων που είχαν λάβει πριν την υγειονομική κρίση του κοροναϊού.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο πλανήτης θα πρέπει να σταματήσει την εξόρυξη και καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες της ήδη έντονης κλιματικής αλλαγής.

Το πρόβλημα του χρέους

Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου επεκτάθηκαν υπερβολικά όταν ανακάλυψαν την υδραυλική ρωγμάτωση, μια νέα τεχνική εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί προχώρησαν σε δάνεια για να χρηματοδοτήσουν την επέκταση των εργασιών τους.

Όμως το κεφάλαιο άρχισε να εξαντλείται, καθώς οι εταιρείες σύντομα διαπίστωσαν ότι τα κέρδη ήταν πολύ λιγότερα από όσα ήλπιζαν.

Η Leslie Hayward, διευθύντρια ανάπτυξης επιχειρήσεων και προϊόντων στην εταιρεία αναλύσεων Rapidan Energy Group, δήλωσε στον Guardian ότι οι προοπτικές των αμερικανικών εταιρειών ορυκτών καυσίμων ήταν δυσοίωνες ήδη πριν την πανδημία, ενώ η πρόσφατη πτώση της ζήτησης οδήγησε στην πτώση των τιμών του βαρελιού σε αρητικά επίπεδα.

“Ο τομέας βιώνει πιέσεις εδώ και αρκετό καιρό, και μπαίνοντας στο 2020 ήταν σαφές ότι θα σημειωνόταν πτώση της παραγωγής, ενδεχομένως και ορισμένες χρεοκοπίες. Η πανδημία έριξε λάδι στη φωτιά”, τόνισε.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024