Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκάνδαλο στην Κύπρο με πυροσβεστικά αεροσκάφη και τουρκικό «δάκτυλο»

Σκάνδαλο στην Κύπρο με πυροσβεστικά αεροσκάφη και τουρκικό «δάκτυλο»

Η Αγκυρα κατάφερε να εμποδίσει τη στάθμευσή τους σε κυπριακά αεροδρόμια

Μοιάζει με απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Η Τουρκία φαίνεται πως ενήργησε υπογείως και κατάφερε να ακυρώσει την στάθμευση πυροσβεστικών αεροσκαφών σε κυπριακά αεροδρόμια. Με το επιχείρημα ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι τα αεροπλάνα θα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή ( εάν απατηθεί) η ΕΕ αποφάσισε να αποστείλει μεν τα αεροσκάφη αλλά να σταθμεύουν στη βρετανική βάση της Κύπρου, που σύμφωνα με τις συμφωνίες εγκαθίδρυσης θεωρείται βρετανικό κυρίαρχο έδαφος.

Η όλη υπόθεση, που δημοσιεύεται στην κυπριακή εφημερία «Φιλελεύθερος» έχει ως εξής: Πολλά ερωτηματικά αλλά και έντονη δυσφορία καθώς και οργή
προκαλεί το γεγονός ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair που εξασφάλισε πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. για τη φετινή θερινή περίοδο, θα σταθμεύουν στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου αντί στο αεροδρόμιο Πάφου.
Η άφιξη των δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαΐου. Τα αεροσκάφη θα επιχειρούν από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Κύριος σκοπός της διαδικασίας εξασφάλισης των δύο πρόσθετων σημαντικών πυροσβεστικών εναέριων μέσων είναι να ενισχύσουν έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αλλά και την πρόληψη αφού θα πραγματοποιούν περιπολίες έτοιμα να δράσουν άμεσα όπου υπάρχει πυρκαγιά. Επίσης, αποτελούν προπομπό του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός εκ των κέντρων του συστήματος rescEU.
Το θέμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό εάν λάβει κανείς υπόψη ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και τα αεροσκάφη αυτή θα έρθουν στην Κύπρο με συγχρηματοδότηση της ΕΕ από τη οποία η Τουρκία  δεν είναι μέλος. Και τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι:
1. Με πιο σκεπτικό η ΕΕ αποφάσισε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να μην σταθμεύσουν στο κρατικό αεροδρόμιο της Παφου;
2. Γιατί αποφάσισε να σταθμεύσουν εκτός ΕΕ, στη βρετανική βάση αφού η Βρετανία δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ;

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024