Ειδική ρύθμιση-τροπολογία για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη, κατέθεσε η υπουργός Παιδείας ν Νίκη Κεραμέως στο νομοσχέδιο για τη «Βελτίωση της Μεταναστευτικής Νομοθεσίας».

Βιντεοσκόπηση των μαθημάτων

Η εν λόγω τροπολογία προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα που διαφωνεί με βιντεοσκόπηση των μαθημάτων και την on line μετάδοσή τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «η ρύθμιση προβλέπει  εκτενέστερο θεσμικό πλαίσιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ιδιαίτερα, δε, τώρα που προχωρούμε σε σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων, με δυνατότητα για κάποιους μαθητές να απουσιάζουν για συγκεκριμένους λόγους.

Ειδικότερα, προβλέπεται, όπως είχε αναγγελθεί, η δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου. Μέριμνα του Υπουργείου είναι να μην μείνει κανείς μαθητής πίσω, να μην αποκοπούν από την εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές που πρέπει να παραμείνουν σπίτι.

Επιπλέον, προβλέπεται, σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, η δυνατότητα συνολικής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για όσο διαρκεί η έκτακτη ή απρόβλεπτη συνθήκη (π.χ. σε περίπτωση φυσικών καταστροφών).

Αντισυνταγματική

Επισημαίνεται ότι η διάταξη συντάχθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στις ανησυχίες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Επίσης η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας «ρυθμίζει εκτενέστερα το πλαίσιο της άδειας ειδικού σκοπού για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα μπορούν να τη λάβουν, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του προϊσταμένου τους, ήτοι του διευθυντή».

Επισημαίνεται ότι η ΟΛΜΕ έχει προειδοποιήσει με προσφυγή στα δικαστήρια θεωρώντας αντισυνταγματική τη ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η με ηλεκτρονικά μέσα μετάδοση του μαθήματος για όσους μαθητές δεν μπορούν να παραστούν στο μάθημα.

Γράψτε το σχόλιο σας